Μ. Χριστοδουλάκης: Ούτε η κυβέρνηση περίμενε την απελευθέρωση των ελλήνων στρατιωτικών – Ευχάριστη έκπληξη
Ο Γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ με τον Απόστολο Χονδρόπουλο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Ηταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Κάτι που ουδείς περίμενε και απ ότι φάνηκε- ούτε και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.”
Σε επισήμανση ότι η κυβέρνηση αποδίδει αυτή την κίνηση της τουρκικής πλευράς στην προ μηνός συνάντηση των κκ Τσίπρα και Ερντογάν, αλλά και στον αντίκτυπο της κράτησης των στρατιωτικών Μητρετώδη και Κούκλατζη στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ Χριστοδουλάκης τόνισε:
Η κυβέρνηση έτσι και αλλιώς θα προσπαθούσε να το εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά, όπως κάνει και με όλα τα υπόλοιπα θέματα. Το ζήτημα είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε μια πολύ κρίσιμη διεθνή συγκυρία για την οικονομία της με την υποτίμηση της λίρας,αλλά και σε μια κρίσιμη συγκυρία, όσον αφορά την εθνική στρατηγική της θέση και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Προσωπική μου εκτίμηση αποτελεί το ότι επρόκειτο για μια κίνηση με στόχο να καλοπιάσει, κατά κάποιο τρόπο, το ευρύτερο γειτονικό της Τουρκίας πλαίσιο, είτε αυτό λέγεται ΕΕ ή ΗΠΑ, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να επιλύσει και τα θέματα που αφορούν στην εθνική της οικονομία. Μια άλλη ανάγνωση που μπορεί να κάνει κάποιος, στο επίπεδο όμως της εκτίμησης, χωρίς να βασίζεται σε δεδομένα, είναι ότι ενδέχεται να αφορά ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι και με τον κ Τσίπρα, όπως προαναφέρθηκε πχ και το θέμα των μουφτήδων στην Ξάνθη, που ίσως να μην γνωρίζουμε και να προκύψουν στη συνέχεια. Το λέω αυτό λόγω της εμπειρίας που έχουμε τελευταία σχετικά με το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλα τα πολύ σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα, είτε αφορούν στα εθνικά μας θέματα είτε στην οικονομία, βάζοντας στο τραπέζι ζητήματα απλά και πρόχειρα, με μοναδικό στόχο να να προσκομίσει βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα οφέλη. Ελπίζω να μην εντάσσεται σε αυτή τη λογική και το θέμα της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών,που αποτελεί ένα θετικό γεγονός για το οποίο είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι
ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – ΕΝΦΙΑ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Μπορεί -προ ημερών- ο Πρωθυπουργός φορώντας γραβάτα στο Ζάππειο και με τη κυβέρνηση χειροκροτώντας παθιασμένα, να πανηγύριζαν για τη νίκη επί του χρέους ,αλλά δεν μας είπε κανείς για κάποια σημαντικά θέματα που υπεισέρχονται στην ατζέντα με τη λήξη του προγράμματος. ΠΧ κανείς δεν μας είπε ότι η Ελλάδα στις 24 Ιουλίου έχασε το γουέιβερ και τα κρατικά της ομόλογα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για δανεισμό, ούτε ότι χάσαμε την ποσοτική χαλάρωση. Δεν μας είπε κανείς ότι το 10ετές ομόλογο σήμερα έχει επιτόκιο στο 4,3% καθιστώντας δύσκολη την έξοδό μας στις αγορές. Βάσει αυτών κανείς δεν μας είπε πως θα χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία από τις 21 Αυγούστου και μετά. Βγαίνουμε από το πρόγραμμα αλλά κανείς δεν είπε πώς θα χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία,ακριβώς γιατί δεν έχουν γίνει τα κατάλληλα μέτρα και οι απαιτούμενες αλλαγές, ώστε η χώρα να αποκτήσει όχι τόσο την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά των επενδυτών.
