Τα δύο σενάρια για εκλογές που συζητούν στη ΝΔ

Τα δύο σενάρια για εκλογές που συζητούν στη ΝΔ

-Ποιοι πιστεύουν στην Πειραιώς ότι ο Τσίπρας θα το τραβήξει ως το τέλος της τετραετίας

Μπορεί η δήλωση-προειδοποίηση του Π. Καμμένου, βάσει της οποίας θα αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση όταν η Συμφωνία με τα Σκόπια έρθει προς κύρωση στη Βουλή, να ενεργοποίησε εκλογικά σενάρια, ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι ο χρόνος προσφυγής στις κάλπες θα είναι επιλογή και μόνο του Αλ. Τσίπρα. Όλα είναι ανοιχτά και τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται εκ προοιμίου…

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και μετά τις δραματικές εξελίξεις με την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, στην Πειραιώς επεξεργάζονται δύο πιθανά σενάρια κι ένα λιγότερο πιθανό όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών. «Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, από την 1η Ιανουαρίου θα μπούμε στην τελική ευθεία», σημειώνουν.

Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι το ζήτημα των Σκοπίων είναι πολύ πιθανό να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όσο κι αν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επιθυμούν διακαώς να εξαντλήσουν την τετραετία. Ως εκ τούτου, θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές στις αρχές του 2019. Μέχρι τότε θα έχουν αμβλυνθεί ως έναν βαθμό οι δυσμενείς εντυπώσεις από τις πυρκαγιές και τους ατυχείς χειρισμούς σε όλα τα επίπεδα. Θα μεσολαβήσει δε και η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος προς τους συνταξιούχους, που θα εξευμενίσει τους πολίτες.

Στην Πειραιώς μάλιστα πιστεύουν ότι αν η κυβέρνηση καταφέρει ακόμη να πείσει τους Ευρωπαίους για αναστολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων οι πιθανότητες για την προκήρυξη εκλογών τους πρώτους μήνες του νέου έτους θα αυξηθούν κατακόρυφα. Τον Ιανουάριο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας, κατά συνέπεια υπάρχουν και οι αναγκαίοι συμβολισμοί.

Το δεύτερο σενάριο που έχουν επεξεργαστεί στην Πειραιώς προβλέπει εθνικές εκλογές τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές – δημοτικές. Τριπλές ή τετραπλές εκλογές με άλλα λόγια. Σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, αν ο κ. Τσίπρας προκρίνει το σενάριο αυτό θα το κάνει με έναν και μόνο στόχο: Να μπερδέψει (αποπροσανατολίσει) τους πολίτες, βάζοντάς τους απέναντι σε τέσσερις κάλπες, με την ελπίδα ότι η οργή τους δεν θα περιορισθεί έναντι της κυβέρνησης, αλλά θα… διαχυθεί προς τα κόμματα γενικότερα αλλά και τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σαφώς λιγότερες πιθανότητες δίνουν στη Νέα Δημοκρατία στο σενάριο των εκλογών στο τέλος της τετραετίας, Σεπτέμβριο με άλλα λόγια. Θεωρούν ότι μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να κάνει ο κ. Τσίπρας μόνον αν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για την κυβέρνηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, οπότε θα καταβάλει ύστατη προσπάθεια προκειμένου να αλλάξει ή έστω να βελτιώσει το κλίμα.

Κορυφαία στελέχη πάντως κάθε άλλο παρά αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το σκεπτικό ότι «ο Τσίπρας δεν είναι από αυτούς που τα παρατάνε εύκολα, θα κάνει ό,τι μπορεί για να παρατείνει τη θητεία της κυβέρνησής του». Ακόμη και να εξαντλήσει τα περιθώρια που του παρέχει το Σύνταγμα, παρατείνοντας κατά ένα μήνα τη θητεία του, και να προκηρύξει εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.

Όλοι οι παραπάνω υπολογισμοί και σχεδιασμοί γίνονται χωρίς να υπολογίζεται ο αστάθμητος παράγοντας, ένα δραματικό γεγονός, όπως, π.χ., με τις πρόσφατες πυρκαγιές, ή μια δυσμενής τροπή στα εθνικά θέματα. Σε τέτοια περίπτωση τα πάντα θα ανατραπούν.


Σχολιάστε εδώ