Στο «καναβάτσο» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Στο «καναβάτσο» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

-Ανασχηματισμό με… εισαγόμενους από την Κεντροαριστερά θα επιχειρήσει ο Τσίπρας για να αλλάξει το κλίμα

Υπό πίεση το Μαξίμου, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, που επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από τη φονική πυρκαγιά, αν και οι γκρίνιες στο κυβερνών κόμμα αυξάνονται καθημερινά και στο στόχαστρο πλέον των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που θεωρείται και το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τελευταία 24ωρα το Μαξίμου επιδίδεται σε μια πολιτική άμβλυνσης των τραγικών εντυπώσεων και της εικόνας της κυβέρνησης, από τους χειρισμούς που έγιναν στην πύρινη λαίλαπα της 23ης Ιουλίου. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και πολιτικοί παρατηρητές, η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα και του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά την τραγωδία ήταν αρκετά καθυστερημένη και δικαιώνει όσους από την αρχή υποστήριζαν ότι το βράδυ της πυρκαγιάς και την επομένη υπήρξαν πολλά και καταστροφικά λάθη.

Υποτίμησαν το πρόβλημα
Η υποτίμηση του προβλήματος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και πλέον πολλά κυβερνητικά στελέχη καθώς και έμπειροι κοινοβουλευτικοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι ότι η εκ των υστέρων και με καθυστέρηση δύο βδομάδων αντίδραση και αναγνώριση των λαθών δεν μπόρεσε να ανατρέψει την πολιτική ζημία που υπέστη η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στο Μαξίμου συνιστούν ψυχραιμία και αναμένουν να αποτιμηθεί πρωτίστως από την κοινωνία η έστω και καθυστερημένη αντίδραση αλλά και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν.

Το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ζήτησε εκλογές αμέσως μετά την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια, δίνει ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών του και επισημαίνει ότι, πλην απροόπτου, εν μέσω του απόηχου της εθνικής τραγωδίας και του πένθους, δεν θα στήσει κάλπες γιατί θα οδηγηθεί σε συντριβή, μεταθέτοντάς τις για αργότερα, ώστε η ήττα να μην είναι οδυνηρή.

Ο ανασχηματισμός πάντως έχει ήδη τεθεί επί τάπητος και ο Αλέξης Τσίπρας ήδη αναζητά ένα μείγμα προσώπων που θα δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση για την προσπάθεια επανεκκίνησης μετά την έξοδο από τα Μνημόνια στις 20 Αυγούστου.

Έρχεται ανασχηματισμός
Το εγχείρημα του πρωθυπουργού με τον ανασχηματισμό αποβλέπει στο άνοιγμα σε στελέχη της Κε­ντροαριστεράς με υπουργική εμπειρία και επίσης σε στελέχη από τη νέα γενιά που έχουν προσόντα, όπως έδειξαν τα νέα πρόσωπα που έβαλε στην κυβέρνηση, όπως η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το περιβόητο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, οι δυνατότητες του κ. Τσίπρα φαίνεται να είναι περιορισμένες. Υπάρχουν πρόσωπα βέβαια που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, έχοντας μάλιστα υπουργική θητεία, και βρέθηκαν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ήταν αντιπολίτευση. Δηλαδή είναι γνωστή η συμπόρευσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι ένα από τα πρόσωπα που πιθανόν θα αναλάβουν υπουργικό πόστο – το όνομά της έχει ακουστεί και στο παρελθόν, αλλά δεν αξιοποιήθηκε.

Η Λούκα Κατσέλη είναι επίσης ένα πρόσωπο που συζητείται για να αναλάβει υπουργικό πόστο, αν και η ίδια φέρεται προβληματισμένη, ωστόσο προβληματισμός υπάρχει και σε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Τζουμάκας -το όνομα του οποίου ακούστηκε στο παρελθόν, αλλά επίσης δεν αξιοποιήθηκε-, σύμφωνα με πληροφορίες, ναι μεν συνομιλεί ανά τακτά διαστήματα με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο για την ώρα τουλάχιστον δεν φαίνεται να παίζει για κάποιο υπουργείο.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, που είχε ακουστεί ότι φλερτάρει έντονα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγραφε το «Π» και την περασμένη Κυριακή, δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με το Μαξίμου, ενώ εξακολουθεί να στηρίζει την ιδέα για έναν αυτόνομο και ισχυρό πόλο της Κεντροαριστεράς.

Συζητήσεις για αξιοποίηση προσωπικοτήτων από κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, όπως ο Κωνσταντίνος Μίχαλος (πρόεδρος ΕΒΕΑ) ή ο Γιώργος Καββαθάς (πρόεδρος ΓΣΒΕΕ), έχουν γίνει, αλλά τίποτε το οριστικό δεν υπάρχει, τουλάχιστον προς στιγμήν.

Η γενιά του Τσίπρα
Από την περιβόητη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα αξιοποιηθούν και θα αναβαθμιστούν στελέχη όπως οι Αλέξης Χαρίτσης, Κωνσταντίνος Στρατής, Κώστας Ζαχαριάδης, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιώργος Βασιλειάδης, Δημήτρης Λιάκος αλλά και η Έφη Αχτσιόγλου κ.ά.

Στους σχεδιασμούς του Μαξίμου είναι να αξιοποιηθεί και στέλεχος προερχόμενο από τους Οικολόγους, π.χ. ο Γιώργος Δημαράς, που θα αντικαταστήσει ενδεχομένως τον Γιάννη Τσιρώνη, που και αυτός προέρχεται από τους Οικολόγους, στον οποίο καταλογίζουν ευθύνες για τη φονική φωτιά.

Για την ώρα τουλάχιστον φαίνεται να υπάρχει μια πολύ προσεκτική συζήτηση για τον Πάνο Σκουρλέτη (υπουργός Εσωτερικών). Βέβαια, λόγω του ότι είναι εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα η όποια μετακίνησή του δεν θα έχει τη δική του συγκατάθεση. Πάντως, λόγω της εμπειρίας του και της αποδοχής του στο κόμμα, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να αναλάβει γραμματέας του κόμματος για να το οδηγήσει στην εκλογική αναμέτρηση, με τον Παναγιώτη Ρήγα να εισέρχεται στη νέα κυβέρνηση.

Το θέμα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο παραμένει ακόμα ανοικτό καθώς αξιολογούνται αρκετές παράμετροι. Σκέψεις για αλλαγές υπάρχουν ακόμη και στο υπουργείο Παιδείας, με την απομάκρυνση του κ. Γαβρόγλου, ενώ πιθανή θεωρείται η αποχώρηση της Λυδίας Κονιόρδου από το υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτογκόλ και γκρίνια
Οι γκρίνιες πάντως καθημερινά εντείνονται, ενώ ο νέος πονοκέφαλος του πρωθυπουργού και πολλών κορυφαίων είναι τα… άγρια φάλτσα και τα αυτογκόλ από δηλώσεις και παρεμβάσεις υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. Η αναφορά της Ελένης Αυλωνίτου σε… «π@π@ριές» για όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές προκάλεσε ενόχληση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε πολλούς να υποστηρίξουν ότι μάλλον ήταν καλύτερα με το σιωπητήριο που είχε επιβληθεί γενικά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Ωστόσο προβλήματα δεν προκάλεσε μόνο η κ. Αυλωνίτου, καθώς υπήρξαν «αυτογκόλ» και φάλτσα και από άλλους υπουργούς και βουλευτές, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Φώτης Κουβέλης, ο Γιάννης Τσιρώνης κ.ά., που δημιούργησαν προβληματισμούς και πονοκεφάλους στο Μαξίμου.


Σχολιάστε εδώ