Κίνδυνος κατάρρευσης ευρωπαϊκών τραπεζών
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ χρεοκοπία της Τουρκίας θα προκαλέσει τραπεζικό κραχ στην Ευρώπη, αναφέρει το πρωτοσέλιδο της KONTRANEWS του Σαββάτου.
Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας είναι εκτεθειμένα με τετρακόσια δισεκατομμύρια ευρώ «τοξικές επενδύσεις» στην Τουρκία, συνεχίζει το ρεπορτάζ.
Γι’ αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση τρέμουν στην κυριολεξία με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην τουρκική οικονομία και αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν τον Ερντογάν.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουν αρχίσει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Ειδικά η Ιταλία, που αντιμετωπίζει τραπεζική κρίση, θα έχει σοβαρές συνέπειες από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Τουρκίας.
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η κρίση στην Τουρκία μπορεί να τινάξει στον αέρα το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται αποτυπώνονται στην εικόνα των χρηματιστηρίων αλλά και τις ανοδικές τάσεις στα επιτόκια των ομολόγων.
Οι Ευρωπαίοι και ειδικά η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν επιχειρούν εναγωνίως να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ και τον «σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι πρωτοβουλίες μέχρι τώρα δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Τουρκία με πρόσχημα την κράτηση του Αμερικανού πάστορα.
Βέβαια τα αίτια της ρήξης ανάμεσα σε Αμερική και Τουρκία είναι διαφορετικά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί την Τουρκία, το Ιράν, το Κατάρ και τη Ρωσία ως τη «Συμμαχία του Κακού» που επιβουλεύονται τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και αποσταθεροποιούν τη Μεσόγειο.
Ο Ντόναλντ Τραμπ προστατεύει τα συμφέροντα τής Σαουδικής Αραβίας, που είναι σταθερή σύμμαχος των ΗΠΑ, επιδιώκοντας παράλληλα τη δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους που θα αποτελέσει ανάχωμα στα τουρκικά σχέδια.
Ήδη το Κατάρ θα προσφέρει οικονομική βοήθεια 15 δισεκατομμυρίων στην Τουρκία ενώ η Τεχεράνη ενισχύει την τουρκική οικονομία με τις εισαγωγές.
Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα αντέξει ο Ερντογάν τις αμερικανικές πιέσεις.
Η τουρκική λίρα έχει κατρακυλήσει και στην κοινωνία επικρατεί προβληματισμός για την επόμενη ημέρα.
Η οικονομική βοήθεια από το Κατάρ δεν επαρκεί για να σώσει την τουρκική οικονομία από την κατάρρευση, ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει νέες κυρώσεις.
Γι’ αυτό στην Ευρώπη παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, γιατί τρέμουν τις συνέπειες που θα έχει μια μεγάλη τραπεζική κρίση, ειδικά για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εκτεθειμένα σε «τοξικές» επενδύσεις και ομόλογα.