ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Πολλά μαζεμένα τού έπεσαν, με την επόμενη μέρα άγνωστη

-Τους Εισαγγελείς που ψάχνουν για τις ευθύνες υπουργών για την κόλαση στο Μάτι, όπου 96 κάηκαν ζωντανοί…

-Το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στις 8 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, όπου μπορεί να συγκεντρωθούν πάνω από 300.000

-Εγκαταλείφθηκαν οι φιέστες της εξόδου από τα Μνημόνια (Πνύκα – Καστελλόριζο) και ο πρωθυπουργός θα περιοριστεί σε ένα διάγγελμα

-Θολό το τοπίο για τον ανασχηματισμό, αν θα είναι μικρός ή μεγάλος και πότε θα γίνει

-Ποιοι είναι υπ’ ατμόν, ποιοι ράβουν κοστούμι -Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να πάνε για δήμαρχοι με… προίκα υπουργείο για κάποιους μήνες…

-Το πακέτο των παροχών που θα τάξει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Ισχυρό πονοκέφαλο προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου τα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα ο Αλ. Τσίπρας, με ορατό το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να θέσει εκτός τροχιάς το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Υπάρχουν δυο βασικές εστίες που τροφοδοτούν τις ανησυχίες του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του. Η πρώτη έχει να κάνει με το ζήτημα των πυρκαγιών, το οποίο έχει πάρει πλέον τον δρόμο της δικαιοσύνης. Διαδοχικά συγγενείς των 96 θυμάτων καταθέτουν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, ορισμένοι εξ αυτών βάζουν στο κάδρο των ευθυνών και κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που φοβάται ο κ. Τσίπρας είναι ένα δυσάρεστο απρόοπτο, δηλαδή οι εισαγγελείς να ασκήσουν διώξεις όχι μόνο σε κρατικούς αξιωματούχους αλλά και σε υπουργούς, όπως, π.χ., οι Π. Σκουρλέτης, Ν. Τόσκας, αλλά και στην περιφερειάρχη Ρ. Δούρου. Αγγίζοντας έτσι ευθέως τον πυρήνα της κυβέρνησης και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση το πλήγμα θα είναι ισχυρό και οι συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο ανυπολόγιστες. Οι φόβοι του πρωθυπουργού έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι οι δικαστές είναι απρόβλεπτοι, χωρίς να αποκλείει την περίπτωση στις αποφάσεις τους να υπεισέλθουν και άλλα κριτήρια, όχι αμιγώς νομικά.

Το δεύτερο ζήτημα που εγείρει τις ανησυχίες του κ. Τσίπρα, έντονες και σ’ αυτήν την περίπτωση, συνδέεται με το Σκοπιανό. Το διήμερο που θα βρίσκεται στη ΔΕΘ προγραμματίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αλλά και συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης υπέρ της Μακεδονίας και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν η συμμετοχή του κόσμου είναι τόσο μαζική και μεγάλη όσο και στο προηγούμενο (200-300.000 και πάνω) οι εντυπώσεις θα είναι ισχυρές και η θέση της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του κ. Τσίπρα θα καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής. Επιπλέον, θα θέσει σε δεύτερη, τρίτη μοίρα τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ, στις οποίες επενδύουν πολλά στο Μέγαρο Μαξίμου για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Δεδομένου μάλιστα ότι στη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική, η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει αυξημένα μέτρα ούτως ώστε να διαφυλάξει τη δημόσια ασφάλεια και την έννομη τάξη στην πόλη.

Έξοδος με διάγγελμα
Αύριο, Δευτέρα, λήγει το τρίτο πρόγραμμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ως προς τη μορφή και την έκταση που πρέπει να έχουν οι… εορτασμοί για την έξοδο από τα Μνημόνια. Υπάρχει μια μερίδα υπουργών και στελεχών που παρά το γεγονός ότι δεν έχει κοπάσει η κατακραυγή για τους 96 νεκρούς στο Μάτι επιμένουν στην οργάνωση διπλής φιέστας, σε Καστελλόριζο και Πνύκα. Οι πιο νουνεχείς και ψύχραιμοι υποστηρίζουν ότι λόγω των δραματικών γεγονότων με τις πυρκαγιές ο εορτασμός πρέπει να είναι λιτός, να περιορισθεί σε ένα απλό διάγγελμα του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό. Αυτή ακριβώς είναι η εκδοχή που υιοθέτησε και θα ακολουθήσει τελικά ο πρωθυπουργός.

