Σφυροκόπημα και από το Κίνημα Αλλαγής

Σφυροκόπημα και από το Κίνημα Αλλαγής

-Σημαντικά τα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Ετοιμάζεται για κριτική και απόδοση ευθυνών, όπου κι αν υπάρχουν, για την εθνική τραγωδία από τις φονικές πυρκαγιές το ΚΙΝΑΛ, ενώ παρουσίασε ήδη προτάσεις για την άμεση ανακούφιση των πυρόπληκτων.

Στη Χαριλάου Τρικούπη μαζεύουν στοιχεία και αποδείξεις για ευθύνες, παραλείψεις, λάθη και ολιγωρίες του κρατικού μηχανισμού αναφορικά με τα δεκάδες θύματα και τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πύρινη κόλαση που σάρωσε την Ανατολική Αττική.

Όπως, μάλιστα, λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, όλα θα είναι απόλυτα τεκμηριωμένα και θα παρουσιαστούν χωρίς κραυγές και λαϊκισμούς.

«Οι ευθύνες που υπάρχουν θα τεκμηριωθούν και θα πάνε, αν χρειαστεί, όσο πιο ψηλά γίνεται», επισημαίνουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ και σημειώνουν ότι αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και αφού πρώτα κλείσει η περίοδος του «μορατόριουμ» και της αποφυγής δηλώσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί απερίσπαστα το δύσκολο έργο των σωστικών συνεργείων στα αποκαΐδια και να σβήσουν οι φλόγες από τις πυρκαγιές που διέλυσαν την Ανατολική Αττική.

Η συζήτηση για την αναζήτηση των ευθυνών μέχρι αυτή την ώρα μόνο ακροθιγώς έχει γίνει και αναμένεται να φουντώσει τις επόμενες ημέρες με τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει και το ΚΙΝΑΛ. Από την πρώτη στιγμή, σεβόμενο την εθνική τραγωδία, το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας ότι η ώρα του καταλογισμού ευθυνών θα έρθει τις επόμενες ημέρες. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά επισημαίνουν ότι ο καταλογισμός ευθυνών θα γίνει μόλις τελειώσει το εθνικό πένθος.

Η Φώφη Γεννηματά βρέθηκε αμέσως στη Ραφήνα, στο Δημαρχείο, και ενημερώθηκε επιτόπου από τους αρμόδιους φορείς. Ως άμεση προτεραιότητα έθεσε την ανακούφιση των πυροπαθών και την έκφραση με κάθε τρόπο έμπρακτης αλληλεγγύης στους πληγέντες και στις κατεστραμμένες περιοχές.

Το ΚΙΝΑΛ παρουσίασε τις προτάσεις του για τη στήριξη των πληγέντων από την Πολιτεία. «Υποχρέωση της Πολιτείας αποτελεί τόσο η ουσιαστική στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και στην Κινέτα όσο και η ενεργή συμβολή της για την αποκατάσταση των ζημιών», επισημαίνει. Και προτείνει οι αναγκαίοι πόροι να αντληθούν από:

√ Το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού (το οποίο αυτήν τη στιγμή διαθέτει 500 εκατ. ευρώ περίπου).
√ Την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του προέδρου και του αρμοδίου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
√ Τη συμβολή ιδιωτών και φορέων.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει το ΚΙΝΑΛ είναι:
√ Προνοιακό βοήθημα 5.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια πληγέντων για την κάλυψη άμεσων αναγκών, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ.
√ Αποζημίωση για την οικοσκευή σε κάθε οικογένεια που κατεστράφη το σπίτι της, ύψους 10.000 ευρώ.
√ Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των σπιτιών που καταστράφηκαν.
√ Συνεννόηση με τις τράπεζες για το πάγωμα των δανείων των πληγέντων.
√ Αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων για αποκατάσταση ζημιών μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ.
√ Στήριξη στις οικογένειες των θανόντων, με τα ίδια προνόμια με τις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους εν υπηρεσία.
√ Αποζημίωση με ποσό 10.000 ευρώ στον πλησιέστερο συγγενή θανόντος και στον τραυματία με μη ανατάξιμη βλάβη.
√ Χορήγηση συντάξεων σε όσους καθίστανται ανίκανοι προς εργασία.
√ Χορήγηση ποσών –έως 100.000 ευρώ– για αντικατάσταση ή επισκευή των σπιτιών που επλήγησαν. Το 50% ως άτοκο μακροχρόνιο δάνειο και το 50% ως στήριξη από την Πολιτεία.


Σχολιάστε εδώ