Ζούμε ανασφάλεια που δεν σε αφήνει να χαρείς


Της
ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΑΜΠΡΑΚΗ


«Πάσχα του καλοκαιριού» η γιορτή της Παναγίας για τους Έλληνες. Δεκαπενταύγουστος και μέσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα, με τη συγκίνηση να είναι διάχυτη παντού, το πλήθος του κόσμου έδειξε την ανάγκη των ανθρώπων να πιστέψουν στην προστασία της μορφής της Παναγιάς μας.

Μια μεγάλη θάλασσα η αγκαλιά της, που μπορεί να χωρέσει όλο τον κόσμο. Οι πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμα και δεν θα ξεχαστούν ποτέ οι άνθρωποι που έχασαν με τόσο φρικτό τρόπο τη ζωή τους. Είναι γροθιά στο στομάχι ο θάνατος μικρών παιδιών, αθώων θυμάτων μιας ασυλλόγιστης πολιτικής.

Και βέβαια είναι τόσο αστείο να περιμένουμε να μας σώσει η κυρία βουλευτής, που αυτήν την ώρα δεν καλοθυμάμαι το όνομά της. Πλούσια γλώσσα, αντιπροσωπευτική ενός ανθρώπου και μάλιστα μιας κυρίας που αντιπροσωπεύει το Κοινοβούλιο.

Πληθωρική με τα όλα της, επαναστάτρια χωρίς αιτία, απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο ανάγκη έχουν όλοι οι πολιτικοί την εξουσία. Αυτή και μόνο τους αφορά, δεν τους έγινε μάθημα αυτή η τραγωδία. Εγώ, ως μια απλή ψηφοφόρος, περίμενα να ζητήσει συγγνώμη για την αθέλητη, από την πλευρά της, συμφορά που έπληξε την πατρίδα και αντ’ αυτού άκουσα έναν μαουνιέρη. Ήμαρτον, κύριοι και κυρίες, ο λαός σας έδωσε την εξουσία κι ο ίδιος ο λαός θα σας την αφαιρέσει, αν συνεχίσετε να επιδεικνύετε συμπεριφορά πεζοδρομίου.

Λαός είστε και εσείς, όπως και εμείς, και τίποτε περισσότερο. Αποτελεί η συμπεριφορά σας δείγμα νοοτροπίας που δεν μπόρεσε να καταλάβει ακόμα πως μαζί σας δρουν κατά τον ίδιον τρόπο και οι άνθρωποι που σας ψήφισαν. Παράδειγμα προς μίμηση είστε. Για σκεφτείτε το αυτό σοβαρά. Δεν είναι μόνο η άσχημη γλώσσα αλλά και η αταξία που βρίσκεται παντού. Έχει ο Θεός και επειδή έχει έστειλε δώρο την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου τα δύο περήφανα αδέλφια μας, που με σεβασμό στην πατρίδα υπέμειναν αδίκως μια σύλληψη, χωρίς λόγο, και απέδειξαν ότι πάνω απ’ όλα είναι η αξιοπρέπεια.

Η καρδιά μας σκίρτησε και νιώσαμε, σαν μάνες και εμείς, τη μεγάλη αγκαλιά των μανάδων τους και τα τρυφερά τους λόγια. Δείξτε ήθος, δείξτε συμπεριφορές ανθρώπων με παιδεία και όχι τις σπασμωδικές κινήσεις μιας εξουσίας, που τραβάει τα μαλλιά της γιατί δυστυχώς δεν είναι όλα ρόδινα, ούτε οι επιτυχίες καραδοκούν πίσω από την πόρτα για να σας βγάζουν από τα αδιέξοδα.

Περνάμε ένα περίεργο καλοκαίρι με χρώμα φθινοπώρου, πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμοί, πυρκαγιές, εγκλήματα και μια αίσθηση δυστυχίας, όσο κι αν οι προσπάθειες των δημάρχων και των τοπικών αρχόντων δημιουργούν πολιτιστικά, καλλιτεχνικά βράδια στις πλατείες των δήμων. Υπάρχει μια πλήξη, μια ανασφάλεια στην ατμόσφαιρα, που δεν σε αφήνει να χαρείς.

Θα θέλαμε πολύ να ξέραμε τι πια θα συμβεί αύριο, μεθαύριο στις σκυφτές πλάτες μας, που έχουν φορτωθεί με ένα βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις μας.


Σχολιάστε εδώ