Διαχρονικό έγκλημα η έλλειψη Κτηματολογίου

Διαχρονικό έγκλημα η έλλειψη Κτηματολογίου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Κύριε πρωθυπουργέ,

Εάν η Ελλάδα διέθετε Κτηματολόγιο και Δασικούς Χάρτες, ένα μεγάλο μέρος των δολοφονικών πυρκαγιών των τελευταίων δεκαετιών θα είχε αποφευχθεί.

Εάν είχαμε οριοθετήσει ποιος μπορεί να χτίσει και πού, εάν δεν κυριαρχούσε η αυθαιρεσία, ο καθένας να χτίζει όπου θέλει, ό,τι θέλει, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, και εάν οι δασικές υπηρεσίες επέτρεπαν να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, σήμερα δεν θα θρηνούσαμε τόσα θύματα.

Εάν η χώρα μας διέθετε Κτηματολόγιο και Δασικούς Χάρτες και δεν έπεφταν τα κονδύλια (ευρωπαϊκά και ελληνικά) σε ένα… πηγάδι χωρίς πάτο, επί δεκαετίες, οι καταπατητές και οι λεγόμενοι οικονομικοί εμπρηστές δεν θα είχαν κίνητρο.

Κύριε πρωθυπουργέ,
Μισό χρόνο μετά την κρατικοποίησή του, οκτώ στους δέκα πολίτες δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες του. Η ιστοσελίδα του έχει να ανανεωθεί μία… δεκαετία, ενώ η αγγλική της έκδοση (για τους ομογενείς) σταμάτησε πριν από έξι μήνες. Ούτε ένα υποθηκοφυλακείο δεν μετετράπη σε κτηματολογικό γραφείο, ενώ οι απολύσεις των μισών δικηγόρων παρέλυσαν το πολύπαθο έργο.

Σίγουρα έγιναν βήματα την τελευταία τριετία, ιδίως στους Δασικούς Χάρτες. Χρειάζονται όμως άλματα.

Το Κτηματολόγιο πρέπει να τεθεί άμεσα υπό την πρωθυπουργική σκέπη, να επαναπροσληφθούν οι απολυόμενοι δικηγόροι και να οριστεί άμεσα μια ικανή διοίκηση για να ολοκληρώσει το έργο εντός μίας τετραετίας.

Αύριο θα είναι αργά…


Σχολιάστε εδώ