Μετά το 2030 θα έχουμε Κτηματολόγιο

Μετά το 2030 θα έχουμε Κτηματολόγιο

Χρειάζεται ειλικρίνεια

Το Κτηματολόγιο ξεκινάει με την ένταξη μίας περιοχής σε καθεστώς κτηματογράφησης. Καλούνται τότε οι ιδιοκτήτες της να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης, εντός έξι μηνών.

Έπειτα γίνεται η επεξεργασία των δηλώσεων, διάρκειας σχεδόν ενός έτους, και ακολουθεί η ανάρτηση, όπου οι ιδιοκτήτες ελέγχουν, επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν (μέσω ενστάσεων) την καταγραφή που έχει κάνει το Κτηματολόγιο.

Η ανάρτηση διαρκεί δύο μήνες. Ακολουθεί εξέταση των ενστάσεων από επιτροπές και δύο χρόνια αργότερα ιδρύεται το κτηματολογικό γραφείο, το οποίο υποκαθιστά το υποθηκοφυλακείο της περιοχής.

Επτά έτη μετά την έναρξη λειτουργίας του εκάστοτε κτηματολογικού γραφείου οι εγγραφές θεωρούνται οριστικές και μόνο τότε θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στη μισή Ελλάδα δεν έχει καν ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων. Αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά το ερχόμενο φθινόπωρο.

Συνεπώς, ακόμα και αν ξεπεραστούν κάποιοι σκόπελοι (π.χ. δικαστικές εμπλοκές, ασφαλιστικά μέτρα ή καθυστερήσεις λόγω εκλογών), η συλλογή δηλώσεων θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2019 και η επεξεργασία τους το 2022, όπου θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα κτηματολογικά γραφεία.

Όμως χρειάζονται άλλα επτά χρόνια για να καταστούν οριστικές και αμετάκλητες οι κτηματολογικές εγγραφές. Συνεπώς, Κτηματολόγιο θα έχουμε το 2030.

Για όσους γνωρίζουν, η αναφορά για ολοκλήρωση το 2020 μόνο μειδίαμα προκαλεί.


Σχολιάστε εδώ