για την επόμενη μέρα ο Τσίπρας- Δίχτυα από Δραγασάκη και Παππά προς ΝΔ…

για την επόμενη μέρα ο Τσίπρας- Δίχτυα από Δραγασάκη και Παππά προς ΝΔ…

…για «προοδευτικό μέτωπο»

Σε αναζήτηση συνεταίρων για την επόμενη ημέρα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας καθώς εκτιμά (αντιλαμβάνεται) ότι μετά τις εκλογές δεν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο βασικός διαχειριστής της εξουσίας και ως εκ τούτου επενδύει στην προοπτική μιας κυβερνητικής συμμαχίας ακόμη και με τη Νέα Δημοκρατία.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα μηνύματα από το κυβερνητικό στρατόπεδο με αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο συνεργασίας με φόντο το μέλλον της χώρας στη μεταμνημονιακή περίοδο. Διερευνητικού χαρακτήρα στη φάση αυτή, καθώς απέχουν αρκετούς μήνες από τις επόμενες εκλογές, ενώ θα μεσολαβήσει και μια μακρά προεκλογική περίοδος, η οποία -σύμφωνα με όλες τις ως τώρα ενδείξεις- θα διεξαχθεί μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης.

«Αγγελιοφόροι» των μηνυμάτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου με συμμετοχή και της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον όρο η ηγεσία της να απαλλαγεί από τα βαρίδια της, τους Άδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη.


Για νέα συμμαχία δυνάμεων μιλάει ο Πιτσιόρλας


Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος επισήμανε ότι απαιτείται μια νέα συμμαχία των δυνάμεων της γνώσης και της δημιουργικής εργασίας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει επακριβώς σε ποιες δυνάμεις αναφέρεται.

Μια κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές φαίνεται να είναι η λύση που προτιμούν στις Βρυξέλλες αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, μεταφέροντας το κλίμα που συναντά στην Ευρώπη και στις επαφές που έχει με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και όχι μόνο. Από τη Νέα Δημοκρατία, όπου παρακολουθούν με προσοχή τα τελευταία γεγονότα, δεν αφήνουν περιθώρια για συμμαχίες, συνεργασίες πριν, μετά και οποτεδήποτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο κ. Τσίπρας αντιπροσωπεύει το χθες, δεν μπορεί να μιλήσει για το αισιόδοξο αύριο της Ελλάδας», διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντίθετος σε τέτοιου είδους συμμαχίες είναι όμως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζονται στους δικούς τους πιστούς ανθρώπους που βοήθησαν να φτάσουν μέχρι εδώ.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ομάδα των «53», βασικό στέλεχος της οποίας είναι ο κ. Τσακαλώτος, ποτέ δεν έβλεπε με καλό μάτι τα κατά καιρούς ανοίγματα του κ. Τσίπρα, με το επιχείρημα ότι αλλοιώνουν την αριστερή φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2015 μάλιστα οι «53» είχαν εκφράσει τις έντονες διαφωνίες τους ως προς τη συμμετοχή στελεχών που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ (Τζάκρη, Παραστατίδης, Μπόλαρης κ.ά.) στα ψηφοδέλτια.

Πάντως το μείζον πρόβλημα που καλείται να διευθετήσει άμεσα ο κ. Τσίπρας έχει να κάνει με τον ανασχηματισμό, τον τελευταίο εκτός απροόπτου μέχρι τις εκλογές.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες συναντά αρκετές δυσκολίες για να καταλήξει στις τελικές αποφάσεις, καθώς θα πρέπει οι όποιες αλλαγές να μη διαταράξουν τις εσωτερικές ισορροπίες τόσο της κυβέρνησης όσο και του κόμματος προκειμένου να μην ανοίξει ένας κύκλος εσωστρέφειας.


Μπλοκάρει τον ανασχηματισμό ο Σκουρλέτης


Κομβικός, κατά τα φαινόμενα, όσον αφορά τον ανασχηματισμό θα είναι ο ρόλος του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος αν και δημόσια εμφανίσθηκε ανοιχτός στο να μετακινηθεί (στο κόμμα, λένε τα σενάρια), στο παρασκήνιο ανθίσταται με συνέπεια να έχει μπλοκάρει τις αλλαγές.

