Ο ευρωπαϊκός μοχλός πίεσης δεν έφερε συμφωνία στα ελληνοαλβανικά, αλλά η Ελλάδα συναίνεσε

Ο ευρωπαϊκός μοχλός πίεσης δεν έφερε συμφωνία στα ελληνοαλβανικά, αλλά η Ελλάδα συναίνεσε

Με τα ελληνοαλβανικά, πολλοί θεωρούσαν ότι με τον ευρωπαϊκό μοχλό πίεσης τα Τίρανα θα αποδεχθούν λύσεις στα διμερή ζητήματα και κατόπιν η Ελλάδα θα επιτρέψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τελικά συμφωνία δεν ήρθε, αλλά η Ελλάδα συναίνεσε στην απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2019. Όπως ακριβώς και μετά την ΠΓΔΜ, όπου χωρίς να έχει εγκριθεί και τεθεί σε ισχύ η συμφωνία η Αθήνα εγκατέλειψε την πάγια θέση της και πλέον η χώρα έχει στα χέρια της αποφάσεις για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το προσωρινό όνομα, όπως επεδίωκε συστηματικά η σκοπιανή πλευρά…

Η υπόθεση των Τσάμηδων δεν είναι απλή και δεν εξαντλείται στη δέσμευση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά ότι δεν το συζητά με τον ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι.

Η αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Τατιάνα Νούρτσε Πίρο πρότεινε και τηρήθηκε στο Αλβανικό Κοινοβούλιο ενός λεπτού σιγή «για τα αθώα θύματα των Τσάμηδων», καθώς η 27η Ιουνίου έχει ορισθεί από την Αλβανία «Ημέρα της Γενοκτονίας των Τσάμηδων».

Η αλβανίδα βουλευτής, αφού εξήγησε την καταγωγή της, καθώς οι δύο παππούδες της εκδιώχθηκαν και ήταν θύματα της «γενοκτονίας», δήλωσε ότι ομιλεί στη Βουλή και ως μέλος των Τσάμηδων και ως βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και επέμεινε ότι πρέπει η Αλβανία να διαπραγματευθεί, χωρίς να κάνει παραχωρήσεις στην ελληνική πλευρά, ώστε να βρεθεί μια «λύση στο ζήτημα των Τσάμηδων με βάση το διεθνές δίκαιο».

Η ενίσχυση της κίνησης που υποστηρίζει την υπόθεση των Τσάμηδων και εντός του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι προβληματική γιατί έτσι αυξάνεται η πίεση προς την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει έστω και έμμεση αναφορά στο ζήτημα των Τσάμηδων στις συνομιλίες με την Ελλάδα.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