Ανείπωτη Εθνική τραγωδία (ΖΩΝΤΑΝΗ μετάδοση)

Ανείπωτη Εθνική τραγωδία (ΖΩΝΤΑΝΗ μετάδοση)

Oι καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες στην Αττική, εξελίχθηκαν σε εθνική τραγωδία αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς, πάνω από 170 τραυματίες, εκατοντάδες καμμένα σπίτια και αυτοκίνητα. Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες σε Καλλιτεχνούπολη και Γεράνεια Όρη Αττικής, Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας, Λάρυμνα Φθιώτιδας και Μετόχι Βρυσσών και Πλατανιά Χανίων. Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Πρωθυπουργός.

 


ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δύσκολη η κατάσταση στα Γεράνεια Όρη

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα Γεράνεια Όρη, καθώς η πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτη, με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύχτια μάχη για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου.

Η φωτιά καίει πευκόφυτη χαράδρα, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δυσκολεύονται να προσεγγίσουν το σημείο, λόγω της έλλειψης δασικών δρόμων.

Μέχρι τη δύση του ηλίου, τα εναέρια μέσα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού. Πλέον, όμως, η δράση των επτά ελικοπτέρων και του ενός αεροσκάφος έχει σταματήσει.

Εξαιτίας των ανέμων, το μέτωπο κινείται προς τον βορρά, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Λουτρακίου να έχει προχωρήσει στην προληπτική εκκένωση τριών οικισμών

Το απόγευμα της Τρίτης διατάχθηκε, επιπλέον, η ομαδική αποχώρηση από τις παιδικές κατασκηνώσεις του Αλεποχωρίου, αλλά και η εκκένωση τριών μοναστηριών.

Πάντως, από την πυροσβεστική διευκρινίζεται ότι το μέτωπο είναι αρκετά μακριά από τις προαναφερθείσες θέσεις και ότι οι εκκενώσεις έχουν καθαρά προληπτικό χαρακτήρα.


Αποστολή ιταλικών Καναντέρ

«Παρακολουθούμε κλονισμένοι την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα» υπογραμμίζει, σε επίσημη δήλωσή του, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι. Εκφράζει δε, την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και τονίζει ότι «εγκρίθηκε ήδη η αποστολή δυο Καναντέρ της ιταλικής πυροσβεστικής». «Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλη την αναγκαία συνεργασία» υπογραμμίζει, τέλος, ο Σαλβίνι.


Ν. Τόσκας: Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Πρωτοφανής αλληλεγγύη από την Ε.Ε. αλλά και από χώρες εκτός της Ευρώπης. Από αύριο θα επιχειρούν δύο ιταλικά και ένα ρουμανικό αεροσκάφος.


Χρ. Στυλιανίδης: Στο μέτωπο της Κινέτας ενεργούν οι Κύπριοι πυροσβέστες. Πραγματικοί ήρωες οι πυροσβέστες και όσοι έσπευσαν πρώτοι στο πύρινο μέτωπο. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η Ε.Ε. θα είναι παρούσα και στην επούλωση των πληγών.  Μεγάλη ημέρα θλίψης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ε.Ε. δείχνει και θα δείξει αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό. Συγκλονιστικά τα όσα ζήσαμε χθες βράδυ, με τα πολλά θύματα. Ο ελληνικός λαός δεν είναι μόνος.


Bloomberg: Έκτακτη βοήθεια 97.000 ευρώ από την ΠΓΔΜ

Έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα, ύψους 97.000 ευρώ, προσφέρει η ΠΓΔΜ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, έγραψε σήμερα στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η χώρα του έχει έτοιμα κεφάλαια να διαθέσει στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρόκειται επίσης να δημιουργήσει ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο θα παρακολουθεί καθημερινά την κατάσταση και θα συντονίζει το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία θα συμφωνηθεί με τους απαραίτητους θεσμούς στην Ελλάδα και με την πόλη της Αθήνας.


Αστεροσκοπείο: 120 χλμ οι ριπές ανέμων τη Δευτέρα στην Αττική

Ριπές ανέμου που έφτασαν έως και τα 100-120 χλμ ανά ώρα σε αρκετές περιοχές της Αττικής κατέγραψε σε πραγματικό χρόνο χθες τo Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), μέσω της υπηρεσίας του meteo.gr, με τη χρήση του δικτύου 48 μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί εντός του Λεκανοπεδίου.

Όπως ενημερώνει το ΕΑΑ, για μεγάλο χρονικό διάστημα τη Δευτέρα, από τις 12 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ, σε Αττική κι ανατολική Στερεά έπνεαν θυελλώδεις δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι.


Σε ανακοίνωση της η πυροσβεστική αναφέρει ότι οι σημαντικότερες πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι:

Στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη. Στο συμβάν επιχειρούν 74 οχήματα, 150 πυροσβέστες και 17 άτομα πεζοπόρο. Επιπλέον, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 4 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μεγαρέων, Λουτρακίου, Βάρης- Βουλιαγμένης ενώ οι ένοπλες δυνάμεις συνδράμουν με τρία μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 7 Ε/Π και 1 Α/Φ

Στη περιοχή Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Αττικής. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 190 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 12 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα με 25 εθελοντές, 46 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 Α/Φ .

