Μπλέκουν τα αδέλφια του Τσίπρα
-Στα οικογενειακά η πολιτική αντιπαράθεση
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τα στοιχεία που συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τη δραστηριότητα (δάνεια, έργα κ.ά.) της τεχνικής εταιρείας ΔΙΟΔΟΣ, που ανήκει στα αδέλφια του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.
Πτυχές επί της ουσίας της υπόθεσης προκαλούν ερωτηματικά που μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς από την πλευρά της εταιρείας. Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβέρνηση δείχνουν σαφώς στριμωγμένοι και ανήσυχοι για τις επιπτώσεις και το πολιτικό κόστος που μπορεί να προκληθεί. Από την κυβέρνηση πάντως κάνουν λόγο για «πανικό» και «επίθεση λάσπης» από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ από την Πειραιώς ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Το γεγονός ότι τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Παραπολιτικά» (για ευνοϊκή ρύθμιση δανείου) είχε προαναγγείλει σε ομιλία του στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να μιλάει για «οργανωμένο σχέδιο». Η υπόθεση θα μεταφερθεί, καθώς φαίνεται, και στις αίθουσες των δικαστηρίων καθώς τα αδέλφια του πρωθυπουργού και ιδιοκτήτες της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Η υπόθεση αφορά ουσιαστικά τρία σκέλη: Το πρώτο έχει να κάνει με την ευνοϊκή, όπως καταγγέλλεται, ρύθμιση ενός δανείου ύψους 243.540 ευρώ σε δόσεις των 300 ευρώ τον μήνα. Γεγονός ασυνήθιστο για τραπεζικό ίδρυμα, δεδομένου ότι με τη ρύθμιση αυτή το δάνειο θα αποπληρωθεί σε 65 χρόνια! Απάντηση επί της ουσίας δεν υπήρξε από την εταιρεία, ενώ η Τράπεζα (Πειραιώς) σε ανακοίνωσή της δεν ήταν ιδιαιτέρως διαφωτιστική. Αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολουθεί γενικότερα όσον αφορά τα δάνεια και ότι δεν εφαρμόζει προνομιακές ρυθμίσεις. Για την υπόθεση αυτή καθαυτή αρνήθηκε να πει οτιδήποτε επικαλούμενη το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ενώ προανήγγειλε ότι θα διενεργηθεί εσωτερική έρευνα προκειμένου να εντοπιστεί από πού διέρρευσαν τα στοιχεία που περιείχε το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την αποκάλυψη ότι το 2012 η εταιρεία ΔΙΟΔΟΣ είχε διεκδικήσει δημόσιο έργο (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου) ύψους 1,1 εκατ. ευρώ προσκομίζοντας, ωστόσο, πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα. Τρίτο και συναφές με το δεύτερο ζήτημα η καταγγελία ότι ο αδελφός του πρωθυπουργού Δ. Τσίπρας παραπέμφθηκε για το θέμα της ασφαλιστικής ενημερότητας, αλλά δεν του επιβλήθηκε καμία ποινή, καθώς με διάταξη στον νόμο Παρασκευόπουλου το 2016 το αδίκημα παραγράφηκε, με τη Νέα Δημοκρατία να μιλάει για φωτογραφική διάταξη και την κυβέρνηση να αποκρούει την κατηγορία και να τονίζει ότι η ρύθμιση αφορά όλους τους πολίτες.
Το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» του περασμένου Σαββάτου πυροδότησε τη σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας. Στην αρχική ανακοίνωσή της η Πειραιώς ζήτησε εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για το δάνειο και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, καθώς επίσης και για το θέμα της πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας. Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με αναφορές στα χρέη της εφημερίδας «Κήρυκας των Χανίων», ιδιοκτησίας της οικογένειας Μητσοτάκη, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Μαρέβας Γκραμπόφσκι, τις offshore, ενώ χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «υπάλληλο του κ. Μαρινάκη». Επανερχόμενη η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις για τα επίμαχα ζητήματα: Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του δανείου, την πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα κ.ά.
Κι άλλο δάνειο…
Λάδι στη φωτιά αναμένεται να ρίξει το (χθεσινό) νέο δημοσίευμα των «Παραπολιτικών», που κάνει λόγο για ένα ακόμη δάνειο ύψους 850.000 ευρώ που έλαβε η εταιρεία ΔΙΟΔΟΣ, με όχι και τόσο αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.