Κρατά μυστικά έγγραφα ο Δημητρόφ για «να μη δυσκολέψει την Αθήνα»!
Τι μας κρύβουν στο Σκοπιανό;
-Μόνος του, χωρίς την αντιπολίτευση, στο δημοψήφισμα ο Ζάεφ
Σοβαρά ερωτηματικά για το πώς εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις γύρω από το Σκοπιανό και το τι ακριβώς έχει διαμειφθεί στις πολύωρες συνομιλίες των δύο πλευρών προκαλεί το επεισόδιο στη Βουλή της γειτονικής χώρας. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή Εξωτερικών συγκεκριμένα έγγραφα καθώς, όπως ο ίδιος ο κ. Δημητρόφ παραδέχθηκε, η δημοσιοποίησή τους «θα έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα για την ελληνική πλευρά».
Η αντιπολίτευση και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ζήτησε να δοθούν σε μέλη της Επιτροπής τα έγγραφα από τις συναντήσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων και του Προέδρου της χώρας Ιβάνοφ τον Ιανουάριο και τον Μάιο, που κατέγραφαν την πορεία, τις θέσεις και το περιεχόμενο των συνομιλιών με την Ελλάδα για το όνομα.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει τα έγγραφα και ο Νίκολα Δημητρόφ δήλωσε ότι «δεν θέλει να βλάψει τη διαδικασία για τη συμφωνία για το όνομα» και καθώς η περίοδος είναι «ευαίσθητη» τα έγγραφα θα δημοσιοποιούνταν και στην Ελλάδα, όπου «θα κάναμε τα πράγματα χειροτέρα γι’ αυτούς» και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο σημασία έχει η διαδικασία να επιτύχει και να παραγάγει αποτελέσματα.
Με τα ερωτηματικά αυτά αναπάντητα, κυρίως για το ποιες είναι οι θέσεις που αν αποκαλυφθούν τώρα θα δυσκολέψουν την ελληνική κυβέρνηση, η σκοπιανή πλευρά ετοιμάζεται να ανακοινώσει (πιθανόν και μέσα στο Σαββατοκύριακο) τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Ζάεφ, τελικά μόνος του, με τη στήριξη των αλβανικών κομμάτων, κάτι που δίνει αρνητικό πρόσημο στη διαδικασία σε ό,τι αφορά τη σλαβόφωνη πλειοψηφία, θα αναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που θα εγκριθεί στη Βουλή, το πιθανότερο χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης.
Ο σκοπιανός πρωθυπουργός έθεσε το χρονοδιάγραμμα λέγοντας ότι για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει η απόφαση να ληφθεί έως τις 30 Ιουλίου και τόνισε ότι μετά το δημοψήφισμα θα χρειασθούν και 100-120 ημέρες για την προώθηση των συνταγματικών αλλαγών, τοποθετώντας πρακτικά την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ (και εκτός απροόπτου) στα τέλη Ιανουαρίου.
Η σύγκρουση με την αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE αφορά κυρίως το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Ζάεφ προτείνει: «Υποστηρίζετε την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, με την αποδοχή της Συμφωνίας της ‘‘Μακεδονίας’’ με την Ελλάδα για το όνομα;». Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ζάεφ επιχειρεί να κερδίσει υποστηρικτές καθώς ταυτίζει την επιθυμία των πολιτών για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με την ταυτόχρονη αποδοχή της συγκεκριμένης Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Ζάεφ, η αντιπολίτευση επιμένει σε άλλο ερώτημα, το οποίο φυσικά εκ προοιμίου οδηγεί σε απόρριψη της συμφωνίας: «Αποδέχεστε τη συμφωνία ‘‘Μακεδονίας’’ – Ελλάδας, που υπογράφτηκε από τους ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Δημητρόφ στους Ψαράδες (Nivici), που καταστρέφει ολοσχερώς τη ‘‘μακεδονική γλώσσα’’, τη ‘‘μακεδονική ταυτότητα’’, τον ‘‘μακεδονικό πολιτισμό’’ και τη ‘‘μακεδονική εθνική μοναδικότητα’’;».
Η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τι θα πράξει στην περίπτωση που αποφασισθεί το δημοψήφισμα έστω και χωρίς τη συναίνεσή της. Αν, δηλαδή, θα δώσει γραμμή για καταψήφιση της συμφωνίας ή για αποχή από το δημοψήφισμα. Φαίνεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον κ. Ζάεφ είναι η αποχή καθώς θα υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει το ποσοστό συμμετοχής κάτω από το 50%, που αποτελεί λόγο ακυρότητάς του.
Πάντως, με τρόπο που προκαλεί το κοινό αίσθημα στην Ελλάδα, επειδή ακριβώς αποδεικνύεται ότι με τη συμφωνία απλώς εμπεδώνεται και νομιμοποιείται η χρήση του όρου «Μακεδονία», κάτι που θα είναι δύσκολο να ανατραπεί ακόμη κι αν εκτροχιασθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η σκοπιανή πλευρά συνεχίζει τις επαφές με ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τους δύο αυτούς Οργανισμούς, βασική προϋπόθεση για την οποία ήταν η ολοκλήρωση και πλήρης εφαρμογή μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας για το όνομα, κάτι που φυσικά σήμερα δεν ισχύει.
Έτσι, μετά τον κ. Χαν, ο οποίος έφθασε στα Σκόπια και ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας προετοιμασίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στα Σκόπια βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από το ΝΑΤΟ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε ένα σκηνικό που φυσικά κυριαρχούσε το «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Μάλιστα όλοι οι αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο ΥΠΕΞ Νίκολα Δημητρόφ, η υπουργός Άμυνας κ. Σεκερίνσκα και ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με το ΝΑΤΟ, αναφέρονταν σε «Μακεδονία» και «μακεδονικό λαό».
Πάντως ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ προσγείωσε λίγο τις προσδοκίες της σκοπιανής πλευράς λέγοντας ότι σύμφωνα με την εμπειρία χρειάζονται 18 μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας (συμπεριλαμβανομένου και του διαστήματος που απαιτείται για την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης και από τα κράτη-μέλη), τοποθετώντας δηλαδή την ένταξη (εάν όλα κυλήσουν ομαλά) στο τέλος του 2019.
Κωνσταντίνος Τσάκαλος