Χειροτέρεψε η κατάσταση  στο λιανεμπόριο, λέει το 31%

Χειροτέρεψε η κατάσταση στο λιανεμπόριο, λέει το 31%

– Μόνο το 16% βλέπει βελτίωση
– Κύριο πρόβλημα, ο υψηλός ΦΠΑ

Δεν είναι καθόλου ευχάριστα για την κυβέρνηση τα νέα αναφορικά με τις προσδοκίες για θετική αλλαγή του κλίματος στην Αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της πέμπτης κυλιόμενης εξαμηνιαίας Έρευνας Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), στην οποία καταγράφονται απόψεις στελεχών επιχειρήσεων για τα κύρια κλαδικά θέματα και τις προκλήσεις, η οποία έγινε από 20 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, και συγκεκριμένα ποσοστό 53%, θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη, το 31% ότι χειροτέρεψε και μόνο το 16% ότι βελτιώθηκε. Και ως βασικό πρόβλημα καταγράφεται η αβεβαιότητα του περιβάλλοντος (κοινωνικού – οικονομικού).

Στην πρώτη θέση παραμένουν τα εξωγενή προβλήματα, όπως ο υψηλός ΦΠΑ, ο οποίος στις προηγούμενες μετρήσεις καταγραφόταν ως το κύριο πρόβλημα και εξακολουθεί να θεωρείται σημαντικός με ποσοστό 51%. Αντίθετα, το πρόβλημα των μειωμένων πωλήσεων παρουσιάζει ύφεση, πέφτοντας στην τέταρτη θέση, καθώς μέσα σε έναν χρόνο μειώθηκε από 59% σε 40%.
Η χαμηλή κερδοφορία παραμένει σημαντικό πρόβλημα, ανεβαίνοντας μάλιστα από το 38% στο 43%, και σχετίζεται με την υψηλή τάση των προσφορών, την ακρίβεια του δανεισμού και τον υψηλό ανταγωνισμό. Τα κύρια προβλήματα συμπληρώνουν οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες (28%), που σχετίζονται με τις νέες κοινωνικές συνθήκες λόγω οικονομικής κρίσης, τα ανταγωνιστικά δίκτυα πωλήσεων, οι συνεχείς προσφορές, τα ψηφιακά μέσα κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