Θολό τοπίο ο ανασχηματισμός
Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τον τελευταίο ενδεχομένως πριν από τις εκλογές, ωστόσο τα βασικά ερωτήματα -πώς και πότε- παραμένουν αναπάντητα. Μεγάλο πονοκέφαλο κατ’ αρχήν συνιστά ο χρόνος της δρομολόγησης των αλλαγών στην κυβέρνηση αλλά και το εύρος των αλλαγών, δηλαδή ο χαρακτήρας του ανασχηματισμού, αν θα είναι μικρός ή μεγάλος ή αν θα είναι ριζικός, που θα φέρει τα πάνω κάτω, ή αν απλά θα γίνει μια αναδιάταξη προσώπων με κάποιες προσθήκες πρώην κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ (όχι περισσότερα από δύο), είτε με προερχόμενους από την Κεντροδεξιά ή και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για περιορισμένου χαρακτήρα αλλαγές, με την μπάλα να παίρνει σε επίπεδο υπουργών τρία-τέσσερα πρόσωπα: Π. Κουρουμπλή, Λ. Κονιόρδου, Β. Αποστόλου κ.ά. Ζητούμενο κι ο χρόνος που θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, καθώς υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα. Η πρώτη, να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα μέσα στην βδομάδα που έρχεται και αμέσως μόλις σφραγιστεί και η τυπική έξοδος από τα Μνημόνια. Με αυτόν τον τρόπο, λένε, θα συνδεθεί ευθέως το νέο κυβερνητικό σχήμα με τη νέα σελίδα που ξεκινάει για τη χώρα και οι νέοι υπουργοί θα έχουν και χρόνο να προετοιμαστούν για τη ΔΕΘ. Από την άλλη υπάρχουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να μεταθέσει τον χρόνο του ανασχηματισμού είτε για μία εβδομάδα, δηλαδή να πάει στο τέλος Αυγούστου, είτε αυτός να γίνει παραμονές της ανόδου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ένα από τα κεντρικά πρόσωπα που συζητήθηκαν το τελευταίο διάστημα και ειδικά την περίοδο με τις πυρκαγιές είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο πρωθυπουργός πάντως δείχνει να τον εμπιστεύεται και εκτιμά ότι κάνει καλά τη δουλειά του. Άλλωστε οι όποιες κινήσεις και χειρισμοί ήταν αποτέλεσμα συσκέψεων και συλλογικής απόφασης. Ο Πάνος Σκουρλέτης, που δέχτηκε κριτική για τις πυρκαγιές, θεωρείται από τα βασικά χαρτιά του πρωθυπουργού και με μεγάλη επιρροή στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει υπουργός Εσωτερικών και θα είναι ο άνθρωπος που θα διαχειριστεί, πλην απροόπτου, τις εθνικές εκλογές αλλά και τις δημοτικές – περιφερειακές. Συζήτηση υπάρχει και για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, που παραμένει στέλεχος της υψηλής εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και ετοιμοπόλεμο.

Ο κ. Παππάς θα ήθελε να μετακινηθεί σε παραγωγικό υπουργείο, όμως υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Αν και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης δέχτηκε κριτική και για τις δηλώσεις του για την ηλικία του κ. Τσίπρα, φαίνεται, τουλάχιστον για την ώρα, ότι δεν αλλάζει πόστο. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει, πλην απροόπτου, και για τον Αλέκο Φλαμπουράρη.

