Φ. Κουτεντάκης: Όχι βιασύνη στην έξοδο στις αγορές, έχεις την πολυτέλεια να περιμένεις…

Φ. Κουτεντάκης: Όχι βιασύνη στην έξοδο στις αγορές, έχεις την πολυτέλεια να περιμένεις…

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προειδοποιεί:

«Δεν μειώθηκε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του έτους και αυτό συνιστά παράμετρο η οποία χρήζει προσοχής προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή υπάρχει αλλαγή της τάσης», επισημαίνει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτε­ντάκης στην τριμηνιαία έκθεσή του. Σε σχέση με την έξοδο στις αγορές εκτιμά ότι «δεν υπάρχει θέμα βιασύνης και τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά και καλοσχεδιασμένα».

Ούτως ή άλλως, «έχεις την πολυτέλεια να περιμένεις», είπε με νόημα. Για το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, ο κ. Κουτεντάκης κρατάει αποστάσεις ασφαλείας.

Περιορίστηκε να επαναλάβει ότι δημοσιονομικά η περικοπή των συ­ντάξεων δεν είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι στη βάση της συμφωνίας προβλέπεται η ισόποση εφαρμογή αντίμετρων, η οποία θα εξουδετέρωνε τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των περικοπών στις συντάξεις. Πρόσθεσε, όμως, ότι προβλέπεται στη συμφωνία και «την εφαρμογή της περικοπής την αντιμετωπίζουμε ως ένα μέτρο το οποίο έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί κανονικά».

Και συμπλήρωσε: «Πολιτικά έχει συμφωνηθεί και έχει νομοθετηθεί, και επομένως θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει».
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει το φθινόπωρο με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019 και τον ερχομό των δανειστών για την πρώτη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Stop στην έξοδο στις αγορές
Η διεθνής αναταραχή που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Ιταλία είχε… θύμα και την Ελλάδα, γιατί με την εκτίναξη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έγινε όνειρο απατηλό η οποια­δήποτε σκέψη για έξοδο στις αγορές. Παράλληλα, αποδεικνύεται πόσο λάθος ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να απορρίψει την προληπτική πιστωτική γραμμή που είχε προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Και πλέον το στοίχημα της εξόδου στις αγορές πριν από τις 20 Αυγούστου έχει χαθεί και είναι αμφίβολο αν θα είναι δυνατή μια νέα έκδοση ομολόγων τον Σεπτέμβριο.


Σχολιάστε εδώ