Αναζητεί σωτηρία  στα… Σκόπια ο Καμμένος

Αναζητεί σωτηρία στα… Σκόπια ο Καμμένος

-ΘΑ (…) ρίξει την κυβέρνηση όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία για ψήφιση

Με το βλέμμα στραμμένο στα Σκόπια κινείται ο Π. Καμμένος, καθώς από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό η παραμονή του στη κυβέρνηση αλλά και -το κυριότερο- το μέλλον του στην πολιτική σκηνή. Μέχρι πρότινος είχε επενδύσει πολλά στην προοπτική ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων δεν θα συναινούσε σε μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα συνεπαγόταν μεταξύ άλλων και αλλαγή της ονομασίας. Κατά συνέπεια οι διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος θα πάγωναν και το θέμα θα παραπεμπόταν στις ελληνικές καλένδες. Έτσι ο κ. Καμμένος δεν θα βρισκόταν στη δυσάρεστη θέση να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Διαψεύσθηκε.

Με την προτροπή της Ουάσιν­γκτον και τις πιέσεις του Βερολίνου ο Ζ. Ζάεφ υπέγραψε από κοινού με τον Αλ. Τσίπρα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το θέμα πέρασε από τη Βουλή της γειτονικής χώρας και έχει ήδη προκηρυχθεί δημοψήφισμα, η διεξαγωγή του οποίου έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα. Έσχατη ελπίδα για τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο λαός των Σκοπίων να πει «όχι», μπλοκάροντας έτσι την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο οι πρώτες δημοσκοπήσεις κατέγραψαν μια σαφή υπεροχή του «ναι» και μεταστροφή του κλίματος μεταξύ των σκοπιανών πολιτών. Κάτι που σημαίνει ότι, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει ορίσει ο Ζ. Ζάεφ, μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και από τον Ιανουάριο του νέου έτους η… μπάλα θα βρεθεί στο γήπεδο της Ελλάδας.

Υπό το πρίσμα αυτό προφανώς ο Π. Καμμένος έσπευσε προ ημερών να… υπενθυμίσει την πάγια (;) θέση του, βάσει της οποίας αν η συμφωνία με τα Σκόπια έρθει προς έγκριση στη Βουλή θα ανατρέψει την κυβέρνηση. Θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο προκειμένου, κατά πρώτον, να τον ενημερώσει ότι αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση και, κατά δεύτερον, να του ζητήσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Θεωρεί προφανώς απίθανο το ενδεχόμενο η κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας να αναζητήσουν στήριξη από άλλα κόμματα ή ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να συνεχίσουν για τους επόμενους μήνες.

Η αποχώρηση από την κυβέρνηση, αν και όταν το θέμα φτάσει στη Βουλή, δείχνει να είναι μονόδρομος και μαζί τελευταία «σανίδα σωτηρίας» για τον κ. Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η υπαναχώρηση από βασικές γραμμές σε μείζονος σημασίας ζητήματα και η αθέτηση όλων σχεδόν των προεκλογικών δεσμεύσεων στο διάστημα των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η αποδοχή τους στους πολίτες. Υπαναχώρηση και στο ζήτημα των Σκοπίων θα μπορούσε να είναι καταδικαστική για το κόμμα του κ. Καμμένου και τον ίδιο προσωπικά. Υψώνοντας το… λάβαρο της αντίστασης ελπίζει ότι θα ανακόψει τη δημοσκοπική κατάρρευση των ΑΝΕΛ και θα περιορίσει τα φαινόμενα διάλυσης που εκδηλώνονται τις τελευταίες κυρίως εβδομάδες, λόγω της ως τώρα στάσης του στο Σκοπιανό. Στάση που για μερίδα ψηφοφόρων του κρίνεται μη ικανοποιητική, επαμφοτερίζουσα και αλλοπρόσαλλη.

Τα μηνύματα πάντως από ολόκληρη την επικράτεια κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι και η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη. Περισσότερο άσχημα είναι τα πράγματα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου -λόγω Σκοπίων- το ποσοστό των ΑΝΕΛ κινείται πέριξ του 1%, με καθοδικές τάσεις.


Σχολιάστε εδώ