ΕΞΠΡΕΣ Κατεδαφίσεις σε 3.200 αυθαίρετα στην Αττική – Τη Δευτέρα ανακοινώνεται η λίστα (βίντεο)

ΕΞΠΡΕΣ Κατεδαφίσεις σε 3.200 αυθαίρετα στην Αττική – Τη Δευτέρα ανακοινώνεται η λίστα (βίντεο)

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσουν παρεμβάσεις για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία των εισαγωγικών τοποθετήσεων και επισυνάπτεται το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο, οι τροπολογίες, καθώς και ενημερωτικό σημείωμα για τους δασικούς χάρτες στην Αττική.

Γ. Σταθάκης

♦ Η κυβέρνηση εδώ και χρόνια προωθεί μεταρρυθμίσεις στη χωροταξία και έχει πλέον ολοκληρώσει τις βασικές νομοθετικές παρεμβάσεις (νόμος για τη χωροταξία, Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, νόμος για τη θαλάσσια χωροταξία, νόμος για το δομημένο περιβάλλον).

♦ Με το νέο νόμο για το δομημένο περιβάλλον, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά και δημοσίως, ενώ προβλέπονται υψηλά πρόστιμα τα οποία μεταφέρονται στην εφορία. Πρόσφατα υπογράφηκε Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Με αυτή θα αποτελέσει παρελθόν ο  παραδοσιακός τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, καθώς από τις 15 Οκτωβρίου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες.

♦ Με τροπολογία η οποία εισάγεται σήμερα στη Βουλή, επιταχύνονται οι διαδικασίες παρεμβάσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες περιοχών (αναδασωτέες, κοντά στον αιγιαλό, ρέματα, ετοιμόρροπα κτίρια). Το πλαίσιο αυτό θα είναι μεταβατικό έως ότου λειτουργήσουν τα Παρατηρητήρια Δόμησης και θα δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό να επιταχύνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις χωρίς να θίγεται η ισχύουσα διαδικασία που διενεργείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

♦ Η τροπολογία δίνει, επίσης, στην Αποκεντρωμένη τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις μέχρι το ποσό των 135.000 ευρώ καθώς και την επέκταση υφιστάμενων συμβάσεων κατά 50% εφόσον υπάρχει αντίστοιχη επιμήκυνση του έργου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι η Αποκεντρωμένη θα έχει τη δυνατότητα, μέσα σε λίγο χρόνο, να εξασφαλίσει ιδιωτικό συνεργείο για τις κατεδαφίσεις.

·        Θα γίνει προτεραιοποίηση των αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν με αντικειμενικά κριτήρια. Τη Δευτέρα, θα ανακοινωθεί η λίστα των πρώτων 100 προς κατεδάφιση. Για τις κατεδαφίσεις θα δοθούν πόροι ύψους 5 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, εφόσον χρειαστεί κατά παρέκκλιση του ορίου 2,5%.

·        Θα γίνει αναδάσωση σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Για το Μάτι, θα εκπονηθεί Ειδικό Χωρικό Σχέδιο το οποίο προβλέπεται από τη νομοθεσία του 2016 για φυσικές καταστροφές.

Π. Σκουρλέτης

♦ Με τροπολογία που εισάγεται σήμερα απλουστεύονται διαδικασίες, ώστε οι πολίτες σε σύντομο χρονικό διάστημα, με λιγότερα έγγραφα, να μπορέσουν να λάβουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογούνται τα εξής:

o   καταβολή αποζημίωσης οικοσκευής και για τις λοιπές κατηγορίες κατοικιών, πλην της κύριας, η οποία προβλέπεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο

o   εξάλειψη της ισχύουσας διαφοράς στο συντελεστή αποζημίωσης οικοσκευής, ο οποίος προκύπτει από το βαθμό καταστροφής του κτιρίου (χαρακτηρισμός κόκκινου ή κίτρινου), με σκοπό την καταβολή του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και για τις δύο περιπτώσεις

o   αποδοχή, ως δικαιολογητικό για την καταβολή της αποζημίωσης, είτε της έκθεσης αυτοψίας των συνεργείων που έχουν κάνει την καταγραφή είτε του πορίσματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όχι και των δύο βεβαιώσεων

o   μη συμψηφισμός οποιουδήποτε επιδόματος ή αποζημίωσης με τυχόν υποχρεώσεις των πληγέντων προς την εφορία

♦ Η εντολή που έχει δοθεί και από το Υπουργείο Εσωτερικών και από τα συναρμόδια Υπουργεία, προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, είναι να «τρέξουν». Εκείνο το οποίο έρχεται ως πλειοψηφικό αίτημα από την ελληνική κοινωνία είναι να γίνουν τομές στον τρόπο που χτίζονται οι πόλεις μας. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι αταλάντευτη η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

·        Οι υποδομές της χώρας είναι γερασμένες, έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Είμαστε στη φάση αναγκαίας ανανέωσής τους. Γνωρίζουμε ότι ο σχεδιασμός που είχε αρχίσει και πρέπει να επιταχυνθεί, δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Γι’ αυτό επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας, όλου του πυλώνα που ασχολείται με τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας. Το έχουν κάνει οι άλλες χώρες στο εξωτερικό, πρέπει να το κάνουμε και εμείς. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση ως Κυβέρνηση, να παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό σχέδιο.

