«Καλπάζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου

«Καλπάζει» ο ιός του Δυτικού Νείλου

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


-60 κρούσματα και 3 νεκροί

Σε 60 ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων που νόσησαν από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι την Πέμπτη 9 Αυγούστου από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτ. Νείλου. Από αυτά τα 48 παρουσίασαν συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), 12 είχαν ήπια συμπτώματα (εμπύρετο νόσημα), ενώ καταγράφηκαν 3 θάνατοι ασθενών ηλικίας άνω των 70 ετών, που παρουσίασαν συμπτώματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Από εκείνους που νόσησαν οι 38 έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ 3 δεν νοσηλεύθηκαν καθόλου. Ωστόσο αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται ακόμη 16 άτομα, από τα οποία τα 4 σε ΜΕΘ και τα υπόλοιπα 12 εκτός ΜΕΘ.

Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα είναι τα Μέγαρα (12), η Ελευσίνα (6) και το Κορδελιό Θεσσαλονίκης (5). Αξίζει να σημειωθεί ότι κρούσματα παρουσιάστηκαν και σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ ειδικά στο λεκανοπέδιο Αθήνας-Πειραιά είχαμε στις περιοχές: Ηλιούπολη, Ν. Ηράκλειο, Κορυδαλλό και Σαλαμίνα.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος τόνισε ότι ουδείς πρέπει να εφησυχάζει για τον ιό του Δυτικού Νείλου, προσθέτοντας ότι εκτός των δήμων, περιφερειών και νοσοκομείων σε εγρήγορση θα πρέπει να είναι και οι πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο κατά το προσεχές διάστημα αναμένεται η εμφάνιση και άλλων κρουσμάτων της λοίμωξης σε γνωστές και σε νέες περιοχές. O περιορισμός της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου είναι το σημαντικότερο μέλημα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και για το λόγο αυτό καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν μέτρα πρόληψης.

Ήδη από το Μάιο στο ιατρικό μας ένθετο «Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ» είχαμε έγκαιρα επισημάνει τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται για την πρόληψη από τον ιό του Δυτ. Νείλου, καθώς και τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η λοίμωξη.

Ωστόσο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και πάλι -σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ- ότι ο ιός Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών που μολύνονται από μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και ως εκ τούτου θεωρείται σε παγκόσμιο επίπεδο απρόβλεπτη η κυκλοφορία του και η γεωγραφική του κατανομή σε κάθε περίοδο μετάδοσης.

Το 75% – 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα, περίπου 20%-25% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο, και λιγότερο από 1% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν πιο σοβαρή νόσο, εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Με πιο σοβαρή νόσηση κινδυνεύουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό για ανθρώπους.

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία δημόσιας Υγείας απευθύνει τις ακόλουθες συμβουλές:
• Προς τους πολίτες: Επισημαίνεται η ανάγκη σχολαστικής τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν: κατάλληλα ρούχα που να καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών/εντομοκτόνων χώρου, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, χρήση σητών και κουνουπιέρων, χρήση κλιματισμού (ανεμιστήρων, air-condition), απομάκρυνση συλλογών στάσιμου νερού από τις αυλές και τα μπαλκόνια (κάλυψη ή αναποδογύρισμα περιεκτών/δοχείων που συλλέγουν νερό ή ανανέωση του νερού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).

Ομάδες υψηλότερου κινδύνου για σοβαρή νόσηση (άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικά στην αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.

• Προς τους επαγγελματίες υγείας: Επισημαίνεται η ανάγκη εγρήγορσης για την έγκαιρη διάγνωση περιστατικών, με έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων.

• Προς τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και αρχές δημόσιας υγείας: Επισημαίνεται η ανάγκη εγρήγορσης και ενεργοποίησης για την υλοποίηση και εντατικοποίηση δράσεων πρόληψης, που αποσκοπούν αφενός στη μείωση του τοπικού πληθυσμού των κουνουπιών (εντατικοποίηση έργων καταπολέμησης) και αφετέρου στην ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.


Σχολιάστε εδώ