Μητσοτάκης: Κανένα σχέδιο πρόληψης δεν υπήρχε

Μητσοτάκης: Κανένα σχέδιο πρόληψης δεν υπήρχε

-Σφοδρή επίθεση στη Βουλή από τη ΝΔ για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών, βασισμένη σε ντοκουμέντα και αποδεικτικά στοιχεία, σχεδιάζουν στη Νέα Δημοκρατία τις προσεχείς ημέρες. Μόλις η χώρα ξαναβρεί τους ρυθμούς της, καταλαγιάσει η θλίψη και η οδύνη για τους νεκρούς, τους τραυματίες αλλά και την απώλεια των περιουσιών, θα θέσουν προ των ευθυνών τους τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.

Από τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και των στελεχών του κόμματος από τις επαφές τους με αρμόδιους παράγοντες (δημάρχους, πυροσβέστες κ.ά.) αλλά και τις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές προκύπτει σωρεία παραλείψεων, έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης. Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν υπήρχε σχέδιο πρόληψης και εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Το Λιμενικό άργησε να παρέμβει, οι Ένοπλες Δυνάμεις το ίδιο. Φαινόμενα που σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση έφεραν τα καταστροφικά αυτά αποτελέσματα.

Πρόθεση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι να καταγγείλει τους κυβερνητικούς χειρισμούς τόσο κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική όσο και τα πρώτα 24ωρα.

Μεταξύ άλλων και για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ανακούφιση των πληγέντων, με αποκορύφωμα την υπόσχεση για διορισμό στο Δημόσιο συγγενών των θυμάτων. Στην Πειραιώς κάνουν λόγο για απαράδεκτη, αποτρόπαια πράξη εκ μέρους της κυβέρνησης, που «επιχειρεί να αμβλύνει την οργή των πολιτών με δωράκια και ρουσφέτια», όπως λένε χαρακτηριστικά. Παράλληλα με τις καταγγελίες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα καταθέσει πακέτο προτάσεων για ένα οργανωμένο σχέδιο πυροπροστασίας αλλά και σειρά μέτρων για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Αντίθετα με όλες ανεξαιρέτως τις προηγούμενες φορές, σ’ αυτές τις πυρκαγιές η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική τακτική. Απέφυγε να καταγγείλει την κυβέρνηση -ως είθισται- για αδράνεια και ανικανότητα. Έδωσε σαφή εντολή σε βουλευτές και στελέχη να τηρήσουν χαμηλούς τόνους, να αποφύγουν τις αντιπολιτευτικές κορώνες και γενικότερα να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η παράταξη επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά (κομματικά) μια εθνική τραγωδία. Με το σκεπτικό ότι μια τέτοια συμπεριφορά θα προκαλούσε αρνητική εντύπωση στους πολίτες και η προσπάθεια θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ.

Γνωρίζουν άλλωστε ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι ευθύνες για τις φονικές πυρκαγιές ανήκουν εξ ολοκλήρου στη σημερινή κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της ίδιας πάντα τακτικής ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές (Ραφήνα) αλλά και νοσοκομεία (Σισμανόγλειο, Παίδων) όπου είχαν μεταφερθεί τραυματίες, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αιχμή σε βάρος της κυβέρνησης ή των εμπλεκόμενων αρχών.


Σχολιάστε εδώ