Π. Αδαμίδης: Αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια;

Π. Αδαμίδης: Αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια;


Του
ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ
Δικηγόρου, ΔΝ, αν. Καθηγητή
Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων
στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων


Η κουβέντα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Είναι συνέχεια των αδιεξόδων που η γιουγκοσλαβική κρίση δημιούργησε. Και το Big Bang των κρατών που ακολούθησε. Σε σημείο που οι διορθωτικές παρεμβάσεις να κρίνονται ευκταίες και απαραίτητες.

Οι βολιδοσκοπήσεις αφορούν το Κόσοβο. Ιδιαίτερα την προοπτική να δοθεί το βόρειο τμήμα του, η περιοχή δηλαδή της Μιτρόβιτσα, που κατ’ εξοχήν κατοικείται από Σέρβους, ως αποτέλεσμα και των εσωτερικών αναγκαστικών μετακινήσεων στη Σερβία.

Σε αντάλλαγμα, η περιοχή του Πρέσεβο, που σήμερα ανήκει στη Σερβία και έχει μουσουλμανικούς πληθυσμούς, θα ενσωματωθεί στο Κόσοβο. Που με τη σειρά του θα αποκτήσει πλέον την καθολική διεθνή αναγνώριση, μέσα από τη συμφωνία με τη Σερβία και την προσδοκώμενη άρση του μπλοκαρίσματος από τη Ρωσία και την Κίνα για την ένταξή του στους διεθνείς οργανισμούς. Από την πλευρά της, η Σερβία θα διευθετήσει το αγκάθι της κοσοβάρικης περιπέτειας, διασώζοντας το γόητρό της και εξασφαλίζοντας, πιθανότατα, την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ασκήσεις επί χάρτου, που, κατά τους αισιόδοξους, επιτυγχάνουν διπλή λύση για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια. Κατά τους σκεπτικιστές, εντάσσουν δύο πρόσθετα προβλήματα, του Κοσόβου και των ανοιχτών λογαριασμών της Σερβίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την προοπτική της.

Το ενδεχόμενο όμως αλλαγής των συνόρων, ως αρχή εργασίας, προκαλεί πρόσθετους προβληματισμούς και πονοκεφάλους. Είναι πιθανό να δημιουργήσει το προηγούμενο προκειμένου και οι Σέρβοι της Βοσνίας να ζητήσουν την ένωσή τους με τη Βοσνία.

Αλλά και οι Αλβανοί των Σκοπίων να επιζητήσουν την οργανική τους σύνδεση, αν όχι και την ένωση, με τα δύο διαμορφούμενα αλβανικά κράτη. Μια επιβεβαίωση του σκηνικού της «βαλκανικής σαλάτας», που επαναλαμβάνεται στην ιστορική διαδρομή, μέσα από επικίνδυνους πειραματισμούς αλλά και επιπολαιότητα στην αναζωπύρωση παθών.

Οι εξελίξεις στην άμεση γειτονιά μας έχουν μια διαρκή δυναμική, που απαιτεί επαγρύπνηση, ψυχραιμία αλλά και παρέμβαση από την πλευρά μας.
Δεδομένου μάλιστα ότι έχουμε την ιστορική εμπειρία αλλά και γνώση των ιδιαιτεροτήτων της.

Παράμετρος που έχει όλες τις προϋποθέσεις για να διαμορφωθούν οι εξελίξεις προς όφελός μας αλλά και για να αποτραπούν ευρωπαϊκές και ευρύτερες περιπέτειες, που ξεκινούν με το πρόσχημα των καλών προθέσεων και εξελίσσονται σε εφιάλτη εθνών και κρατών.


Σχολιάστε εδώ