Φοβούνται οι πυρόπληκτοι ότι θα τους… ξεχάσουν γρήγορα

Φοβούνται οι πυρόπληκτοι ότι θα τους… ξεχάσουν γρήγορα

Με ρυθμούς… χελώνας η αποκατάσταση των ζημιών

-Ήδη οι τράπεζες και η Εφορία άρχισαν κατασχέσεις στα επιδόματα που είναι ακατάσχετα και έκαναν πίσω με κυβερνητική παρέμβαση

Τώρα που τα φώτα… της ρά­μπας άρχισαν να χαμηλώνουν και το ενδιαφέρον του κόσμου και των ΜΜΕ άρχισε να ατονεί για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, αφού άλλα θέματα της επικαιρότητας μπαίνουν στην πρώτη γραμμή, οι πληγέντες αντιλαμβάνονται πόσο μόνοι τους κινδυνεύουν να μείνουν στο μέλλον, όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν τελείως από την περιοχή τους.

Ήδη τα πρώτα… κρούσματα σημειώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Εφορία και τράπεζες έπεσαν σαν τα κοράκια για να πάρουν το επίδομα των πυρόπληκτων που είχε κατατεθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ένας απ’ αυτούς βγήκε και το φώναξε, κάποια φώτα της δημοσιότητας ήταν ακόμα ανοιχτά και το θέμα πήρε διαστάσεις. Έτσι, παρενέβη άμεσα ο Γ. Πιτσιλής και αποκατάστησε τη νομιμότητα και την αδικία.

Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Κανένας δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει, τώρα που δεν θα… βγαίνουν όλα στο φως. Υπάρχει, όμως, και συνέχεια. Γιατί οι πυρόπληκτοι στο Μάτι, που έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους, καταγγέλλουν ότι η αποκομιδή των καμένων κλαδιών, δέντρων και άλλων ειδών από τους χώρους γύρω από τα σπίτια τους γίνεται με ρυθμό χελώνας, αφού η Δημοτική Αρχή Μαραθώνα ισχυρίζεται ότι δεν έχει τα απαιτούμενα μέσα και το προσωπικό προκειμένου να κινηθεί πιο γρήγορα. Και οι πυρόπληκτοι διερωτώνται: Ζήτησε οχήματα, μέσα και προσωπικό από άλλους δήμους, από την κυβέρνηση, από την ΚΕΔΕ ο δήμος ή περιμένει να τα κάνει όλα μόνος του, άσχετα αν μπορεί ή όχι;

Ανησυχία υπάρχει και για το 2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης, για το οποίο οι γονείς λένε ότι δεν έχει ελεγχθεί και δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα οι ζημιές, με αποτέλεσμα να φοβούνται να στείλουν τα παιδιά τους, αφού σε τριάντα μέρες αρχίζει η σχολική χρονιά και είναι αδύνατον να έχουν αποκατασταθεί όλα τα ζητήματα που υπάρχουν.

Οι πυρόπληκτοι, βλέποντας την αβελτηρία του Δήμου Μαραθώνα να προχωρήσει στο έργο της αποκομιδής των καμένων ειδών από τα σπίτια τους, τα οποία εγκυμονούν και κινδύνους για τη ζωή τους, αφού κάποια μπορεί να εμπεριέχουν και τοξικές ουσίες, απείλησαν με προσφυγή στον Εισαγγελέα.

Ο δήμαρχος Ραφήνας, πάντως, έχει καλέσει τους ιδιοκτήτες σπιτιών που κρίθηκαν κατεδαφιστέα να τα δηλώσουν σε δημαρχείο, ώστε να αναλάβουν οι υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο τις διαδικασίες για άδεια κατεδάφισης και άδεια ανοικοδόμησης. Στο μεταξύ, εξετάζει την περίπτωση να γίνει η αναδάσωση των καμένων εκτάσεων με βελανιδιές ή χαρουπιές, καθώς τα δέντρα αυτά –σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις επιστημόνων– είναι βραδύκαυστα και δεν αρπάζουν εύκολα φωτιά, όπως τα πεύκα. Επιπλέον, δεν μεταδίδουν τη φωτιά γιατί δεν έχουν καρπούς σαν τα κουκουνάρια, που όταν καίγονται γίνονται… βόμβες μες στο δάσος.

