Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Αποκατάστασης διαμαρτύρονται για τον νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Αποκατάστασης διαμαρτύρονται για τον νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ. Μετά την Ομοσπονδία των Συλλόγων Πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη -στους οποίους ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης υποσχέθηκε ότι θα άρει τις αδικίες προς αυτούς (μένει να δούμε αν θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις)- την Ομοσπονδία Συλλόγων Ατόμων Με Αναπηρία, το Σύλλογο Ψυχιατρικών Κλινικών και την Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης, τη σκυτάλη παίρνουν πλέον και οι Εργαζόμενοι στα Κέντρα Αποκατάστασης.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι, σε σύνολο περίπου 4.000 εργαζομένων, στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας της χώρας μας απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Πολάκη -κοινοποιώντας την επιστολή τους αυτή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- τονίζοντας ότι στην ουσία ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ οδηγεί αφενός μεν στο κλείσιμο τα Κέντρα Αποκατάστασης, αφετέρου δε τους ασθενείς με κινητικές αναπηρίες στη μετανάστευση για θεραπεία σε δομές του εξωτερικού με υπέρογκα έξοδα, όλα πληρωμένα από τον ΕΟΠΥΥ.

Η επιστολή διαμαρτυρίας έχει αναλυτικά ως εξής:

«Μέρα – Νύχτα δίνουμε την ψυχή μας  για να μπορούν οι ασθενείς  με βαρύτατες παθήσεις και ελλείμματα κίνησης,  λόγου,   που γι’ αυτό το λόγο ζουν στο κοινωνικό περιθώριο ή θα καταλήξουν σε αυτό, να ξανακερδίσουν τη λειτουργική ανεξαρτησία τους, δηλαδή τη ζωή τους …
Με το νέο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ ξημερώνει ένας νέος επιστημονικός και κοινωνικός μεσαίωνας για τους ασθενείς αυτούς!  Τους απαγορεύει το δικαίωμα να απολαμβάνουν  υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αποκατάστασης στην ίδια τους τη χώρα!  Παράλληλα, οδηγεί σε συμφόρηση όλα τα  ήδη κορεσμένα  Νοσοκομεία της Ελλάδας, ώστε μόνη επιλογή  για τους  αποκλεισμένους ασθενείς που χρειάζονται αποκατάσταση,   να είναι η δια φυσικού θανάτου λύτρωσή τους.
Είμαστε το ιατρικό, θεραπευτικό, νοσηλευτικό διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας αυτών που με τον νέο κανονισμό  του ΕΟΠΥΥ αποφασίσατε να κλείσετε, επιλέγοντας στην πράξη, ό,τι με τα λόγια αποκηρύσσετε:

• Άνοδο της ανεργίας.  

• Καθιέρωση της μαύρης εργασίας.

• Ενθάρρυνση της μετανάστευσης για αποκατάσταση σε δομές εξωτερικού με υπέρογκα έξοδα, «όλα πληρωμένα» από τον ΕΟΠΥΥ!!!

Από το αίμα των ασθενών μας και το δικό μας ο ΕΟΠΥΥ δηλώνει περήφανος το πλεόνασμά του!
Θα αγωνιστούμε μαζί με τους ασθενείς μας μέχρι τελικής πτώσης για τα συνταγματικά  κατοχυρωμένα δικαιώματα  της Ισότητας, της Υγείας και της Εργασίας!».

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του νέου Κανονισμού στα Κέντρα Αποκατάστασης, τους εργαζόμενους και τους ασθενείς τους

Στο εξώδικο που έχει αποστείλει στον αρμόδιο υπουργό η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας (ΕΚΑΕ) περιγράφονται οι επιπτώσεις του νέου Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ στο τομέα της αποκατάστασης στους ασθενείς που καταφεύγουν για θεραπεία στα Κέντρα Αποκατάστασης, στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους τους.  Στο εξώδικο αυτό η ΕΚΑΕ τονίζει μεταξύ άλλων και τα εξής:

Α. Καταργείται ο Ν. 2072/1992 και το ΠΔ 383/2002 (από μία Υπουργική απόφαση;), αφού καταργούνται μέσω της μη κάλυψης του ΕΟΠΥΥ, τόσο οι αρμοδιότητες των Κέντρων Αποκατάστασης, όσο  και οι περισσότερες νόσοι που χρήζουν Ιατρικής Αποκατάστασης. Καταργείται επίσης, ειδικά για τη χώρα μας και η έννοια της ίδιας της Ιατρικής Αποκατάστασης, αφού ο Κανονισμός ουδόλως έχει λάβει υπόψιν της τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς προϋποθέσεις για την αποκατάσταση παθήσεων και βλαβών, όπως έχουν αποτυπωθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης κι έχουν αρμοδίως κατατεθεί στον Οργανισμό.

Β. Καταργείται η έννοια του ειδικού ημερήσιου νοσηλίου για τα Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας, αφού ο θεράπων ιατρός  εξαναγκάζεται να υποκύψει  στην παράλογη ερμηνεία που δίνεται από τον Κανονισμό στην έννοια του ειδικού  νοσηλίου και να προβεί σε μη προσήκουσες θεραπευτικές δράσεις, προκειμένου να μην υποστεί τις προαναφερόμενες ολέθριες κυρώσεις.

Γ. Αν και  είναι γνωστό ότι η ΥΠΕΔΥΦΚΑ στερείται αρμοδιότητας στα Κέντρα Αποκατάστασης, ελλείψει εξουσιοδοτήσεως από νόμο, με τον νέο Κανονισμό  θα της δίνεται το δικαίωμα να επιχειρεί καταχρηστικά ελέγχους σε βάρος μας, απομυζώντας και την τελευταία σταγόνα ζωής μας.

Έχοντας πλέον την όλη εικόνα, διαπιστώνουμε ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΠΥΥ, εδώ και πολύ καιρό, άρχισε να «χτίζει» και να εφαρμόζει σταδιακά, αυθαίρετα και παράνομα, αυτόν τον «Κανονισμό». Στην αρχή κατάργησε την Νόσο Πάρκινσον, ως Νόσο που χρήζει αποκατάστασης, άλλοτε μη αποδεχόμενος (!) ότι ανήκει στην εξωπυραμιδική συνδρομή, άλλοτε αιτιολογώντας ότι δεν διαγνώστηκε προσφάτως. Στη συνέχεια άρχισε να αμφισβητεί την πολυνευροπάθεια μονάδας και τέλος  άρχισε να περικόπτει τις εγκεφαλικές βλάβες, ορίζοντας παράλογα κριτήρια για την  έγκρισή τους. Για τους λόγους αυτούς διαμαρτυρηθήκαμε εξωδίκως στον Οργανισμό σας τον Δεκέμβριο του 2017.

Τώρα περικόπτει και την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, μία νόσο που χτυπά ακόμα και παιδιά 20 ετών! Αποκλείει ασθενείς με  χειρουργημένα κατάγματα κάτω άκρων, λησμονώντας ότι πρόκειται για την πλειοψηφία ηλικιωμένων ατόμων με πολλαπλά παθολογικά προβλήματα, που έτσι, καταδικάζονται  σε θάνατο ή γρήγορο, ή αργό, όταν «λιώνουν» στο σπίτι μαζί με τους οικείους τους… Καθιστά τυραννικές τις διαδικασίες εισαγωγής  ασθενούς σε ΚΑΑ, ώστε να αποθαρρύνεται  η οικογένειά του και να ζητά άλλες πρόχειρες και «μαύρες» λύσεις, αν και την ίδια στιγμή, διευκολύνει τις διαδικασίες νοσηλείας και αποκατάστασης σε άλλες χώρες, για τις οποίες ο Οργανισμός, αίφνης διαθέτει τους οικονομικούς πόρους προς κάλυψή τους.

Τέλος ουσιαστικά καταργεί τα ΚΑΑ Ημερήσιας Νοσηλείας, προτάσσοντας τις αποσπασματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις για όλες τις νόσους, έναντι της συντονισμένης θεραπευτικής προσέγγισης από την Διεπιστημονική Ομάδα Αποκατάστασης.

Η Ένωσή μας έχει αποδείξει περίτρανα ότι ουδέποτε χρησιμοποίησε μέσα και πρακτικές για να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα. Με στατιστικά στοιχεία, τα οποία o ΕΟΠΥΥ έχει πολλάκις αναγνωρίσει δημοσίως, παρέχει Ιατρική αποκατάσταση  σε πάνω από 15.000 ασφαλισμένους ασθενείς ετησίως, εξοικονομώντας ουσιαστικά χρήματα για το Κράτος. Αναλογιστείτε, αν δεν υπήρχαν Κέντρα Αποκατάστασης, πόσοι ακόμα πολίτες θα ήταν καταδικασμένοι στο περιθώριο, με «αντίδωρο» πλείστα όσα επιδόματα, γιατί δεν θα τους δινόταν η ευκαιρία να επανέλθουν στην επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή.

Αναλογιστείτε επίσης την πιθανότατη εξέλιξη της άμεσης κατάρρευσης των μικρομεσαίων Ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται και ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες ανά την Ελληνική Επικράτεια και την προσχώρηση στους Ανέργους  5.000 και πλέον εξειδικευμένων εργαζομένων που σήμερα απασχολούνται στα ΚΑΑ. Εκτός αν ο στόχος είναι να περάσουν υγιείς μέχρι τώρα ελληνικές δομές υγείας σε ξένα χέρια, με ανώδυνο για τους επίδοξους επενδυτές τρόπο.

Γι’ αυτό και κάθε διαμαρτυρία μας, όπως και η παρούσα,  είναι, νόμιμη, εύλογη και ουσιαστική».

Καταλήγοντας στο εξώδικο η ΕΚΑΕ επισημαίνει ότι: «Σας καλούμε όπως άμεσα να προχωρήσετε στην αποδοχή των δίκαιων αιτημάτων και παρατηρήσεών μας και να εισηγηθείτε θετικά για την τροποποίησή του. Άλλως θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, που ταυτίζονται με αυτά των ασθενών μας-ασφαλισμένων σας, δια της δικαστικής οδού, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».


Σχολιάστε εδώ