Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην Τουρκία και ποιες τουρκικές στην Ελλάδα

Ποιες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην Τουρκία και ποιες τουρκικές στην Ελλάδα

Σε πορεία ανάπτυξης το πάρε δώσε με την Τουρκία

Παρά την ένταση που δημιουργεί σχεδόν καθημερινά η Άγκυρα με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις «γκρίζες ζώνες» που βαφτίζει γύρω από 18 νησιά μας, αλλά και το κλίμα σύγκρουσης με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην ελληνική ΑΟΖ, οι οικονομικές σχέσεις βρίσκονται σε πορεία ανάπτυξης.

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών το 2017 αυξήθηκε κατά 24,2%. Το 2016 ήταν 2,73 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 αυξήθηκε στα 3,39 δισ. ευρώ.

Το εμπορικό ισοζύγιο από ελλειμματικό το 2016 έχει μετατραπεί σε πλεονασματικό για την Ελλάδα το 2017.

Ειδικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών του 2016 ανήλθε σε 1,35 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές από την Τουρκία ανήλθαν σε 1,38 δισ. ευρώ, με το ισοζύγιο να είναι ελλειμματικό σε βάρος της Ελλάδας κατά 23,2 εκατ. ευρώ. Το 2017 η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία εκτινάχθηκε στα 1,95 δισ. ευρώ, ήτοι αύξηση 44,4%. Επίσης η Τουρκία το 2017 ήταν ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας μας, καθώς απορρόφησε το 6,9% του συνόλου των εξαγωγών μας, έναντι 5,4% που ήταν το αντίστοιχο μερίδιο το 2016.

Οι εισαγωγές από την Τουρκία το 2017 ανήλθαν στο ποσό των 1.434,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,4%. Το εμπορικό ισοζύγιο το 2017 ήταν πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας κατά 517,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 ήταν πλεονασματικό για την Τουρκία κατά 23,2 εκατ. ευρώ.

Τα βασικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας μετά τα πετρελαιοειδή που απορροφά η Τουρκία είναι το βαμβάκι, βιομηχανικά προϊόντα πλαστικών, αλουμινίου, χαλκοσωλήνες, μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός. Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα περιλαμβάνουν χάλυβα, πλαστικά, οχήματα, έτοιμα ενδύματα, έπιπλα, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ γενικά μικρή είναι η συμμετοχή των τροφίμων, με 7% περίπου στο σύνολο των εξαγωγών.

Εξάλλου οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στη γείτονα χώρα είναι οι TITAN, Chipita, Ελληνικοί Λευκόλιθοι, Πλαστικά Κρήτης, Alumil, Isomat, Palaplast, Eurodrop, Kleeman, Intracom, Intralot, Intelli Solutions, η Καρέλια κ.ά. Αντίστοιχα σημαντικές επενδύσεις έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα οι όμιλοι Dogus και Koc.

H Dogus συμμετέχει με 30% στην κοινοπραξία του «Αστέρα Βουλιαγμένης», με 50% στο «Hilton» και με 50% στη Μαρίνα Φλοίσβου.
Επίσης ο ίδιος τουρκικός Όμιλος κατέχει το 99% της Κ&G Διαχείριση Μαρινών Μεσογείου ΑΕ, η οποία ελέγχει τη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά, μαρίνες στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα και τη Μυτιλήνη.

Ο Όμιλος Koc έχει αγοράσει το 80% της Olympic Commercial & Tourist Enterprises SA, η οποία ελέγχει το Avis Budget Group στην Ελλάδα. Άλλες τουρκικές επιχειρήσεις με παρουσία στην Ελλάδα είναι οι Όμιλοι Eren Holding, Pak Holdings στη χαρτοποιία, η Polisan στη βιομηχανία χημικών και η κρατική τράπεζα Ziraat.


Σχολιάστε εδώ