Η περίπτωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι από τους μεγάλους γρίφους του επικείμενου ανασχηματισμού. Το «Π» πρώτο είχε γράψει ότι στο Μαξίμου εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο κ. Τσακαλώτος να μετακινηθεί σε άλλο, σημαντικό και προβεβλημένο κυβερνητικό πόστο, για να είναι πιο σαφής η εικόνα αλλαγής ρότας στη μεταμνημονιακή περίοδο. Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Τσακαλώτος είναι ο άνθρωπος-κλειδί που έκανε το πρόγραμμα υλοποιήσιμο. Κανένας δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας αν μένει ή πάει σε άλλο πόστο. Ανοιχτό παραμένει το τι θα γίνει στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, συζητείται και η αξιοποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μάρκος Μπόλαρης. Πάντως ανοικτά συζητείται και το ενδεχόμενο αξιοποίησης στελεχών της Κεντροδεξιάς, όπως η Κατερίνα Παπακώστα, που διαγράφτηκε λόγω της ανοικτής αντιπαράθεσης με τον Άδωνη Γεωργιάδη. Ανοικτό είναι και το σενάριο αξιοποίησης, σε νευραλγικές μάλιστα θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα, πετυχημένων προσώπων που εκφράζουν παραγωγικές δυνάμεις, όπως του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Υπουργοί με ημερομηνία λήξεως!
Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι ένας αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να εγκαταλείψουν το Κοινοβούλιο και το 2019 να είναι υποψήφιοι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφέρειες – δήμοι). Επιθυμία που ενδεχομένως να έχει αφετηρία και τους φόβους ότι δεν πρόκειται να επανεκλεγούν βουλευτές, ιδίως δε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα. Υπό το πρίσμα αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις ορισμένοι από τους συγκεκριμένους βουλευτές να αξιοποιηθούν στον ανασχηματισμό, σε θέσεις υφυπουργών ως επί το πλείστον. Όπου θα παραμείνουν για λίγους μήνες, μέχρι να παραιτηθούν για να είναι υποψήφιοι. Έτσι θα βάλουν στο βιογραφικό τους ότι διατέλεσαν υπουργοί – υφυπουργοί και θα κατέβουν με… άλλον αέρα για περιφερειάρχες ή δήμαρχοι.
Ανακούφιση για το τέλος των Μνημονίων αλλά και ανησυχία για το πέρασμα στη… μεταμνημονιακή εποχή επικρατεί στην κυβέρνηση και πρωτίστως στο Μέγαρο Μαξίμου. Γνωρίζουν ότι το άγρυπνο το μάτι των Ευρωπαίων θα παρακολουθεί και θα μετρά κάθε απόφαση, κάθε μέτρο που θα ανακοινώνεται στην Αθήνα. Και σε κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα θα πέφτει βαρύς ο πέλεκυς.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εμφανίζονται αισιόδοξοι, αν όχι βέβαιοι, ότι θα εξασφαλιστεί τελικά η συναίνεση των Ευρωπαίων ούτως ώστε το μέτρο των περικοπών στις συντάξεις να μετατεθεί κατά έναν χρόνο και αντί για την 1η Ιανουαρίου του 2019 να ισχύσει τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Έτσι η κυβέρνηση θα μπορέσει να πάει στις εκλογές χωρίς το άγος ενός ακόμη σκληρού μέτρου σε βάρος των συνταξιούχων της χώρας και να διεκδικήσει από άλλη θέση την ψήφο των πολιτών.

Την ίδια στιγμή το κλίμα στις διεθνείς αγορές κάθε άλλο παρά ευοίωνο είναι για τη χώρα μας, τα επιτόκια για τα κρατικά ομόλογα κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα. Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο δείχνουν να μην ανησυχούν, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για έξοδο στις αγορές και ότι η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα για τους τουλάχιστον 22 επόμενους μήνες. Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν αυτές τις ημέρες το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα είναι το πακέτο παροχών που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μέτρα που θα ανακουφίσουν σε μεγάλο βαθμό τους δοκιμαζόμενους από τη σκληρή λιτότητα πολίτες. Στο πακέτο περίοπτη θέση έχει η μείωση της φορολογίας τόσο για τις επιχειρήσεις (από 29% στο 20%), όσο και για τα φυσικά πρόσωπα (στο 22%), ενώ σημαντική θα είναι η μείωση και στην εισφορά αλληλεγγύης.


Σχολιάστε εδώ