Στα μαχαίρια κυβέρνηση – ΣΕΒ

Στα μαχαίρια κυβέρνηση – ΣΕΒ

Και ξαφνικά, από κει που όλα έδειχναν ότι δεν υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έδειξαν ότι υπάρχουν προβλήματα, και μάλιστα σε σημείο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να εξαπολύσει από το βήμα του… αδελφού ΣΕΒ της Βόρειας Ελλάδας κεραυνούς κατά των… Νοτίων, που έχουν πρόεδρο τον κ. Θεόδ. Φέσσα, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε τονίσει: «Τη στιγμή που η χώρα αναζητεί επενδύσεις και συνεννόηση, η κυβέρνηση νομοθετεί κατά τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές».

Ο πρωθυπουργός από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος είχε καλέσει την ηγεσία του ΣΕΒ «να πάψει να εκτίθεται», επισημαίνοντας ότι κινείται από «αμιγώς πολιτικά κίνητρα», τα οποία «δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινείς αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας».
Προχώρησε, όμως, και παραπέρα ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη διοίκησή του για… δεσμούς με τη ΝΔ: «Ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για την περικοπή των συ­ντάξεων, που είναι θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».


 Θ. Φέσσας: ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διχάσει την επιχειρηματικότητα σε «καλούς» και «κακούς»


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διχάσει την επιχειρηματικότητα σε «καλούς» και «κακούς», επισημαίνοντας: «Οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την πόλωση. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν υπηρετείται με αυτό τον τρόπο».
Συνταγή πτώχευσης…

«Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι κάποιος, πάνω και έξω από εμάς, θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε. Η λύση για την οριστική έξοδο από την κρίση είναι πλέον στα χέρια μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επισημαίνοντας στο Μαξίμου ότι:

♦ «Η ελληνική οικονομία είναι ακόμη σε φάση αποεπένδυσης. Μετά από αποσβέσεις, οι καθαρές αποταμιεύσεις και επενδύσεις γίνονται αρνητικές το 2017. Το επίπεδο των εγχώριων ακαθάριστων αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι ανεπαρκές. Δηλαδή, δεν βάζουμε στην άκρη και δεν επενδύουμε ως κοινωνία όσα απαιτούνται, αφενός, για να συντηρήσουμε τον κεφαλαιακό εξοπλισμό που απαξιώνεται και, αφετέρου, για να τον επεκτείνουμε με νέα πάγια (εργοστάσια, γραφεία κ.ο.κ.), ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού. Αυτό είναι συνταγή νέας πτώχευσης».

♦ Ως προς τη μείωση των συντάξεων, η θέση του κ. Θεόδωρου Φέσσα είναι: «Πρέπει να αποκτήσουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Οι συντάξεις, έτσι όπως έχουν διευθετηθεί, δίδουν πολλά σε ανθρώπους που δεν έχουν πληρώσει και λίγα σε αυτούς που έχουν συμβάλει στο να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα».

Το… αντάλλαγμα
Όλα, πάντως, έχουν την εξήγησή τους. Τίποτα δεν γίνεται αν δεν υπάρξει… αντιπαροχή. Και η αντιπαροχή ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, που έγινε μακριά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency», που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο της συμπρωτεύουσας και οι αστυνομικές δυνάμεις μπορούν να το προστατεύσουν εύκολα από διαμαρτυρόμενους – θύματα των Μνημονίων.

Ο κ. Αθ. Σαββάκης, πρόεδρος του ΣΒΒΕ, έσπευσε να συγχαρεί τον Τσίπρα για την πολύ συμφέρουσα συμφωνία με τα Σκόπια, λέγοντας μάλιστα ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει το εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων…

Φωτο: tovima.gr


Σχολιάστε εδώ