2 δισ. ευρώ έκοψαν τα Μνημόνια από τις θερινές εκπτώσεις!

2 δισ. ευρώ έκοψαν τα Μνημόνια από τις θερινές εκπτώσεις!

Άλλο ένα… θαύμα

-Από 8,05 δισ. ευρώ που ήταν ο τζίρος το 2009, μειώθηκε στα 6,02 δισ. το 2017

Δεν υπάρχει χώρος, κλάδος, οικονομική δραστηριότητα που να μην έχει κατακρεουργηθεί από την ώρα που η Ελλάδα μπήκε στη λαιμητόμο των Μνημονίων. Αιματηρές ήταν οι περικοπές, προκαλώντας την κατάρρευση των οικονομικών των νοικοκυριών, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλες τις εμπορικές δραστηριότητες της Αγοράς.

Μέχρι και οι εκπτώσεις, που εδώ και δεκαετίες γίνονται δύο φορές τον χρόνο, πλήρωσαν ακριβά τα Μνημόνια. Από κει που τα νοικοκυριά τις περίμεναν για να αγοράσουν πράγματα που είχαν ανάγκη, από το 2009 και μετά τα χρήματα που είχαν μείνει στην τσέπη δεν περίσσευαν για τέτοιες… σπατάλες. Και αυτή την… εξέλιξη δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ήταν 6,02 δισ. ευρώ έναντι 8,05 δισ. ευρώ το 2009. Ήτοι, μείωση 25%. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε το 2013, με τον τζίρο των θερινών εκπτώσεων να υποχωρεί στα 5,84 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ για τις φετινές εκπτώσεις, αναμένεται μια αύξηση κατά 0,7%, ήτοι ο τζίρος θα διαμορφωθεί στα 6,06 δισ. ευρώ από 6,02 δισ. το 2017.


Σχολιάστε εδώ