Το 1/3 της περιουσίας τους έχασαν τα νοικοκυριά λόγω της κρίσης!

Το 1/3 της περιουσίας τους έχασαν τα νοικοκυριά λόγω της κρίσης!

-Δεν δικαιούνται ανακεφαλαιοποίηση; Την ανακεφαλαιοποίηση, πάντως, των τραπεζών, που ήταν αρκετά δισεκατομμύρια, την πλήρωσε ο ελληνικός λαός

Να είναι καλά ο ΟΟΣΑ που μας άνοιξε τα μάτια με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για την ανισότητα του πλούτου μεταξύ των κρατών-μελών του.

Το ένα τρίτο περίπου της περιουσίας των ελληνικών νοικοκυριών χάθηκε τα χρόνια της κρίσης. Και αυτό προκύπτει από τους αδιάψευστους αριθμούς: Το 2009 ο μέσος όρος της αξίας της περιουσίας ανά νοικοκυριό ήταν 147.757 δολάρια και το 2014 υποχώρησε στα 104.109 δολάρια. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό της αποταμίευσης το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε κατά 11,6%.

Σε σχέση με την ανισότητα του πλούτου, το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ κατέχει το 52% του πλούτου! Η Ελλάδα είναι σε χαμηλή θέση, καθώς το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών κατέχει το 42% του ελληνικού πλούτου (περιουσίας) έναντι 38,78% το 2009. Δηλαδή, το 10% των νοικοκυριών έγινε πλουσιότερο.

Πιο αναλυτικά, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας, το φτωχότερο 40% του ελληνικού πληθυσμού έχει μόλις το 5,3% του ελληνικού πλούτου, το φτωχότερο 60% το 18% του πλούτου, το πλουσιότερο 10% κατέχει το 42% του πλούτου, το πλουσιότερο 5% το 29% του πλούτου και το πλουσιότερο 1% το 9,2% του πλούτου.

Σε άλλες χώρες το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού κατέχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά πλούτου: Στις ΗΠΑ το 42,5%, στην Ολλανδία το 27,8%, στην Αυστρία το 25,5% και στη Βρετανία το 20,5%.

Πέρα από αυτά που αφορούν τη χώρα μας, περισσότερο από το 1/3 των ανθρώπων με εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας είναι οικονομικά ευάλωτο, χωρίς οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει μια ξαφνική απώλεια εισοδήματος, όπως ανεργία, ασθένεια κ.λπ.

Οι πρώτες χώρες σε πλούτο (περιουσία) είναι οι ΗΠΑ, Ολλανδία, Δανία, Λετονία, Γερμανία, Χιλή, Εσθονία, Αυστρία και Ιρλανδία.


Σχολιάστε εδώ