Tι συμβαίνει στη Σουηδία – Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Tι συμβαίνει στη Σουηδία – Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τη νύχτα στη Σουηδία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη, καθώς δεκάδες δασικές πυρκαγιές εξελίσσονται σε όλη τη χώρα ως βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Οι χειρότερες πληγείσες περιοχές περιλαμβάνουν τις επαρχίες Jämtland, Västerbotten, Gävleborg και Dalarna.

Ο Ερυθρός Σταυρός συντονίζει τις εθελοντικές προσπάθειες σε ολόκληρη τη χώρα. Οι εθελοντές βοηθούν με τις εκκενώσεις, διανείμουν τις βασικές προμήθειες και δίνουν πληροφορίες στους πολίτες.

Η Σουηδία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, καθώς ασυνήθιστα καυτές, ξηρές συνθήκες τροφοδοτούν περισσότερες δασικές πυρκαγιές από ό,τι μπορούν να χειριστούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.


«Χρειαζόμαστε δεξαμενόπλοια, χρειαζόμαστε ελικόπτερα – δεν έχουμε αρκετές προμήθειες»


Ο Τόμας Αρονσον, επικεφαλής των επιχειρήσεων για την SITS, μια εξειδικευμένη υπηρεσία πυρόσβεσης στη Σουηδία, δήλωσε την προηγούμενη Τετάρτη ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες επιχειρούν σε περίπου 80 πυρκαγιές αλλά δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. «Χρειαζόμαστε δεξαμενόπλοια, χρειαζόμαστε ελικόπτερα – δεν έχουμε αρκετές προμήθειες», είπε στο CNN. “Σήμερα υπάρχουν 80 πυρκαγιές στη Σουηδία και δεν υπάρχει εταιρία ή πιλότος ελικοπτέρων σε όλη τη Σουηδία που να μην συμμετέχει στην καταπολέμηση αυτών των πυρκαγιών”.

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν αποσταλεί από την Ιταλία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ η Γαλλία έστειλε τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα στη Σουηδία την προηγούμενη Πέμπτη, για να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Η Νορβηγία, η οποία αγωνίζεται με τις δικές της πυρκαγιές, έστειλε επίσης ελικόπτερα για να βοηθήσει τον γείτονά της.

Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται ως βόρεια στον Αρκτικό Κύκλο στη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη βορειοδυτική Ρωσία, σύμφωνα με τον «Κοπέρνικο», το πρόγραμμα παρατήρησης της γης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Σουηδία βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση με παρατεταμένη περίοδο θερμοκρασιών άνω των μέσων όρων και μικρής βροχόπτωσης. Μετά από ένα υγρό φθινόπωρο και χειμώνα, τα πράγματα άλλαξαν δραματικά τον Μάιο, αντανακλώντας τις συνθήκες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.
“Είναι εξαιρετικά ξηρό και ζεστό το κλίμα τον Μάιο, τον Ιούνιο και τις αρχές Ιουλίου”, δήλωσε το σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο σε μια προειδοποίηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η οποία ανέδειξε τον κίνδυνο έλλειψης νερού για σχεδόν όλη την κεντρική και νότια Σουηδία.
Το ινστιτούτο προειδοποίησε για τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε μεγάλο μέρος της χώρας. Οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 30 βαθμούς Κελσίου (86 βαθμούς Φαρενάιτ) σε όλη την κεντρική και νότια Σουηδία. Η καυτή και ξηρή τάση αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον τις επόμενες επτά ημέρες, χωρίς σημαντικές πιθανότητες βροχής ή ανακούφισης από θερμοκρασίες, οι οποίες είναι κατά 5 έως 10 βαθμούς C πάνω από το μέσο όρο.


Οι πολικές περιοχές θερμαίνονται πολύ ταχύτερα από ό, τι ο υπόλοιπος πλανήτης


Τέτοια περιστατικά καύσωνα γίνονται όλο και πιο κοινά με την αλλαγή του κλίματος, ειδικά στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Οι πολικές περιοχές θερμαίνονται πολύ ταχύτερα από ό, τι ο υπόλοιπος πλανήτης, ενώ οι θερμοκρασίες του αέρα στην περιοχή της Αρκτικής αυξάνονται κατά 5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος.

ΠΗΓΗ+Φωτο: cnn.com

Σχετικό άρθρο


Σχολιάστε εδώ