«Ναυμαχία» για τα χτένια: Βρετανοί και Γάλλοι ψαράδες συγκρούονται στα νερά της Μάγχης (βίντεο)

«Ναυμαχία» για τα χτένια: Βρετανοί και Γάλλοι ψαράδες συγκρούονται στα νερά της Μάγχης (βίντεο)

Σε σύγκρουση ήρθαν για ακόμη μια φορά, Γάλλοι και Βρετανοί ψαράδες στο στενό της Μάγχης, που συνδέει τις δύο χώρες, στο τελευταίο επεισόδιο στον «πόλεμο για τα χτένια».

Σε βίντεο που προβλήθηκε από το France 3 Normandie φαίνονται βόμβες καπνού και πέτρες να εκσφενδονίζονται στα πληρώματα των Βρετανών, ενώ ορισμένες βάρκες φαίνονται να έχουν χτυπηθεί και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του cnn.gr, oι πέντε βρετανικές βάρκες, οι οποίες υπολείπονται κατά πολύ των γαλλικών σκαφών, εκδιώχθηκαν από την πλούσια σε χτένια, περιοχή Baie de Seine έξω από τη Νορμανδία.

«Προσπαθούμε να διώξουμε τους Άγγλους γιατί αν τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν, θα λεηλατήσουν την περιοχή», δήλωσε ο Γάλλος ψαράς Anthony Quesnel.

«Έχουμε ποσοστώσεις, έχουμε ώρες και δεν έχουν τίποτα. Έρχονται, γεμίζουν τα πλοία τους και πάνε σπίτι. Δουλεύουν ένα μήνα νωρίτερα από μας και μας αφήνουν ψίχουλα», προσθέτει.

Η αψιμαχία έλαβε χώρα 12 ναυτικά μίλια έξω από την ακτή της Νορμανδίας, όπου επιτρέπεται το ψάρεμα στα πληρώματα των Βρετανών όλο το χρόνο, την ώρα που στους Γάλλους συναδέλφους τους επιτρέπεται μόνο μια συντομότερη περίοδος αλίευσης, από τον Οκτώβριο έως στις 15 Μαΐου.

«Καταδικάζω τη βία και από τις δύο πλευρές, παρόλο που οι Άγγλοι είχαν μεγαλύτερα σκάφη από ότι εμείς», λέει από την πλευρά του ο επικεφαλής ψαράς στη Νορμανδία Dimitri Rogoff στο CNNi.

«Οι Γάλλοι προσπαθούσαν απλά να τους απωθήσουν προς τον βορρά. Νομικά οι Βρετανοί έχουν δικαίωμα να βρίσκονται εδώ, όμως αμφισβητούμε αυτό το δικαίωμα. Υπάρχει Κοινή Πολιτική Αλίευσης και στην γαλλική πλευρά έχουμε ποσοστώσεις, αλλά για τους Άγγλους είναι όλα ελεύθερα».

psarades

Οι Γάλλοι θεωρούν ότι οι Βρετανοί επιχειρούν να αδειάσουν τα αποθέματα πριν από την έναρξη της αλιευτικής περιόδου. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς οι βρετανικές βάρκες έχουν αυξήσει τις ψαριές τους σημαντικά.

Ενώ οι δύο πλευρές έρχονται σε συμφωνία τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Γάλλοι έσπασαν μια συμφωνία φέτος, πρόσθεσε.

«Δεν υπογράψαμε το ετήσιο συμφωνητικό γιατί θέλουμε να αλλάξουμε ορισμένες πτυχές του και οι Άγγλοι δεν το δέχονται, που είναι ντροπή. Θέλουμε καλύτερη διαχείριση των ζωνών ψαρέματος. Ξεκινάμε το ψάρεμα την 1η Οκτωβρίου και εκείνοι έρχονται στις 22 Αυγούστου. Θέλουμε απλά όλοι να ξεκινάμε την ίδια στιγμή», είπε ο Rogoff.

Η Εθνική Ομοσπονδία Οργανώσεων των Ψαράδων της Βρετανίας προέτρεψε για ηρεμία και είπε ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

«Έχουμε θέσει το θέμα στη βρετανική κυβέρνηση και ζητήσαμε προστασία για τα σκάφη μας, τα οποία αλιεύουν νόμιμα”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Barrie Deas στο BBC. “Τα βαθύτερα ζητήματα πίσω από τις συγκρούσεις θα πρέπει να διευθετηθούν μιλώντας γύρω από το τραπέζι, όχι στις ανοιχτές θάλασσες όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πληγωθούν».

Σε δήλωση, εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Γνωρίζουμε τις αναφορές περί επιθετικότητας προς τα αλιευτικά σκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια περιοχή του στενού της Μάγχης που δεν ελέγχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι βάρκες έχουν νομίμως το δικαίωμα να αλιεύουν εκεί.

Η ασφάλεια του βρετανικού στόλου είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την παρουσία και τις δραστηριότητες των σκαφών στην περιοχή. Είμαστε σε επαφή με τη βιομηχανία και τη γαλλική διοίκηση για να ενθαρρύνουμε τον ουσιαστικό διάλογο και να αποτρέψουμε την εμφάνιση περαιτέρω συμβάντων».

ΠΗΓΗ: CNN.gr


Σχολιάστε εδώ