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες ακούγεται ότι ο κ. Σκουρλέτης έχει βάλει τους δικούς του όρους προκειμένου να συναινέσει στη μετακίνησή του στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Έστειλε μάλιστα το δικό του μήνυμα για τις επικείμενες αλλαγές σημειώνοντας τα εξής: «Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση κόμματος – κυβέρνησης. Το κόμμα δεν είναι κυβερνητικό παραμάγαζο, θα υπάρχει και μετά την κυβέρνηση». «Τον γραμματέα», πρόσθεσε, «τον εκλέγει η ΚΕ, τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου την καθορίζει ο πρωθυπουργός».


Σε άλλη γραμμή ο Τσακαλώτος: Να συνεχίσουμε με τους δικούς μας πιστούς ανθρώπους


Φαίνεται πάντως πως το πιθανότερο είναι ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό ο κ. Τσακαλώτος δεν θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε για μία ακόμα φορά στο ενδεχόμενο μετακίνησης του Νίκου Παππά σε οικονομικό υπουργείο.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αν δεν μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών ο Χρήστος Σπίρτζης, καθώς φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας εμμένει στη τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του κόμματος, τότε θα πάει στο υπουργείο Εσωτερικών ο Νίκος Παππάς και ο πιθανότερος αντικαταστάτης του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα είναι ο νυν γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές.

Άνοιγμα στην Κεντροαριστερά
Πάντως στις κεντρικές επιλογές του πρωθυπουργού και στις κεντρικές του στοχεύσεις είναι να αξιοποιηθούν ή και να αναβαθμιστούν νεότερης ηλικίας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το νέο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να υπάρχει η εικόνα μιας γενναίας ανανέωσης με πρόσωπα που έχουν προσόντα, διαδρομή ή έχουν δώσει αξιόλογα δείγματα γραφής μέσα από το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα ή άλλες κρατικές θέσεις.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, φαίνεται ότι θα αναβαθμιστούν υφυπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, όπως ο Δημήτρης Λιάκος, ο Αλέξης Χαρίτσης κ.ά., ενώ, εκτός απροόπτου, στην κυβέρνηση θα μπουν οι Κώστας Ζαχαριάδης, Χρήστος Στάικος, Παναγιώτης Ρήγας κ.ά.

Ως προς τα ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά, όπως έχει ήδη γράψει το «Π», στην κυβέρνηση αναμένεται να μπει η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου (δεν υπάρχει σχεδόν καμία αντίδραση από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή της), πιθανόν και η Λούκα Κατσέλη (η ίδια βέβαια δείχνει να προβληματίζεται, ενώ προβληματισμούς για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση εκφράζουν και κάποια κυβερνητικά και κομματικά στελέχη).

Επιπλέον, πιθανή θεωρείται η συμμετοχή στην κυβέρνηση του πρώην υπουργού -επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου- Γιάννη Ραγκούση, ωστόσο και μόνο το άκουσμα του ονόματός του προκαλεί κύμα αντιδράσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία 24ωρα επανήλθε -και μάλιστα με αρκετές πιθανότητες- το ενδεχόμενο συμμετοχής και του άλλοτε υπουργού του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Τζουμάκα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται και ενδεχόμενο να μπει στην κυβέρνηση και ένας ακόμα προερχόμενος από την Κεντροαριστερά, που χρημάτισε υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου και διατηρεί διαύλους επικοινωνίας και με το Μαξίμου και με το ΥΠΕΞ.

Ψάχνει στην Κεντροδεξιά
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα στην Κεντροδεξιά, όπως έχει ήδη γράψει το «Π», πολύ πιθανή είναι η συμμετοχή της Κατερίνας Παπακώστα στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ακούγεται και το όνομα του Βαγγέλη Αντώναρου.

Στις επιδιώξεις του πρωθυπουργού είναι η αξιοποίηση σε κυβερνητικά πόστα εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων, με αναγνωρισιμότητα στην κοινωνία και ιδιαίτερο βάρος, όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κ.ά. Υπό μετακίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να είναι ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, όπως και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής (για τον τελευταίο υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνει ακόμα και εκτός κυβερνητικού σχήματος).

Σύμφωνα με τα σενάρια, εκτός κυβέρνησης φαίνεται να μένει η Λυδία Κονιόρδου (υπουργός Πολιτισμού), ενώ είναι πιθανόν να μείνουν εκτός κυβέρνησης και οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Συζητήσεις γίνονται τις τελευταίες ώρες και για το τι μέλλει γενέσθαι με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο.


Σχολιάστε εδώ