Αναφερόμενος στη φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο κ Χριστοδουλάκης επεσήμανε:
“Δεν είναι στο μνημόνιο η λογική δαιμονοποίησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του κέρδους, να απομυζήσουμε όλες τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας και τις εισφορές όλων των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτά δεν ήταν προβλέψεις των μνημονίων, ήταν πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, λόγω των ιδεοληψιών της και της λογικής ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει μόνον ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο στο οποίο θα βολέψουμε τους δικούς μας δημιουργώντας κομματικούς στρατούς.
Αυτή η λογική δεν δίνει καμία προοπτική για το μέλλον, καθώς δημιουργούνται τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, με στόχο τον Δεκέμβριο να μπορέσει να κάνει επιδοματική πολιτική, διότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η δημιουργία νέων σχέσεων εξάρτησης και επαιτείας για να αποφύγω τον επόμενο εκλογικό διασυρμό Αυτή η λογική με τις τεράστιες εισφορές και την υψηλή φορολογία διαλύει και το κοινωνικό κράτος και δεν μπορεί να βοηθήσει την εθνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της.”
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ Η ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;
Είναι άλλο να παράγεις πλούτο και να κάνεις μια δίκαιη αναδιανομή, σε ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κράτος, το οποίο όντως θα βασίζεται στη στήριξη των μη προνομιούχων, κάτι που αποτελεί τη δική μας πολιτική επιλογή και κατεύθυνση και άλλο, χωρίς να σε νοιάζει η παραγωγή πλούτου, να σε ενδιαφέρει αποκλειστικά η αναδιανομή της φτώχειας.
Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργεί ψίχουλα από την ιδιωτική οικονομία, την αγορά, από τους ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής, για να τα μοιράσει στη συνέχεια σε αυτούς που θεωρεί ως εύκολες εκλογικές πελατείες.
Στόχος οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης είναι ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος, με δομές κοινωνικής πρόνοιας, με σοβαρά σχολεία και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες , μια σοβαρή κοινωνική πολιτική που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο .Για να μπορέσει αυτό να έχει όμως μια ουσιαστική ισχύ θα πρέπει προηγουμένως να παραχθεί πλούτος.
Πρώτη προτεραιότητά μας στο ΚΙΝΑΛ είναι να ανοίξουμε το δρόμο των επενδύσεων και το πως θα στηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και το σύνολο των ελληνικών παραγωγικών δυνάμεων, που σήμερα δίνει τη μάχη σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που κατ εξοχήν έχουν διορίσει φίλους, αδελφούς, ξαδέλφια, χωρίς κανένα προσόν και το πρόβλημα είναι όταν αυτές οι επιλογές φτάνουν στο σημείο να στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι πυρκαγιές στο Μάτι.
Η κυβέρνηση άλλαξε τρεις φορές τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής και δημιούργησε έναν κρατικό μηχανισμό και μια ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με τους δικούς της, χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων και σοβαρών ζητημάτων, με αποτέλεσμα τις συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε. Φυσικά και υπάρχουν ευθύνες σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και δέχομαι ότι έχουν διοριστεί άνθρωποι οι οποίοι να μην το αξίζουν ή να έχουν μπει με κομματικά κριτήρια Ομως, εδώ είμαστε έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας και μπορούμε να στεκόμαστε καθαροί απέναντι στον ελληνικό λαό ως μια ρεαλιστική, μετριοπαθής δύναμη για την προοπτική διακυβέρνησης του τόπου την επόμενη ημέρα, λέγοντας συγκεκριμένα πράγματα και χωρίς ούτε ένα ψέμα στο λαό, ακριβώς γιατί θέλουμε να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και τον πολιτικό, είναι αυτό που λείπει σήμερα.
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΒΛΕΠΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Οταν δεν θέλεις να αλλάξεις τίποτα, αλλάζεις το όνομα μιας υπηρεσίας. Αυτό το λέω γιατί οι άνθρωποι είναι ίδιοι όπως ίδια είναι και η λογική του ΣΥΡΙΖΑ.”