Ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν θα ανοίξει στα Σκόπια
Αν δεν υλοποιήσουν τους όρους της συμφωνίας
-Κατηγορηματική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κεφαλονιά
Σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια ότι, αν δεν τηρήσουν κατ’ απόλυτο τρόπο τους όρους και τις προϋποθέσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν πρόκειται να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος.
Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της 19ης Ετήσιας Συνάντησης Αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων, που πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι, σημείωσε ότι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος πρέπει να γίνει σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο.
«Για να γίνει αυτό», πρόσθεσε, «όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, πρέπει η γειτονική μας χώρα να φέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της και πρωτίστως στο Σύνταγμά της. Γιατί το Σύνταγμά της, ως έχει σήμερα, δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις προϋποθέσεις. Και πράγματι ανέλαβαν αυτή την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της».
Για να καταλήξει ως εξής: «Μόνον όταν τελειώσει οριστικά –δεν πρόκειται σε αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις– όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και ουσιαστική έναρξη των συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε και μόνον τότε είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων».
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση του για δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Απευθυνόμενος προς την Τουρκία, υπογράμμισε εκ νέου ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας είναι ο σεβασμός εκ μέρους της του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι στα εθνικά θέματα, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα παραμείνουν ενωμένες. «Γιατί εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πως ό,τι σημαντικό δημιουργήσαμε το πετύχαμε ενωμένοι. Ξέρουμε το κόστος του διχασμού, ξέρουμε ότι μας στοίχισε ακόμη και κομμάτια του εθνικού μας κορμού. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι, σας διαβεβαιώ, να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος».