Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας είναι το χθες…

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας είναι το χθες…

Απορρίπτει τα σενάρια για συνεργασία ο Κυριάκος

-Μας χωρίζει χάος με τον ΣΥΡΙΖΑ, λένε στην Πειραιώς
-Νιώθουν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους και ψάχνουν από κάπου να πιαστούν

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια πολιτική αλλαγή. Η ‘‘επόμενη ημέρα’’ δεν περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα». Με τις φράσεις αυτές κορυφαίος παράγων της Νέας Δημοκρατίας τοποθετείται στα σενάρια περί συνεργασιών, προοδευτικού μετώπου, κ.λπ., που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκλείοντας έτσι, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, κάθε ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τον κ. Τσίπρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν κι ο Κυρ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του (προχθές) στη Ζάκυνθο: «Ο κ. Τσίπρας αντιπροσωπεύει το χθες. Δεν μπορεί να μιλήσει για το αισιόδοξο αύριο της Ελλάδας».

Στην Πειραιώς αποδίδουν τα συγκεκριμένα σενάρια περί συνεργασιών:

Πρώτον, στην αγωνία που έχει καταλάβει την ηγεσία και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της κατάρρευσης, η οποία αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. «Νιώθουν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους και ψάχνουν κάπου να πιαστούν», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη.

Δεύτερον, στην ανησυχία των κυβερνητικών κυρίως στελεχών για την επόμενη ημέρα για το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με την ελληνική δικαιοσύνη για πράξεις (αποφάσεις) και παραλείψεις. «Ορθώς ανησυχούν. Η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα ελέγξει τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης και θα αποδώσει ευθύνες όπου προκύψει ζήτημα και σε όσους αναλογούν», υπογραμμίζουν.

Εν κατακλείδι, αυτό που λένε με έμφαση από την Πειραιώς είναι ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει χάος και δεν πρόκειται να γεφυρωθεί όσο κι αν το επιθυμούν ορισμένοι εντός κι εκτός Ελλάδας, όσο κι αν το προσπαθήσουν». Η τελευταία αυτή επισήμανση απαντά ουσιαστικά στις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες παράγοντες των Βρυξελλών επιθυμούν μια συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία της χώρας και η εφαρμογή του προγράμματος χωρίς παρεκκλίσεις ή καθυστερήσεις.

Κατά τα λοιπά, στόχος της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας για τις επόμενες εκλογές είναι η νίκη με σαφή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα μια καθαρή εντολή (αυτοδυναμία) από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για ανάταξη της χώρας. Στην προσπάθειά της αυτή θα αναζητήσει συνεργασίες (κυβερνητικές) και συμμαχίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, στις οποίες ωστόσο δεν περιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μίσος και… αγωνία»
Όσο κι αν, λίγο-πολύ, το περίμεναν, στην Πειραιώς εξεπλάγησαν από τον τόνο και το περιεχόμενο του διαγγέλματος του Αλ. Τσίπρα από την Ιθάκη για το τέλος των Μνημονίων. Μεγαλύτερη εντύπωση τους προξένησε το «μίσος» και η «εμπάθεια» που εξέπεμψε ο λόγος του, κάτι ασυνήθιστο, αν όχι πρωτόγνωρο για πρωθυπουργό. Για «παράσταση» που προκαλεί «μόνο θλίψη και οργή» έκανε λόγο ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, πρόσθεσε δε ακόμη: «Ακόμη και σήμερα, που θα έπρεπε να πρυτανεύσει η αυτογνωσία και η ενότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, επιμένει (ο κ. Τσίπρας) να διχάζει τους Έλληνες».

Στη Νέα Δημοκρατία αποδίδουν τις οξείες («εμπρηστικές») αναφορές του πρωθυπουργού στον πανικό του για τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος και στην… επερχόμενη βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και δεν μπορεί να σταματήσει την κατηφόρα», σημειώνουν.

Τονίζουν δε πως με τον «εμπρηστικό» του λόγο θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των πολιτών και να τους συσπειρώσει πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι στις επόμενες εκλογές θα ηττηθεί», επισημαίνουν και προσθέτουν: «Ο στόχος του είναι να επιτύχει ένα ποσοστό ώστε και η θέση του στην αρχηγία να μην κινδυνεύσει και ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις να έχει».

Όσον αφορά, τώρα, τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να προσφέρει κανένα πολιτικό όφελος στην κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στον κ. Τσίπρα. «Κανένας ανασχηματισμός δεν πρόκειται να σώσει την κυβέρνηση», είναι η άποψη του κ. Μητσοτάκη, διότι, όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη («Athens Voice»), «η χώρα δεν έχει τίποτα να περιμένει από τον κ. Τσίπρα, ούτε από τους υπουργούς του, ούτε από τους μελλοντικούς υπουργούς του που ενδέχεται να προκύψουν από τον ανασχηματισμό».

Ως προς τις φήμες που θέλουν τον κ. Τσίπρα να εντάσσει στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόσωπα που, υποτίθεται, συγκαταλέγονται στους λεγόμενους Καραμανλικούς, στην Πειραιώς τις αντιμετωπίζουν με σκωπτική, ειρωνική διάθεση. «Πρέπει να είναι κανείς απελπισμένος για να μπει σε μια κυβέρνηση που καταρρέει και οι εκλογές είναι θέμα λίγων μηνών», τονίζουν. «Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…», καταλήγουν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