Στ. Παπαθεμελής: «Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν»

Stelios Papathemelis (3267843030).jpg
Του
ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ
Προέδρου Δημοκρατικής Αναγέννησης


Ο Πυθαγόρας είχε καταλήξει πως στις πολιτείες μπαίνει πρώτα η πολυτέλεια, κατόπιν ο κορεσμός, έπειτα η αλαζονεία και ύστερα από όλα αυτά ακολουθεί η καταστροφή. «Εισιέναι εις τας πόλεις πρώτον τρυφήν, έπειτα κόρον, είτα ύβριν, μετά δε ταύτα όλεθρον» (Στοβαίος ΜΓ, 79).

Ως χώρα έχουμε διανύσει όλα τα προηγούμενα στάδια και βρισκόμαστε στο τελευταίο. Τον όλεθρο! Και οι μεν φωτιές, αφού κατέκαψαν ό,τι καιγόταν, έσβησαν. Ταιριάζει όμως εδώ η συμβουλή του Ηρακλείτου: «Ύβριν χρη σβεννύναι μάλλον, ή πυρκαϊήν» (απόσπ. 43). Δηλαδή, σωστότερο, χρησιμότερο, καλύτερο να σβήνουμε την αλαζονεία, την ύβριν, παρά την πυρκαγιά!

Στην Ελλάδα της σήμερον αφήσαμε ασύδοτη την πυρκαγιά και αποθηριώσαμε την αλαζονεία.

Να αποτολμήσουμε ένα έστω διάλειμμα από τις κομματικές αντιπαραθέσεις και να προχωρήσουμε σε μια μίνιμουμ διακομματική συνεννόηση, αν δεν μπορούμε να την κάνουμε μάξιμουμ.

Το πολιτικό μας προσωπικό έχει χρέος να αναζητήσει με γοργούς ρυθμούς ό,τι επιβάλλεται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δραματικών φαινομένων, όπως αυτά που μας εδοκίμασαν τις τελευταίες μέρες. Επείγει η καταγραφή των κενών, εγκληματικών κενών, ελλείψεων και θλιβερών παραλείψεων στην πρόσφατη τραγωδία.

Ζουν ανάμεσά μας, εντός και εκτός συνόρων, ικανοί, ικανότατοι συμπατριώτες μας με εξειδίκευση και τεχνογνωσία, που μπορούν να σχεδιάσουν θαύματα. Δηλαδή άμεσες ενέργειες για πρόληψη και αποτροπή του κακού.

Οι πυρκαγιές ξεσκέπασαν όλες τις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Επείγει να τις υπερβούμε με πραγματική επανίδρυσή του. Οι άνθρωποί μας, οι επιστήμονές μας μπορούν να αλλάξουν με γρήγορους ρυθμούς προς το «άριστον» την εικόνα της χώρας.

Ζούμε μια περίεργη εποχή. Ο ιδιόρρυθμος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας τις προάλλες στους συμπολίτες του, επέστησε την προσοχή τους στην εξής οδυνηρή αλήθεια: «Να έχετε υπόψη σας πως ό,τι βλέπετε ή διαβάζετε δεν είναι αυτό που συμβαίνει»! Φυσικά, αφού κατά σύστημα το προβοκάρισμα των πολιτών με ψευδείς πληροφορίες, fake news, κυριαρχεί πια πα­γκοσμίως.

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα συγκίνησαν πολλούς ξένους ηγέτες. Ορισμένοι επιδόθηκαν σε πληθωρική (ρητορική) συμπαράσταση, χωρίς όμως πρακτικό αντίκρισμα. Μεταξύ αυτών πρώτος και καλύτερος ο εξ ανατολών απεχθής γείτων. Αυτός εξέφρασε τη «συμπαράστασή» του με την αποστολή δύο κατασκοπευτικών αεροσκαφών και τετράδας οπλισμένων F-16, που παραβίασαν τις κρίσιμες ώρες 35 φορές τον εναέριο χώρο της Ελλάδος! «Εκ στόματος κόρακος εξελεύσεται κρα», επέμεναν οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

Το 2007, με άλλη κυβέρνηση, είχαμε παρόμοιο φονικό με εκατόμβη και τότε νεκρών. Θρηνήσαμε. Διαμαρτυρηθήκαμε. Ξεχάσαμε γρήγορα και προπάντων ξέχασαν οι κάθε λογής αρμόδιοι. Πάθαμε, αλλά δεν μάθαμε! Να δούμε αν θα μάθουμε τώρα, που απαριθμούνται καθημερινά παραλείψεις, κακουργηματικά λάθη, όλα με βαρύ αντίκτυπο ζωής και περιουσίας.

Οι τραγωδίες κατά κανόνα αφυπνίζουν. Ενίοτε όμως και αποκοιμίζουν, όπως εμάς εκείνη του 2007.

Οι κυβερνώντες αυθαδιάζουν. Αρνούνται να ζητήσουν συγγνώμη. Ο πρώτος τη τάξει ανακάλυψε την… πολιτική ευθύνη! Την εξόφλησή της όμως ανέβαλε για τις εκλογές…

Όπως έγραφε ο ανυπέρβλητος Σουρής:
«Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί.
Οι μούρες [τους] μουτσούνες εγινήκαν.
Δεν [ξέρουνε] τι λέγεται ντροπή»
(προσαρμογή από το «Ω Ελλάς, ηρώων χώρα»).

E-mail: [email protected],
[email protected]


Σχολιάστε εδώ