Η δημογραφική βόμβα θα τινάξει στον αέρα το Ασφαλιστικό!
Οι καθηγητές Ρομπόλης και Μπέτσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου που έρχεται
-Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα επιβαρύνει από το 2017 το σύστημα με 1,3 δισ. ευρώ κατά έτος!
Άσχημα τα νέα για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, όπως καταγράφονται στην τεκμηριωμένη μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη και του υποψήφιου διδάκτορα Βασίλη Μπέτση.
Η γήρανση του πληθυσμού, και ειδικά του εργατικού δυναμικού, οδηγεί σε δημογραφική βόμβα, η οποία θα εκραγεί τα αμέσως επόμενα χρόνια και θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, συν τις μετα-μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
Και τούτο γιατί η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα επιβαρύνει κάθε χρόνο το ασφαλιστικό σύστημα κατά 1,3 δισ. ευρώ, ήτοι για την περίοδο 2017-2057 το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 37,3 δισ. ευρώ σε σημερινές αξίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των κ. Ρομπόλη και Μπέτση, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μείωση του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας, αύξηση του εργατικού δυναμικού και παράλληλα μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας 15-64 ετών.
Και όπως επισημαίνουν, οι εξελίξεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Στα 71 έτη η συνταξιοδότηση!
Να σημειωθεί ότι το 2010 η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης ήταν τα 59 έτη, το 2017 αυξήθηκε στα 63 έτη και μέχρι το 2022 θα φτάσει στα 65 έτη, λόγω της εφαρμογής του νόμου 4336/2015.
Σύμφωνα δε με το άρθρο 14 του νόμου 4387/2016, κάθε 10 χρόνια θα αναπροσαρμόζεται με βάση το προσδόκιμο όριο ζωής. Ήδη το 2020 θα γίνει νέα εκτίμηση του προσδόκιμου ζωής και, αν αυτό αυξηθεί, τότε… θα αναπροσαρμοστούν και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Με βάση τις τωρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητα του κοινωνικού-ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 2060 αναμένεται να πάει στα 71 χρόνια.
Που σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πάρουν σύνταξη μετά… θάνατον!
Τέλος οι κ. Ρομπόλης και Μπέτσης υπογραμμίζουν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι δυσμενείς δημογραφικές προοπτικές στη χώρα μας, ήτοι μείωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και χαμηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ.