Οι φωτιές έκαψαν τις φιέστες της εξόδου
Στριμωγμένο το Μαξίμου μετά τον πύρινο εφιάλτη στην Αττική
-Σφυροκόπημα από όλα τα κόμματα – Οργή και αγανάκτηση στον λαό
Σε νευρική κρίση το Μαξίμου, καθώς οι φονικές πυρκαγιές και οι συνέπειές τους όχι μόνο έχουν βαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα, αλλά έχουν ανατρέψει σχεδιασμούς και σενάρια που είχαν τεθεί επί τάπητος και ήταν οδηγός μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ για το επιτελείο του πρωθυπουργού αλλά και τα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου.
Στο Μαξίμου υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κυοφορούνται μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή τον πύρινο εφιάλτη και τα δεκάδες θύματα, αφού αυτή η εθνική τραγωδία προστίθεται στους προβληματισμούς για το Σκοπιανό, τις πολιτικές λιτότητας (επιβεβλημένες από τα Μνημόνια), την υπερφορολόγηση κ.ά.
Τα δραματικά γεγονότα άλλαξαν άρδην την πολιτική ατζέντα και υποχρέωσαν άπαντες σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής που είχαν επιλέξει να ακολουθήσουν. Τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται, όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση, καθώς εκ του ρόλου της είναι εκείνη που πρέπει να διαχειριστεί τις συνέπειες της καταστροφής και θα υποστεί αναπόφευκτα το πολιτικό κόστος.
Αντιπερισπασμός του Τσίπρα με σαρωτικό ανασχηματισμό πριν από τη ΔΕΘ
Στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο κι αν υπάρχει πάντα η ανησυχία -εν μέσω θέρους βρισκόμαστε-, οι πυρκαγιές, με την ένταση, την έκταση, αλλά κυρίως τις επιπτώσεις που είχαν, ήταν το τελευταίο που επιθυμούσαν. Αντίθετα ήλπιζαν σε ένα ειρηνικό και ανέφελο καλοκαίρι, είχαν δε μπει και σε φάση προετοιμασίας των πανηγυρικών εκδηλώσεων για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια.
Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για σκληρή αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς περιμένουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις πυρκαγιές. Για τον σκοπό αυτό συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να κάνουν μια σύγκριση του τρόπου που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τις πυρκαγιές του 2007 και κυρίως τις συνέπειές τους, με τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης. Θα εστιάσουν στον όγκο των μέτρων που ανακοινώθηκαν ήδη -θα ακολουθήσουν κι άλλα- για την ανακούφιση των πληγέντων και των οικογενειών τους.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν χαρακτηριστικά ότι είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση προχωρά σε ένα τόσο ευρύ φάσμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών. Εκτιμούν δε ότι τα δύο αυτά, η σύγκριση με το 2007 και τα μέτρα, αφενός θα φέρουν σε δύσκολη θέση και σε αμηχανία την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου θα αμβλύνουν την οργή των πολιτών και την οδύνη των πληγέντων.
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, με αφορμή τη φονική πυρκαγιά και όσα αφήνει πίσω της, ο πρωθυπουργός δέχεται ήδη εισηγήσεις να πάει «εδώ και τώρα» για ριζικό ανασχηματισμό και να μην περιμένει ούτε την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια ούτε τη ΔΕΘ.
«Ό,τι είναι να συμμαζευτεί να συμμαζευτεί τώρα. Αν μετά απ’ όσα έγιναν με τις φονικές πυρκαγιές, εδραιωθεί στον κόσμο η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, ότι έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια και βράζει στο ζουμί της, τότε πάμε για εκλογική καταστροφή», σημείωναν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.
Μάλιστα οι εισηγήσεις που δέχεται ήδη ο πρωθυπουργός έχουν ως κοινό παρονομαστή την «ανάληψη πρωτοβουλιών εδώ και τώρα, δεν υπάρχει καλοκαίρι, δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για να χαθεί».
Ορισμένες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι πιθανότατα ο ανασχηματισμός είναι θέμα ημερών. Ωστόσο ακόμα και για τον ανασχηματισμό, που για αρκετά κυβερνητικά στελέχη είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα και αγκάθια.
Για παράδειγμα, υπάρχουν πλέον εθελοντές ή πρόθυμοι, που βρίσκονται εκτός του πυρήνα του 3% του ΣΥΡΙΖΑ, που θα δεχτούν να μπουν τώρα και υπό αυτές τις συνθήκες στην κυβέρνηση;
Βέβαια, όπως λένε πολλά στελέχη, υπάρχει ένας «πάγκος» στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως από στελέχη της γενιάς του Αλ. Τσίπρα που ήδη δοκιμάζονται σε κυβερνητικές θέσεις ή σε θέσεις ευθύνης στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και μπορούν να παρουσιαστούν σε υψηλά κυβερνητικά πόστα ως εικόνα ανανέωσης. Υπάρχουν όμως και ερωτηματικά για το είδος και την ένταση των αντιδράσεων όσων κοπούν τώρα από κυβερνητικά πόστα, την ώρα μάλιστα που σε όλους είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς προς εκλογές με απώτατη μεν ημερομηνία τον Μάιο (τριπλές κάλπες), αλλά με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο για προσφυγή στις κάλπες τον Νοέμβριο (αναλόγως αν θα καταφέρει να παγώσει τις περικοπές των συντάξεων), που όμως θα είναι νωπές ακόμη οι καταστροφές και οι νεκροί του πύρινου εφιάλτη.
