Βγήκαν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ του Πειραιά

Tο θέμα της επέκτασης του λιμανιού για την εξυπηρέτηση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων άναψε φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ του Πειραιά, αφού βγήκαν… στον αέρα επώνυμες καταγγελίες γνωστών στελεχών του στην πόλη μας. Κατηγορούσαν συντρόφους τους ότι χρησιμοποιούν ψευδολογίες και παραποιήσεις στοιχείων και χαρτών προκειμένου να παραπλανήσουν τον κόσμο για να τους ακολουθήσει!

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Πειραιά για το master plan του ΟΛΠ μίλησαν δύο άτομα που είπαν ότι εκπροσωπούν τις κινήσεις «Ενεργοί Πολίτες της Πειραϊκής» και «Λιμάνι φιλικό στην πόλη». Τα άτομα αυτά στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ο ένας ήταν υποψήφιος με το «Λιμάνι της αγωνίας». Χαρακτήρισαν την επέκταση του λιμανιού έργο καταστροφικό, που θα μολύνει την ατμόσφαιρα, θα φέρει τα ογκώδη κρουαζιερόπλοια σχεδόν στα μπαλκόνια των σπιτιών της Πειραϊκής και θα δημιουργήσει κυκλοφοριακό χάος. Εμφάνισαν μάλιστα και χάρτη που έδειχνε τις αλλοιώσεις που θα προκαλέσουν στο περιβάλλον τα μπαζώματα της ακτογραμμής.

Με αφορμή όσα υποστήριξαν τα άτομα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο, ο λέκτορας του Πολυτεχνείου Νίκος Μπελαβίλας, σημαίνων στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, με επώνυμη ανάρτησή του στο διαδίκτυο καταγγέλλει τους εκπροσώπους των κινήσεων αυτών ως ψεύτες και τερατολόγους. Τονίζει μάλιστα ότι οι χάρτες και οι αφίσες που κυκλοφορούν αναφέρονται και σε μπαζώματα της δεύτερης φάσης του έργου, το οποίο δεν προβλέπεται να εκτελεστεί και εάν εκτελεστεί θα γίνει σε κάποιες γενιές μετά από μας. Δηλαδή δεν πρόκειται για κάτι που θα γίνει άμεσα, γιατί τώρα μιλάμε μόνο για δύο νέες θέσεις κρουαζιερόπλοιων.

Ο κ. Μπελαβίλας αναφέρει επίσης ότι οι χάρτες που παρουσιάστηκαν είναι πειραγμένοι ως προς το μέγεθος και εμφανίζουν την Ψυτάλλεια πιο κοντά στον Πειραιά και δείχνουν ένα έργο διπλάσιο από αυτό που προβλέπεται. Τονίζει παράλληλα ότι η ρύπανση που θα προκαλέσουν στο περιβάλλον τα κρουαζιερόπλοια θα είναι πολύ μικρότερη από το ντουμάνι που προκαλούν καθημερινά στο λιμάνι πρωί και απόγευμα τα πλοία που πηγαίνουν στην Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, αναφέρει ο κ. Μπελαβίλας, στο σχέδιο προβλέπεται η εγκατάσταση πρότυπης ενεργειακής κάλυψης με ρεύμα από τη στεριά, ώστε να μη δουλεύουν οι μηχανές των πλοίων όταν αυτά είναι στο λιμάνι. Κατά συνέπεια, τα αναφερόμενα περί ρύπανσης της ατμόσφαιρας είναι… παραμύθια.

Συνοψίζοντας την άποψή του ο κ. Μπελαβίλας αναφέρει: «Παλιοί καλοί σύντροφοι, φίλοι ή όχι, ένα δημοκρατικό κίνημα για το περιβάλλον δεν έχει κανέναν λόγο να αλλοιώνει τα στοιχεία του αντιπάλου για να τον κατατροπώσει. Στηρίζεται στην αλήθεια, στον επιστημονικό και στον ορθό λόγο. “Πειραγμένα στοιχεία” χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν βρώμικες εταιρείες και πολιτικές ομάδες άλλου τύπου, με τις οποίες δεν έχουμε σχέση. Προσέξτε, γιατί κινδυνεύετε να σας πάρουν την μπάλα οι πραγματικοί παίκτες των fake news – κάτι που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις».

Η καμπάνια για την επέκταση του λιμανιού οφείλει να στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα, ακόμη και αν αυτά δεν είναι τόσο δραματικά όσο θα ήθελαν οι συμμετέχοντες, για να πειστεί η κοινωνία να σταματήσει το έργο.

Η όλη υπόθεση πάντως έχει έντονο προεκλογικό άρωμα, για έναν πολύ απλούστατο λόγο. Οι εκπρόσωποι των κινήσεων και οι συνοδοιπόροι τους, ενώ γνωρίζουν ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την επέκταση του λιμανιού, είτε θετική είναι είτε αρνητική, δεν παίζει κανέναν ρόλο, αφού μόνο το υπουργείο Ναυτιλίας μπορεί να τη σταματήσει, επιμένουν να συγκεντρώνονται, να κάνουν παραστάσεις και να σηκώνουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Όταν, με πρωτοβουλία του δημάρχου, πήγαν στον υπουργό Π. Κουρουμπλή, ο οποίος τους είπε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να σταματήσει το έργο και το έργο θα φρενάρει μόνο εάν θέλει η COSCO, δεν διαμαρτυρήθηκαν, ούτε οργάνωσαν καμία συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας, που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο, για να ζητήσουν να αποτραπεί η επέκταση του λιμανιού. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Είτε ότι θέλουν να στοχοποιήσουν τον δήμαρχο, για δικούς τους λόγους, για να περάσει στην κοινή γνώμη η αντίληψη ότι αυτός είναι υπεύθυνος για όσα κατά την άποψή τους δεινά θα συμβούν στο λιμάνι, είτε επειδή τους… άνοιξε η όρεξη μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη» και θα διεκδικήσουν την ψήφο των Πειραιωτών κατεβαίνοντας στις δημοτικές εκλογές.

Το τελευταίο φαίνεται και το πιο πιθανό σενάριο και ίσως εκεί να εμπλέκεται και η αντίδραση του Νίκου Μπελαβίλα, του οποίου το όνομα έχει ακουστεί για τις δημοτικές εκλογές και μάλιστα ως επικεφαλής του επίσημου συνδυασμού που θα κατεβάσει το κυβερνών κόμμα.

Προφανώς επειδή πιστεύει ότι θα τους βρει… μπροστά του, αφού θα αλιεύσουν στην ίδια δεξαμενή, ίσως θέλει να τους αποδυναμώσει από τώρα…


Σχολιάστε εδώ