Όπως δήλωσε, μάλιστα, ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς θα δοθούν στους πληγέντες δωρεάν δενδρύλλια χαρουπιάς για να φυτέψουν στις αυλές τους.
Το ζητούμενο από εδώ και πέρα, αλλά και ο φόβος των πυρόπληκτων στο Μάτι είναι τι θα γίνει όταν θα βγουν από… το κάδρο των ΜΜΕ. Όταν δεν θα έχουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Χρέος της Πολιτείας, χρέος όλων μας είναι να τους αποδείξουμε ότι οι φόβοι τους είναι αδικαιολόγητοι. Για να δούμε…

Στους 96 οι νεκροί – Βροχή οι μηνύσεις
Στο μεταξύ, οι νεκροί από την τραγωδία της 23ης Ιουλίου έφτασαν τους 96. Την Πέμπτη ξεψύχησε και ένας 68χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν στο ΚΑΤ. Οι τραυματίες είναι πλέον 29, εκ των οποίων οι τρεις διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Στις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας στο Ζούμπερι φιλοξενούνται 109 οικογένειες πυρόπληκτων, οι οποίοι τονίζουν ότι δεν έχουν πάρει όλοι το βοήθημα και αναρωτιούνται με ποια κριτήρια καθορίζεται η σειρά που δίνεται. Επιπλέον, λένε ότι είναι τραγικό, έναν μήνα σχεδόν μετά την καταστροφή, να μην έχουν πάρει όλοι οι δικαιούχοι την οικονομική ενίσχυση από το κράτος. «Είναι τόσο δύσκολο να δώσουν μερικά χρήματα σε 5.000 ανθρώπους που έχασαν σε μισή ώρα τα πάντα;», αναρωτιούνται.

Τέλος, καθημερινά προσέρχονται στην Εισαγγελία Αθηνών συγγενείς θυμάτων και καταθέτουν μηνυτήριες αναφορές, ενώ κάποιες οικογένειες έχουν ορίσει δικούς τους πραγματογνώμονες. Ήδη, μήνυση κατά Σκουρλέτη και Τόσκα έκανε οικογένεια πυροπαθών που είχε νεκρούς, με την οποία ζητά την ποινική τους δίωξη ως υπεύθυνους για τον θάνατο των ανθρώπων της.

Το έμαθε τελευταία η Πυροσβεστική…

-Για την πυρκαγιά που έκαψε το Μάτι

Ένα ένα έρχονται στο φως στοιχεία που τεκμηριώνουν τις τεράστιες ευθύνες για την πύρινη κόλαση στην οποία μετατράπηκε το Μάτι εκείνων που έχουν τον πρώτο και αποφασιστικό ρόλο και λόγο στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στους σεισμούς. Είναι η Αστυνομία και η Πυροσβεστική.

Δεν υπήρξε ο αναγκαίος συντονισμός δράσης, που είναι το αυτονόητο, το ευαγγέλιό τους. Που είναι η κύρια προϋπόθεση για πολεμηθεί ο εχθρός, η φωτιά, που τρέφεται από κάθε λεπτό απραξίας και μη συνεννόησης στην επιχείρηση περιορισμού της και κατάσβεσής της, με τις λιγότερες απώλειες και καταστροφές.

Ένα από τα τελευταία στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα είναι ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον οικισμό Νταού Πεντέλης και έκανε στάχτη το Μάτι εκδηλώθηκε στις 16.35 το μεσημέρι της μοιραίας Δευτέρας 23 Ιουλίου, δηλαδή 14 λεπτά πριν από την ώρα που ειδοποιήθηκε το «199» της Πυροσβεστικής.


Σχολιάστε εδώ