Στη θέση Ζεμενό Κιάτου Κορινθίας. Στην κατάσβεση επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο και 1 Ε/Π. iv. στη θέση Μετόχι Βρυσσών, στα Χανιά Κρήτης. Στην κατάσβεση επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 27 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρο και 1 Ε/Π

Στην πυρκαγιά στον Πλατανιά Χανιών στη θέση Κακόπετρα, επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα. Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμει από αέρος 2 Ε/Π.

Στην περιοχή Λάρυμνα. Επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρο, ενώ στην περιοχή επιχειρεί και 1 Ε/Π.


Με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.


Εκκενώνεται προληπτικά η κοινότητα Λεοντάρι των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας. Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Κινέτα


Η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει ότι για την καταγραφή ζημιών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής στα τηλέφωνα: 213 2005301, 213 2005289, 213 2005305, 213 2005288, 213 2005292.


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ο πόνος των πληγέντων μάς αγγίζει όλους», ανέφερε η κ. Μέρκελ.


Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Μαραθώνος.


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα με τη συμμετοχή υπουργών και άλλων αρμόδιων παραγόντων στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξέλιξη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των πληγέντων και τη λήψη μέτρων για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές


Έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μετά από αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών.


βιντεο: naftemporiki.gr


Ενημέρωση για τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό κ.ά.) στα θύματα των πυρκαγιών, μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001 του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής ή στους οικείους Δήμους.

Ακολουθεί λίστα ειδών πρώτης ανάγκης:

* Εμφιαλωμένα νερά

* Χυμούς

* Τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση να είναι άμεσης ανάλωσης (κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, κ.λπ.)

* Γάλατα μακράς διάρκειας, τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου, π.χ. εβαπορέ

Σημείο συγκέντρωσης: Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής στην Εσπλανάδα – Πλατεία Νερού δίπλα στο Τάε Κβο Ντο του Φαληρικού – Δεν χρειάζονται άλλα είδη ρουχισμού.

Έξτρα Τηλέφωνα: 213-2129104 / 213-2129105 / 213-2129117

Φαξ: 213-2129121

Email: [email protected]


Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο λογαριασμός είναι ο εξής: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Νο 040/015702-35 με επωνυμία «ΕΒΕΑ-ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ» & με ΙΒΑΝ «GR2801100400000004001570235».

Στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο ιδιώτες ή εταιρείες που το επιθυμούν, μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, προχώρησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Πληροφορίες Λογαριασμού: ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ A.E. – Αρ. Λογαριασμού: 0026.0240.31.0201181388 – IBAN: GR6402602400000310201181388


Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και όλο το υγειονομικό σώμα, δηλώνει απερίφραστα την συμπαράστασή του στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν από τις καταστροφικές φωτιές που μαίνονται στην Αττική. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες να προσφέρουμε την οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.


Οι φαρμακοποιοί στη διάθεση της Πολιτείας

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, εκφράζοντας τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, δηλώνει «παρών» και είναι πρόθυμος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, να «συνδράμει με όποιον πρόσφορο τρόπο επιλέξει η Πολιτεία στο τιτάνιο έργο περίθαλψης των τραυματιών από αυτή την ανείπωτη τραγωδία». Την ίδια ώρα, Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, με ανακοίνωσή του, ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, πως είναι στη διάθεση του υπουργείου για να συνδράμει άμεσα με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί τους πληγέντες συμπολίτες του.
naftemporiki.gr


Μικτές περιπολίες με τριμελείς ομάδες (έναν στρατιωτικό, έναν αστυνομικό και έναν πυροσβέστη) ξεκινούν στις πληγείσες περιοχές του δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, για την προστασία των ιδιωτικών περιουσιών, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον δήμαρχο Ευάγγελο Μπουρνού, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης, παράγοντες κρατικών υπηρεσιών, τοπικοί βουλευτές κ.ά.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας

Σε διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστεί» και υπογράμμισε πως όταν έρθει η ώρα θα δοθούν όλες οι απαντήσεις.


Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί, εκτάκτως, όλους όσους μπορούν να δώσουν αίμα και παράγωγά του για τους εγκαυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Το ΕΚΕΑ, συγκεκριμένα καλεί τους πολίτες να δώσουν αίμα:

  • Σε όλες τις Αιμοδοσίες της Αττικής, Χαλκίδας, Κορίνθου, 9:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.
  • Στις Αιμοδοσίες των Νοσοκομείων: Γ.Ν.Α. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, Γ.Ν.ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ», Γ.Ν. «Η ΕΛΠΙΣ»,  με εκτάκτως διευρυμένο ωράριο 9:00 π.μ. – 8:00 μ.μ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναμένεται στις 2 μ.μ., , για την εξέλιξη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την περίθαλψη των πληγέντων, την λήψη αναγκαίων μέτρων για τη φύλαξη των σπιτιών στις πληγείσες περιοχές και την αποκατάσταση των ζημιών.

Το δημαρχείο της Ραφήνας επισκέπτεται αυτήν την ώρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών ενώ κάλεσε όλα τα κράτη να δείξουν αλληλεγγύη και να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα μας.

Γιούνκερ: Φρικτή τραγωδία – Στο πλευρό της Ελλάδας η Κομισιόν

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια τόσων πολλών ζωών εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας φρικτή τραγωδία τις πυρκαγιές στην Αττική.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πρόσθεσε πως η Κομισιόν θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια  προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες.

 

 

Φωτο: ert.gr/ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Πληροφορίες και από το nafptemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