Οι Υγειονομικές Μονάδες στο μάτι της πύρινης λαίλαπας

Οι Υγειονομικές Μονάδες στο μάτι της πύρινης λαίλαπας

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Αντιμέτωπες και με τις ελλείψεις τους σε προσωπικό και υποδομές βρέθηκαν οι δημόσιες μονάδες υγείας, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τους τραυματίες της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Γιατροί, νοσηλευτές και υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, μαζί με τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, υπερέβαλαν -όπως οι πυροσβέστες- τους εαυτούς τους και δέχτηκαν το καθολικό «ευχαριστώ».

Ωστόσο οι ελλείψεις, και ιδιαίτερα της επείγουσας ιατρικής, όπως οι μονάδες εγκαυμάτων και εντατικής θεραπείας, παραμένουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οι Υγειονομικές Μονάδες βρέθηκαν στο μάτι της πύρινης λαίλαπας. Αναλυτικά:

• Τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης – Σπάτων έδωσαν μάχη για να σώσουν εγκαυματίες και τραυματίες.

• Το Κέντρο Υγείας Ραφήνας (βρίσκεται στην έκταση της Νταού Πε­ντέλης, όπου ξεκίνησε η φωτιά) εκκενώθηκε με πρωτοβουλία της διευθύντριας, η οποία τηλεφωνούσε συνεχώς σε Δήμο – Αστυνομία – Πυροσβεστική και κανένας δεν της έλεγε τι να κάνει.

Μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις με εντολή της ΥΠΕ εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας στις 6.30 μ.μ. Το πρώτο πυροσβεστικό εμφανίστηκε 11:30 τα μεσάνυκτα. Το κτίριο τελικά σώθηκε από τις φωτιές από 3 τεχνικούς υπαλλήλους, τον Βασίλη Κολλάρο, τον Γιώργο Παπαδημητρίου και τον Βασίλη Πάντζο, που έδωσαν μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν την καταστροφική πυρκαγιά και να σωθεί το Κέντρο Υγείας Ραφήνας, όπως και το εκκλησάκι που βρίσκεται δίπλα του.

• Τα κενά που έχει σε διασώστες το ΕΚΑΒ δεν φάνηκαν στην κρίση αυτή. Προσέτρεξαν όλοι οι διασώστες που βρίσκονταν σε κανονικές άδειες, ρεπό και συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό των εγκαυματιών και των τραυματισμένων από τα πύρινα μέτωπα.

• Το λιγοστό προσωπικό των νοσοκομείων έδωσε την ψυχή του για να περιθάλψει τους τραυματίες. Προσήλθαν εργαζόμενοι εθελοντές από το σπίτι τους, έμειναν δυο και τρεις βάρδιες, συνεχόμενες, χωρίς ανάσα.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει παράλληλα ότι «δεν υπήρχε κανένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης από το υπουργείο Υγείας. Έπρεπε να υπάρχει σχέδιο να ανοίξουν και άλλα νοσοκομεία σε μια τέτοια περίπτωση για να περιθάλψουν εγκαυματίες».

Στο μεταξύ το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου, το οποίο δέχθηκε ένα μεγάλο αριθμό εγκαυματιών καταγγέλλει ότι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Κέντρου Εγκαυμάτων λειτουργούν μόνο τα δέκα από τα δεκαοκτώ κρεβάτια λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού (εργάζονται μόνο δέκα νοσηλεύτριες, από τις οποία η μία μέσω ΟΑΕΔ), ενώ υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης εξοπλισμού. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση της Αιμοδοσίας, που λειτουργεί με μόνο τρεις οργανικές θέσεις γιατρών, στελέχωση που είναι πολύ κατώτερη από τις ανάγκες ενός νοσοκομείου που διαθέτει πάνω από τετρακόσια κρεβάτια και καλύπτει μία εκτεταμένη περιοχή. Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στα υπόλοιπα τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου.

Η ΟΕΝΓΕ στον Ευαγγελισμό
Το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλεύονται άνθρωποι που τραυματίστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής, επισκέφθηκαν η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ο γραμματέας Πάνος Παπανικολάου και η Δήμητρα Σταματέλου, μέλος της ΕΓ της Ομοσπονδίας.

Όπως τόνισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, «για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με αυταπάρνηση και σε δύσκολες συνθήκες έκαναν το καθήκον τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα πολλοί ασθενείς και με σύνθετα προβλήματα. Τόσο από την εμπειρία των καταστροφικών πλημμυρών του περασμένου χειμώνα, όσο και με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές αποδεικνύεται ότι το κράτος πρέπει να γίνει απλόχερο, να διαθέσει επαρκή κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να στελεχωθούν και εξοπλιστούν όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας. Τίποτα που συνδέεται με την υγεία και τη ζωή του ανθρώπου δεν αποτελεί σπατάλη. Οι εργαζόμενοι έκαναν και κάνουν το καθήκον τους. Να κάνει το ίδιο το κράτος και η κυβέρνηση».


Σχολιάστε εδώ