Τι ΘΑ… μοιράσει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Τι ΘΑ… μοιράσει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, της φορολογίας στις επιχειρήσεις κατά 20% και των ασφαλιστικών εισφορών

Φιλολαϊκά μέτρα που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας αναζητούν εναγωνίως στη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στο πακέτο των εξαγγελιών που θα κάνει στη ΔΕΘ ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Η κατάσταση της οικονομίας δεν επιτρέπει αλόγιστες παροχές, δεν επιτρέπει καν παροχές», σημειώνει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και προσθέτει: «Δεν πρόκειται να υποσχεθούμε όλα σε όλους». Αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας οι πολίτες έχουν ανάγκη μια αχτίδα ελπίδας, επιπλέον γνωρίζει ότι έχει να ανταγωνιστεί το πακέτο παροχών που πρόκειται να εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Για τον λόγο αυτό και στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη βρίσκονται σε αναζήτηση των μέτρων εκείνων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος άλλωστε τελεί υπό την επίβλεψη των Βρυξελλών.

Η μόνη σαφής δέσμευση που έχει αναλάβει μέχρι τώρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η οποία αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών είναι η μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ σε βάθος διετίας. Ωστόσο δεν έχει δώσει απάντηση στο ερώτημα για το πώς θα καλύψει τα έσοδα που θα χάσουν τα κρατικά ταμεία από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Υπάρχει μάλιστα και το προηγούμενο του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κάτι το οποίο, υπό την πίεση των δανειστών, δεν τήρησε. Κάτι που είναι λογικό να κάνει δύσπιστους κι επιφυλακτικούς τους πολίτες. Από την Πειραιώς λένε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την κάλυψη των απωλειών στα έσοδα, το οποίο θα τεθεί υπόψη των Βρυξελλών και οι οποίες θα δώσουν το πράσινο φως. Αυτό που επιπλέον συζητούν είναι η νομοθέτηση κι εφαρμογή ρυθμίσεων που θα αφορούν τα χρέη των πολιτών προς τις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη κρατάνε ως επτασφράγιστο μυστικό τα μέτρα που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες σ’ αυτά θα περιλαμβάνονται:

– Η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% σε βάθος διετίας.

– Η μείωση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά θα λειτουργήσουν ευεργετικά για τις επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι σε δυσχερή θέση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Ενώ με τη μείωση των εισφορών θα περιορισθεί σημαντικά το λειτουργικό κόστος τους. Κι όλα αυτά θα διαμορφώσουν προϋποθέσεις για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, που θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας.

Οι επικριτές των μέτρων επισημαίνουν, πρώτον, ότι η μείωση της φορολογίας και των εισφορών δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να καλύψουν τις μαύρες τρύπες που προκάλεσε η τελευταία οκταετία. Και, δεύτερον, ότι η μείωση των εισφορών μπορεί να αποδειχθεί επώδυνη για τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα στερηθούν έσοδα εκατ. ευρώ. Κι αυτό αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις στο ύψος των συντάξεων, των νέων αλλά και των παλαιότερων.

Στα μέτρα που θα εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης είναι και η μείωση της φορολογίας ειδικά στον χώρο της εστίασης. Το ερώτημα που προκύπτει είναι από πού θα καλύψει έσοδα δισ. ευρώ από τις μειώσεις στη φορολογία, ενώ οι Βρυξέλλες καραδοκούν να του βάλουν φρένο.


Σχολιάστε εδώ