Στο μεταξύ το Μαξίμου φαίνεται να κάνει πίσω και από τον αρχικό σχεδιασμό του για φιέστες διαρκείας μετά τον Δεκαπενταύγουστο με αφορμή την τυπική λήξη του Μνημονίου και την έξοδο από τη σκληρή επιτροπεία.Το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών ώθησε σε δεύτερες σκέψεις το Μαξίμου, το οποίο αρχικά προετοίμαζε γιορτές και πανηγύρια για συνολική επικοινωνιακή αντεπίθεση. Ένα κλίμα που είχε βαρύνει ήδη μετά τη φιέστα του Ζαππείου για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για το χρέος, όπου ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε πανηγυρίζων και φορώντας κόκκινη γραβάτα.
Πάντως, για την ώρα τουλάχιστον, και υπό το βάρος της πύρινης κόλασης με τους 85 και άνω νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες και τα χιλιάδες σπίτια που κάηκαν, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαθέτει στα χέρια της κάποιο βαρύ χαρτί που να μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Αυγούστου, ώστε να πείσει πως με την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια μπορούν έστω να επουλωθούν μερικές πληγές από τη μακρόχρονη λιτότητα και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού.
Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις
Παράλληλα, τα μέχρι τώρα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές και οι «θεσμοί» είναι απολύτως σαφή και καθαρά, αφού τονίζουν πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να μην υπάρξει αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων, διαφορετικά θα παγώσει ακόμα και η εφαρμογή των μέτρων διευθέτησης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Στις δεύτερες σκέψεις που πέφτουν στο τραπέζι είναι να ξεχάσουν τα πανηγύρια και να γίνει σοβαρή και εμπεριστατωμένη δουλειά για τον προϋπολογισμό του 2019 καθώς πρέπει να εξασφαλιστεί πλεόνασμα της τάξης του 3,5% αλλά και πρόσθετες προϋποθέσεις, που θα δώσουν άμεσα σοβαρά ερείσματα στην κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί το θέμα της αναστολής της περικοπής των συντάξεων.
Παράλληλα δίνεται βάρος και στην πλήρη και άμεση αποσαφήνιση, μέσα από τον προϋπολογισμό, του περιεχομένου των όποιων αντιμέτρων θέλει να περάσει η κυβέρνηση για τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι θα εφαρμοστούν.
Σε όλο αυτό το ρευστό πολιτικό κλίμα ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να παίξει τα ρέστα του ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο προκειμένου να βρει κάποιες πολιτικές ισορροπίες. «Δεν υπάρχει πια πολύς χρόνος.
Ή θα υπάρξουν τώρα ουσιαστικές πρωτοβουλίες ή απλά ως θεατές θα παρακολουθούμε τα επερχόμενα, που θα είναι δυσάρεστα», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.
Σε χαμηλούς τόνους κινείται προς το παρόν το ΚΚΕ, που μιλάει για ελλείψεις μέτρων αντιπυρικής προστασίας, ανεπάρκεια υποδομών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης αλλά και ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό. Σε δηλώσεις του ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι προέχει η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων.
«Αμέσως μετά θα μιλήσουμε για τις μεγάλες εγκληματικές ευθύνες που θυσιάζουν τον άνθρωπο στον βωμό του κέρδους και της εξαπάτησης», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Θέμα παραίτησης υπουργού ή υπουργών θέτει το Ποτάμι και επισημαίνει την ανάγκη ανάληψης ευθυνών σε πολιτικό επίπεδο. «Πρέπει να έχουμε έστω και μία συμβολική παραίτηση άμεσα και να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα για το τι πήγε λάθος και ποιοι αδιαφόρησαν», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Θεοδωράκης.
Μέτρα στήριξης
Με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση προχώρησε στη δόμηση ενός σημαντικού πακέτου μέτρων για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές αλλά και για τις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην πύρινη λαίλαπα.
Ωστόσο, πέραν της λογικής και ανθρωπιστικής διάστασης αυτών των μέτρων, παραμένουν σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο αυτό το γενναίο πακέτο μπορεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να βοηθήσει πολιτικά την κυβέρνηση.
Από την άλλη, μπορεί να πει κανείς ότι ναι μεν είναι σημαντικό το πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκε, πλην όμως υπάρχουν εύλογα ερωτήματα, όπως, π.χ., αν μπορεί εγκαίρως να υλοποιηθεί, λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας και των δομικών και διαχρονικών προβλημάτων των δημόσιων φορέων και του κρατικού μηχανισμού.