Δώρα της Αθήνας στα Τίρανα…

Δώρα της Αθήνας στα Τίρανα…

Πριν από έναν χρόνο η Αθήνα ξεσπάθωνε -και σωστά- εναντίον των Τιράνων για την επιχείρηση υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών στη Βόρειο Ήπειρο αλλά και της κατεδάφισης ελληνικών σπιτιών στη Χειμάρρα. Ο χρόνος πέρασε με συνεχείς φιλοφρονήσεις, καθώς επρόκειτο να υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ αυτών εκείνη για τα θαλάσσια σύνορα αλλά και το σύμφωνο συνεργασίας, η άρση του εμπολέμου κ.λπ.

Όλα αυτά όμως έμειναν στο ράφι, καθώς η κυβέρνηση Ράμα αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, για εντελώς διαφορετικούς λόγους φυσικά, καθώς ελάχιστα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και τη διαφανή λειτουργία της δικαιοσύνης.

Η Αθήνα, γενναιόδωρη όπως πάντα, έσπευσε προκαταβολικά να προσφέρει τα δύο ζητήματα καθημερινότητας που έκαιγαν τα Τίρανα: Την αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης και την αναγνώριση των αλβανικών πιστοποιητικών, χωρίς να απαιτείται πλέον η επικύρωσή τους, που είχε ένα κόστος σχεδόν 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τους αλβανούς πολίτες.
Όλα αυτά κάθε άλλο παρά άλλαξαν τα «μυαλά» της αλβανικής ηγεσίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι κάτοικοι της Νίβιτσας στη Χειμάρρα κινητοποιήθηκαν για να ξηλωθεί η περίφραξη που παράνομα έχει τοποθετηθεί και στερεί την πρόσβαση στην παραλία της περιοχής, που ανήκει στους ίδιους και στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον κόλπο της Κακομαίας, μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και φιλέτο για τουριστική αξιοποίηση.

Μέσα στην περιοχή, την οποία έχουν αποκλείσει συγκεκριμένα συμφέροντα, είναι και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που ανήκει στην ιστορική Μονή της Παναγίας. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες είχε καταγγείλει ότι η κυβέρνηση ευνοεί συγκεκριμένα συμφέροντα που διεκδικούν την ιδιοκτησία του συγκεκριμένου κόλπου.

Εδώ και 14 χρόνια (όπως ενημερώνει ο tachydromos.org) είχε ξεκινήσει, επί πρωθυπουργίας Φάτος Νάνο, η προσπάθεια υφαρπαγής του κόλπου της Κακομαίας. Τώρα, στο πλαίσιο αναδιανομής της πίτας μεταξύ επιχειρηματιών του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, τα δικαιώματα στον κόλπο της Κακομαίας έχουν μεταβιβασθεί στην αλλαντοποιία EHW… Περιμένουμε την αντίδραση της Αθήνας…


Σχολιάστε εδώ