Μπλόκο στα «δώρα» που θα μοιράσει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ!
Με σαφή την προϋπόθεση να ξεχάσει η κυβέρνηση ότι θα μοιράσει, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ… δώρα γύρω στο 1,6 δισ. ευρώ, με παροχές και φοροελαφρύνσεις, εγκρίθηκε η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, που είναι η τελευταία δόση του τρίτου Μνημονίου, το οποίο κόστισε ακριβά στον ελληνικό λαό.
Αλλά και με τη δέσμευση ότι οι συντάξεις θα περικοπούν κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 και το αφορολόγητο θα μειωθεί από την αρχή του 2020, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση.
Με αυτήν τη δέσμευση, όπως και για την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου, έγινε η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Ρέγκλινγκ
Ο επικεφαλής του ΕSM Kλ. Ρέγκλινγκ ήταν σαφής: Η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί και θα ασκήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική από δω και πέρα. Το μήνυμά του, για να μην υπάρξουν… παρανοήσεις, είναι: «Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει στους εταίρους της και στις αγορές ότι είναι προσηλωμένη στη μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων του παρελθόντος και στην εφαρμογή των βιώσιμων οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών που χρειάζονται μακροπρόθεσμα για να καταστρώσει μια ισχυρή οικονομία, η οποία δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».
Να σημειωθεί ότι από τα 15 δισ. ευρώ τα 9,5 δισ. ευρώ είναι για το «μαξιλάρι» ρευστότητας, εν όψει της «καθαρής εξόδου», και τα 5,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το «μαξιλάρι» θα ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για 22 μήνες μετά τις 20 Αυγούστου.
Με την καταβολή των 15 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό που πήρε η χώρα με το τρίτο Μνημόνιο φθάνει στα 61,9 δισ. ευρώ από 86 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. Τα 24,1 δισ. ευρώ δεν απορροφήθηκαν γιατί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν απαιτήθηκαν 25 δισ. ευρώ, όπως είχε εκτιμηθεί, αλλά μόνο 5,4 δισ. ευρώ.
Ξεροκεφαλιά του Τσίπρα…
Στο μεταξύ, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «Deutsche Welle»: «Τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση και οι τράπεζες στην Ελλάδα θα λάβουν όχι καλά νέα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διότι μαζί με το τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας τελειώνει και η προνομιακή μεταχείριση για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών.
Παράλληλα, η ΕΚΤ θα σβήσει τις ελπίδες των Ελλήνων να συμμετάσχει η χώρα τους, έστω και για λίγους μήνες, στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας (QE)».
Και η εφημερίδα προσθέτει ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ οφείλονται στην «ξεροκεφαλιά του έλληνα πρωθυπουργού», που έχει πει στους Έλληνες ότι «μετά τις 20 Αυγούστου θα τελειώσουν τα προγράμματα διάσωσης και η Ελλάδα θα μπορεί να κινείται εφεξής αυτόνομα».