ΜΠΛΟΚΟ ΔΝΤ σε συντάξεις, αφορολόγητο, κατώτατο μισθό, προσλήψεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις

ΜΠΛΟΚΟ ΔΝΤ σε συντάξεις, αφορολόγητο, κατώτατο μισθό, προσλήψεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις

-Απαιτεί να είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές

-Κορκίδης: Η τετραετής μεταμνημονιακή περίοδος θα είναι εξίσου δύσκολη με την οκταετή περίοδο των τριών Μνημονίων

-Η έκθεση του ΔΝΤ δεν δίνει βιώσιμες λύσεις στα προβλήματά μας

Φωτιά άναψαν στην κυβέρνηση οι… θυελλώδεις άνεμοι της έκθεσης του ΔΝΤ, που κάθε άλλο παρά βάζει πλάτη για μια έξοδο από τα Μνημόνια με… δάφνες. Όλα τα καυτά μέτωπα, με πρώτο την περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου, φορτίζουν το πύρινο περιβάλλον από τις φλόγες που άφησαν πίσω τους πάνω από 90 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και μια κόλαση τεράστιων προβλημάτων, που δύσκολα μπορεί πλέον να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, λαβωμένη από τις αμείλικτες ευθύνες στη διαχείριση της πυρκαγιάς που έπληξε άγρια την Αττική.

Τελεσίγραφα περιέχει η έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο παραμένει ανυποχώρητο:
• στη μείωση των συντάξεων κατά 18% και του αφορολογήτου από το 2019,
• στη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων,
• στη μη αύξηση του κατώτατου μισθού,
• στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, μηχανικοί και συμβολαιογράφοι),
• στην υιοθέτηση αλλαγών για τις ομαδικές απολύσεις και
• στην απαίτηση να είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Για το χρέος καταγράφει την ανησυχία του ότι μετά το 2033 δεν θα είναι βιώσιμο και θα χρειασθούν νέα μέτρα για να καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο. Όσον αφορά τις αγορές, η έκθεση λέει ότι μπορεί να είναι ανοιχτές, αλλά δύσκολα θα διατηρηθεί η πρόσβαση χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Οι δύο ανησυχίες του ΔΝΤ: Εκλογές και γήρανση του πληθυσμού
Αυτό που φοβίζει το ΔΝΤ είναι η πολιτική αβεβαιότητα μετά και την ανατροπή των πάντων που έφερε η πύρινη κόλαση, με την κυβέρνηση να είναι βαριά λαβωμένη και να είναι πολύ δύσκολο πλέον να ανακάμψει, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτός ο δρόμος για εκλογές.
Επίσης, το ΔΝΤ το ανησυχεί η δραματική γήρανση του πληθυσμού καθώς, όπως αναφέρει στην έκθεσή του, ο πληθυσμός της Ελλάδας σε ηλικία εργασίας θα μειωθεί περίπου κατά 35% μεταξύ 2020 και 2060.

Κορκίδης: Στον δρόμο των Μνημονίων…
«Η τετραετής μεταμνημονιακή περίοδος στην Ελλάδα, όπως φαίνεται, θα αποδειχθεί εξίσου δύσκολη με την οκταετή περίοδο των τριών Μνημονίων», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ και επισημαίνει:
«Το ΔΝΤ φαίνεται να αγνοεί το 36% των Ελλήνων που ζουν στα όρια της φτώχειας, όταν ο μ.ό. στην Ευρωζώνη είναι 23%, αλλά ζητά να μην ανακυκλώσουμε τη φτώχεια, χωρίς όμως να λέει τον τρόπο.
Ξεχνά πως, παρά τις περίφημες εργασιακές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα είναι ουραγός στην απασχόληση, με την ανεργία στο 21% έναντι του μ.ό. 9% στην Ευρωζώνη. Με την ανεργία των νέων στο 44% έναντι 19% στην Ευρωζώνη και τους μακροχρόνια ανέργους στο 71% έναντι 48% στην ΕΕ, που φέτος έφτασε μάλιστα σε ιστορικά υψηλή απασχόληση με ρεκόρ 238 εκατ. ατόμων και στο 71%, ενώ η απασχόληση στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 58% του πληθυσμού της».

6,5 μήνες τον χρόνο δουλεύουν οι Έλληνες για να πληρώνουν το χρέος!
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ τονίζει: «Όταν η προστιθέμενη αξία που παράγει ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας κατακρημνίσθηκε κατά 38% μεταξύ 2008 και 2017 έναντι αύξησης 19% στην ΕΕ και ο συνολικός τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων από τα 54 δισ. ευρώ έχει πέσει στα 35 δισ. ευρώ, τότε οι Κυριακές του ΟΟΣΑ τούς ‘‘μαράνανε’’!
Όταν τα ακίνητα έχουν απώλεια της εμπορικής αξίας τους -45%.
Όταν τα νοικοκυριά ξόδεψαν 8,3 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις τους για να αγοράσουν βασικά αγαθά διαβίωσης και για να πληρώσουν 9 δισ. ευρώ παραπάνω από το εισόδημά τους φόρους».

Και καταλήγει ο κ. Βασίλης Κορκίδης: «Οι Έλληνες δουλεύουμε 6,5 μήνες τον χρόνο για να πληρώνουμε το εσωτερικό μας χρέος και το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η ‘‘μεταμνημονιακή’’ έκθεση του ΔΝΤ, με τις ‘‘μνημονιακές’’ συστάσεις και το ‘‘προσωρινά’’ βιώσιμο εξωτερικό χρέος, δεν δίνει βιώσιμες λύσεις στα διαχρονικά προβλήματά μας».

Φωτο: businesstimes.com


Σχολιάστε εδώ