·        Δεν αντιλαμβάνομαι ορισμένες φωνές που μιλούν για αντιπερισπασμό της Κυβέρνησης όταν αναφέρεται στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης.

Σ. Φάμελλος

♦ Οι Δασικοί Χάρτες το μεγάλο εργαλείο του πολεοδομικού σχεδιασμού και το Παρατηρητήριο που αφορά και στις αυθαίρετες κατασκευές και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας αποτελούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμπεριλάβουν και την εθνική στρατηγική για τα δάση και τον αιγιαλό και τις οικιστικές πυκνώσεις.

♦ Οι Δασικοί Χάρτες και στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική ανατέθηκαν την περίοδο του 2008, παραδόθηκαν στο 2010 και δεν αναρτήθηκαν. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ελληνική κοινωνία. Αναρτήθηκαν οι Χάρτες μόνο σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα, Φυλή, Κηφισιά και Δροσιά με εκείνη τη διοικητική διαίρεση και αυτό γιατί μόνο αυτοί οι Δήμοι ενέταξαν τα οικιστικά όρια στους Δασικούς Χάρτες. Οι υπόλοιποι Δήμοι δεν είχαν βάλει τα οικιστικά όρια στους Δασικούς Χάρτες, τότε που υπήρχε πρόβλεψη αλλά δεν υπήρχε κυβερνητική επιλογή να συνεχιστεί εκείνο το έργο.

♦ Από τα συμπεράσματα που έχουμε μέχρι στιγμής πολλοί Δήμοι δεν έχουν υποβάλλει σωστά τις οικιστικές πυκνώσεις, διότι ήδη υπάρχουν στατιστικά στοιχεία του Κτηματολογίου ότι 20% των πυκνώσεων είναι εκτός νομοθετικής πρόβλεψης. Πρέπει να σας πω ότι η πρόθεσή μας είναι στο νόμο των οικιστικών πυκνώσεων εκ των προτέρων να απορρίπτονται τις πρόβλεψης του νόμου, όσοι δεν είναι νόμιμες οικιστικές πυκνώσεις.

♦ Σήμερα εισάγουμε τροπολογία για την προστασία των βιοτόπων στην Αττική. και θα προβούμε σε ένα άμεσο μέτρο προστασίας που θα αφορά στην απαγόρευση επιχωματώσεων και την αναστολή οικοδομών αδειών στα όρια των υγροτόπων αυτών.

♦ Έχει ήδη συνεδριάσει το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΚΕΘΕ και έχει συγκροτηθεί διεπιστημονική ομάδα για την παρακολούθηση και της ποιότητας του θαλάσσιου νερού. Να σας πούμε ότι τ’ αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι τώρα, δε δημιουργούν καμία ανησυχία για το πόσιμο νερό και είναι απόλυτα εξασφαλισμένη η υγιεινή του πόσιμου νερού.

♦ Δυστυχώς, έχει διαπιστωθεί πληθώρα παραβάσεων στις καμμένες περιοχές όσον αφορά το Προεδρικό Διάταγμα του 2003 που καθορίζει τις χρήσεις γης και τα όρια στην περιοχή. Στην έκταση στην οποία δυστυχώς βρέθηκαν οι σοροί πολλών συμπολιτών μας, οι χρήσεις γης προέβλεπαν ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορευόταν και η πρώτη και η δεύτερη κατοικία.

Στην περιοχή υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές και οι συγκεκριμένες κατασκευές του συγκεκριμένου τεμαχίου δεν είναι νομιμοποιημένες με καμία από τις διαδικασίες τακτοποίησης αυθαιρέτων με όλες τις νομοθετικές προβλέψεις από το 1977. Ταυτόχρονα η παράκτια περιοχή είναι δημόσια δασική έκταση, υπάρχει ήδη πρωτόδικο Δικαστήριο για τη συγκεκριμένη έκταση το οποίο έχει συνηγορήσει υπέρ του δημόσιου δασικού χαρακτήρα της έκτασης.


Σχολιάστε εδώ