Μάτι: 1.000 σπίτια είναι για κατεδάφιση


Σα να μην πέρασε μια μέρα…

– Παραμένει… κλειστό έναν μήνα μετά τη βιβλική καταστροφή!

Ένας μήνας συμπληρώθηκε την Πέμπτη από την απίστευτη τραγωδία που προκάλεσαν οι φωτιές στην Ανατολική Αττική, οι οποίες μέσα σε λίγες ώρες άφησαν πίσω τους 96 νεκρούς, 35 τραυματίες (εκ των οποίων οι πέντε βαριά, που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και δίνουν μάχη για να επιβιώσουν), 2.500 περίπου σπίτια ακατοίκητα και 29.000 στρέμματα στάχτη. Στο διάστημα αυτό, πολλά εξαγγέλθηκαν, πολλά ειπώθηκαν, όμως το γεγονός παραμένει: 96 άνθρωποι χάθηκαν και άλλοι 2.500 περίπου ξεσπιτώθηκαν.

Το κράτος εξακολουθεί να λειτουργεί με πολύ αργούς ρυθμούς και, όπως λένε οι εναπομείναντες κάτοικοι στο Μάτι, αν δεν ήταν οι εθελοντές και οι ιδιώτες για να τους συνδράμουν, δεν θα είχαν ούτε ένα πιάτο φαγητό, ούτε ένα ρούχο να βάλουν.
«Να φανταστείτε», όπως λένε κάποιοι κάτοικοι που μένουν στις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας, «δεν έχουμε πάρει ακόμα το βοήθημα που μας έταξαν. Το δίνουν με το… σταγονόμετρο!».

Το Μάτι δείχνει ακόμα εικόνα… Πο­μπηίας. Τα καμένα ερείπια ορθώνονται σαν φαντάσματα, τα καμένα δένδρα σε πολλά σημεία παραμένουν, οι δρόμοι σε αρκετά σημεία δεν έχουν ακόμα φως και όταν πέφτει η νύχτα το σκοτάδι σε πνίγει… Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, την ευθύνη την έχουν οι δήμοι. Οι καμένοι στύλοι της πρώην ΔΕΗ έχουν αντικατασταθεί και έχει αποκατασταθεί η διανομή ρεύματος, όμως οι τοπικές Δημοτικές Αρχές του Μαραθώνα και της Ραφήνας δεν έχουν τοποθετήσει τους λαμπτήρες!


 Ακόμα δεν έχουν δοθεί οι ενισχύσεις, πολλοί δρόμοι δεν έχουν φωτισμό, προβληματισμός για τα κατεδαφιστέα και τα επισκευάσιμα κτίρια


Συνολικά μέχρι προχθές είχαν υποβληθεί από τους πυρόπληκτους 4.239 αιτήσεις για να πάρουν την ενίσχυση, αλλά μόλις 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις την είχαν πάρει. Στους πυρόπληκτους εκτός των 5.000 ευρώ, προστίθενται και 1.200 ευρώ ως τηλεπικοινωνιακό επίδομα.

Εκείνο που καίει όμως τους πυρόπληκτους είναι τι θα γίνει με τα σπίτια τους. Από τις αυτοψίες που γίνονται από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών, μέχρι στιγμής 1.000 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Και 800 περίπου είναι επισκευάσιμα. Γύρω στα 1.750 σπίτια έχουν κριθεί κατοικήσιμα. Αυτά όμως στα… χαρτιά. Σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει να πέσει, ότι είναι ασφαλές. Όμως χρειάζονται επισκευές και χρήματα για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Ο κ. Γιώργος Δάλλας μας είπε ότι «το σπίτι μου σίγουρα είναι κατοικήσιμο, ευτυχώς, αλλά για να κάνω τα… μερεμέτια χρειάζομαι πάνω από 8.000 ευρώ. Πού θα τα βρω εγώ αυτά τα χρήματα με μία σύνταξη 800 ευρώ που παίρνω;».

Υπάρχουν μικροζημιές που θέλουν χρήματα για να επισκευασθούν και σίγουρα δεν φθάνει το πεντοχίλιαρο… Για τα κατεδαφιστέα το κράτος δίνει 1.000 ευρώ το τετραγωνικό και μέχρι 150 τετραγωνικά. Επίσης 550 ευρώ το τετραγωνικό για τις εργασίες αποκατάστασης στα επισκευάσιμα. Αυτά όμως τα χρήματα θα δοθούν με την πρόοδο των εργασιών. «Και αν γίνουν οι εργασίες και το κράτος δεν πληρώσει, τι θα γίνει;», αναρωτιούνται οι πληγέντες.

Προχωρά η εισαγγελική έρευνα
Στο μεταξύ, η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τα ενδεχόμενα λάθη ή παραλείψεις που οδήγησαν στο… ολοκαύτωμα. Περισσότεροι από 300 μάρτυρες έχουν εξετασθεί μέχρι στιγμής, ενώ κλιμάκιο της Εισαγγελίας Αθηνών με επικεφαλής τον προϊστάμενό της Ηλία Ζαγοραίο έκανε αυτοψία στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά, όπου μίλησε με τους πυρόπληκτους για τις συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πέντε μηνύσεις από συγγενείς θυμάτων.

Νεκρή πόλη…
Όμως το Μάτι παραμένει… κλειστό, έναν μήνα μετά την τραγωδία. Θυμίζει μια πόλη νεκρή, απονευρωμένη, χωρίς διάθεση, χωρίς ελπίδα. Οι κάτοικοί του είναι διασκορπισμένοι στους καταυλισμούς, σε σπίτια συγγενών τους σε όλη την Αττική.

Κάποιοι δεν πάνε να μείνουν στα σπίτια τους, έστω κι αν έχουν κριθεί κατοικήσιμα. Δεν θέλουν να μένουν σε μια πόλη που δεν υπάρχει… Όσοι έχουν άλλο σπίτι στην Αθήνα έχουν μετακομίσει εκεί και κάποιοι άλλοι που βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση έχουν νοικιάσει σπίτια σε άλλες περιοχές! Τα νοίκια στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής έχουν ανέβει κατακόρυφα, αφού όσοι έχασαν τα σπίτια τους και έχουν την οικονομική δυνατότητα ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι εκεί κοντά.

Βέβαια είναι και κάποιοι που μένουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους (σε όσα έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα»), γιατί δεν θέλουν να πάνε πουθενά αλλού. Περιμένουν να κινηθεί περισσότερο δραστήρια το κράτος, για να πάρει, επιτέλους, μπροστά η ζωή στην καμένη γη.


Σχολιάστε εδώ