Επιχείρηση «Προστασίας του Τσίπρα»

Επιχείρηση «Προστασίας του Τσίπρα»

-Για να μείνει έξω από το κάδρο των ευθυνών, βλέπουν στη ΝΔ

Επιχείρηση «Προστασίας του Τσίπρα» βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία πίσω από τον τρόπο, πολιτικό – επικοινωνιακό, που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Ανατολική Αττική. Θεωρούν ότι όλη αυτή η αγωνιώδης προσπάθεια που κατεβλήθη από υπουργούς, κρατικούς αξιωματούχους, κ.ά., αποσκοπούσε στο να μείνει ο πρωθυπουργός έξω από το κάδρο των ευθυνών και κυρίως των δυσμενών εντυπώσεων.

Δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, θέλησαν να τον προστατεύσουν και να περιορίσουν όσο γίνεται τη φθορά του προφίλ του. Απλώς, ο πανικός για τις διαστάσεις που προσέλαβε η τραγωδία και η απειρία στη διαχείριση κρίσεων ήταν αυτά που… επέφεραν τις αστοχίες, τις ανακολουθίες και το τελικά το χωρίς προηγούμενο αλαλούμ.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αλλά και τις μαρτυρίες, στην Πειραιώς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στην περιβόητη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της μεγάλης πυρκαγιάς στο Μάτι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος από την πρώτη στιγμή για τις πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής. Και φυσικά για τους πρώτους νεκρούς. Απέφυγε ωστόσο να κάνει την παραμικρή αναφορά στη σύσκεψη όσο ήταν σε ζωντανή μετάδοση προκειμένου να μην υπάρχει καταγεγραμμένη δήλωσή του για τα θύματα της πυρκαγιάς.

Την εκτίμησή τους αυτή ενισχύουν οι εκ των υστέρων δηλώσεις υπουργών που μετείχαν στη σύσκεψη. Του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, που ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για τους νεκρούς αφότου είχαν αποχωρήσει οι τηλεοπτικές κάμερες. Του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, που είπε ότι υπήρχαν πληροφορίες για νεκρούς, αλλά δεν υπήρχε ακόμη πόρισμα του ιατροδικαστή ότι είχαν… πεθάνει! Αλλά ακόμη κι αν δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένες δηλώσεις στη Νέα Δημοκρατία έχουν στη διάθεσή τους τα σήματα του Λιμενικού, τα αρχεία νοσοκομείων και άλλα στοιχεία από κρατικούς φορείς που δείχνουν καθαρά ότι η κυβέρνηση, άρα κι ο πρωθυπουργός, είχε ενημερωθεί για τους πρώτους νεκρούς πολύ πριν ξεκινήσει η περίφημη σύσκεψη.

Στο σχέδιο να μείνει στο απυρόβλητο ο κ. Τσίπρας εντάσσουν στη Πειραιώς την επιλογή του πρωθυπουργού να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές νωρίς το πρωί. Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, που μπορεί να προσέλκυε πολίτες, και κυρίως χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση στενών συνεργατών του Κυρ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει να βρεθεί αντιμέτωπος με διαμαρτυρίες ή, πολύ χειρότερα, αποδοκιμασίες πολιτών. Πολύ δε περισσότερο οι εικόνες αυτές να καταγραφούν από τηλεοπτικά συνεργεία ή φωτογράφους. Εξ ου και τη μοναδική κάμερα που κατέγραψε την επίσκεψη στο Μάτι τη χειριζόταν άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε ακόμη και αν υπήρχαν αντιδράσεις, αυτές να… κοπούν στο μοντάζ!

Στην υπερασπιστική γραμμή εντάσσουν στη Νέα Δημοκρατία το επιχείρημα που ανέπτυξε ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να ασκείται σκληρή κριτική στον κ. Τσίπρα γιατί είναι μόλις… 44 χρονών!

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