Μία στις τρεις ιδιοκτησίες έχει καταγραφεί λάθος σε Χίο, Λέσβο και Λευκάδα

Μία στις τρεις ιδιοκτησίες έχει καταγραφεί λάθος σε Χίο, Λέσβο και Λευκάδα

Προ δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Κτηματολογίου σε κάποιες από τις περιοχές των πρώτων προγραμμάτων κτηματογράφησης, αναφέρθηκαν περιπτώσεις εκτεταμένων γεωμετρικών αποκλίσεων (εσφαλμένης αποτύπωσης των ακινήτων πάνω στους κτηματολογικούς χάρτες).

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, αυτές οι περιοχές είχαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως ιδιοκτησίες με μη υλοποιημένα όρια ή με ασαφή όρια στο έδαφος, περιοχές με μεγάλη δασοκάλυψη αλλά και χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας. Επίσης, πολλές φορές οι πολίτες δεν ήξεραν ούτε οι ίδιοι τα όρια των ιδιοκτησιών τους.

Ιδίως σε τρία νησιά, στη Λευκάδα, στη Λέσβο και στη Χίο, τα λάθη ξεπερνούσαν το ένα τρίτο των ιδιοκτησιών. Σχεδόν δέκα χωριά σε κάθε νησί και πάνω από 10.000 ιδιοκτησίες σε Λέσβο και Χίο, ενώ στη Λευκάδα υπήρξε πρόβλημα σε σχεδόν 5.000 ιδιοκτησίες.

Τα «προβληματικά» αυτά χωριά κτηματογραφήθηκαν πριν από είκοσι χρόνια με τα πρώτα προγράμματα και όταν άρχισε να λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο διαπιστώθηκαν τα προβλήματα.

Σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως στη Χίο, παρατηρήθηκε το φαινόμενο του… διπλασιασμού. Πολλοί αγρότες δήλωσαν διπλάσια έκταση από την πραγματική, πήραν επιδοτήσεις και κατόπιν… εορτής διόρθωσαν την έκταση, μέσω ένστασης, για να μην πληρώνουν… φόρους.

Εντέλει, πριν από τρία χρόνια, επαναπροκηρύχθηκαν οι συγκεκριμένες περιοχές και -καλώς εχόντων των πραγμάτων- μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν διορθωθεί τα λάθη.


Σχολιάστε εδώ