Το… φάλτσο του Μητσοτάκη

Το… φάλτσο του Μητσοτάκη

-Έτρεξε να ζητήσει εκλογές τώρα, δίνοντας διέξοδο στον Τσίπρα να του πει ότι πάει να κερδίσει από τα αποκαΐδια…

Η πρωτοβουλία του Κυρ. Μητσοτάκη να επαναφέρει στην κορυφή της ατζέ­ντας το πάγιο αίτημά του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, και δη εν μέσω μιας εθνικής τραγωδίας, και άστοχη κρίθηκε και αντιδράσεις προκάλεσε. Η προτροπή του προς τον κ. Τσίπρα «στις 20 Αυγούστου αντί να στήσει φιέστες, να προκηρύξει εκλογές» ήχησε περίεργα και εντός της Νέας Δημοκρατίας, με ορισμένους βουλευτές να κάνουν λόγο για… «αχρείαστο φάλτσο».

Πρώτον, διότι ο φάκελος με τις καταστροφικές πυρκαγιές παραμένει ανοικτός, όπως ανοικτές είναι κι οι πληγές που άφησαν πίσω τους. Κάτι που σημαίνει ότι το τελευταίο που απασχολεί τη σοκαρισμένη ελληνική κοινωνία είναι η προσφυγή στις κάλπες και η πολιτική αλλαγή. Δεύτερον, διότι είναι η Νέα Δημοκρατία που κατηγορεί σταθερά την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα ότι διαχειρίζονται την υπόθεση με πολιτικά και κομματικά κριτήρια και επιχειρούν να μεταθέσουν τις ευθύνες στους προκατόχους τους.

Η κίνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να τον κατηγορήσουν ότι «στήνει κάλπες στα αποκαΐδια», καταλογίζοντάς του αδημονία για άνοδο στην εξουσία. Πληροφορίες ωστόσο από παράγοντες αναφέρουν ότι δεν ήταν αυτός ο κύριος λόγος που τον υποκίνησε να θέσει θέμα εκλογών και μάλιστα εντός του Σεπτεμβρίου. Αλλά το άγχος και η αγωνία του να διατηρήσει το -λόγω πυρκαγιών- αρνητικό momentum για την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα, καθότι στριμωγμένος πολιτικά, χωρίς περιθώρια για ελιγμούς.

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς το ταχύτερο δυνατό τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών ούτως ώστε να μην υπάρχουν τα περιθώρια χρόνου να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες εκ μέρους του πρωθυπουργού που είναι πιθανόν να αλλάξουν λίγο ή πολύ το πολιτικό κλίμα. Όσο κι αν στο επιτελείο του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, αντιλαμβάνονται ότι στους επόμενους μήνες ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία και τις προϋποθέσεις να κάνει ένα restart και να επιχειρήσει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Υπάρχει κατ’ αρχάς η ΔΕΘ, όπου θεωρούν ότι με την εξαγγελία φιλολαϊκών μέτρων θα προσπαθήσει να κατευνάσει την οργή των πολιτών.

Τέλος Δεκεμβρίου, επίσης, θα χορηγήσει εκ νέου το έκτακτο βοήθημα που είχε δώσει και πέρυσι, κάτι που σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας είχε θετική ανταπόκριση. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι λογικό κι επόμενο ο κ. Μητσοτάκης να επιθυμεί επίσπευση των εξελίξεων ούτως ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν μέσα σ’ αυτό το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα. Ο χρόνος ωστόσο που επέλεξε να επαναφέρει το θέμα ήταν λάθος, αποκάλυψε το λιγότερο άγχος και αγωνία, το περισσότερο βιασύνη να καθίσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού.


Σχολιάστε εδώ