Mίχαλος: Να υιοθετήσουμε το μοντέλο των ΗΠΑ στο θέμα της φορολογίας (βίντεο)

Mίχαλος: Να υιοθετήσουμε το μοντέλο των ΗΠΑ στο θέμα της φορολογίας (βίντεο)

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του kontra και στον Γιώργο Μελιγγώνη παραχώρησε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στη φοροδιαφυγή λέγοντας ότι:

Είναι εύκολο να κάνεις κριτική, αλλά για να έχεις αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να κάνεις και την αυτοκριτική σου. Όλα αυτά τα χρόνια, μιας ασυδοσίας, όσον αφορά το θέμα της φορολόγησης, έχει γαλουχηθεί μία νοοτροπία και από τη μεριά των φορολογουμένων.

Είναι εύκολο να ασκήσεις κριτική στην όποια κυβέρνηση για έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, για χαλάρωση σε ότι αφορά γενικότερα στο θέμα της φορολογίας, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκε και μία νοοτροπία, η οποία σε μια αρκετά μεγάλη μερίδα των φορολογουμένων είναι δεύτερη φύση. Ακριβώς για αυτόν το λόγο, λέμε ότι η φοροαποφυγή, και ιδιαίτερα η φοροδιαφυγή πρέπει επιτέλους να εκλείψει, μετά και από την έξοδο από τα μνημόνια. Πρέπει να δοθούν κίνητρα. Το μοναδικό κίνητρο είναι η υιοθέτηση ενός μοντέλου, το οποίο έχουμε καταθέσει και στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και στη σημερινή, το οποίο θα επανακατατεθεί στη ΔΕΘ σε περίπου ενάμιση μήνα. Είναι το σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήδη λειτουργεί και πολύ επιτυχώς. Είναι το σύστημα εσόδων – εξόδων.

Από τη στιγμή που ο Μελιγγώνης ή ο Μίχαλος δηλώνουν 30.000 εισόδημα το χρόνο, οτιδήποτε από πλευράς εξοδολογίου, το οποίο ελέγχεται, θα απαλλάσσεται. Στην ουσία ο κάθε ένας θα δημιουργεί το δικό του αφορολόγητο. Έχουμε δει ότι η αύξηση που έχουμε από την έμμεση φορολογία, δηλαδή από τον ΦΠΑ, είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσόν από ότι είναι σήμερα. Και το όποιο υπόλοιπο του εισοδήματος παραμείνει, ανάλογα με την κλίμακα στην οποία ανήκει θα υπάρχει μια φορολόγηση της τάξεως από 22% έως 33%. Είναι ένα σύστημα το οποίο ενδεχομένως δεν θα αποδώσει στο πρώτο έτος της εφαρμογής, αλλά από το δεύτερο  έτος θα αποδώσει και θα διορθώσει τα κακώς κείμενα.  Είναι ο μόνος τρόπος. Δεν θέλει κανείς από τους ευρωπαίους εταίρους ή τους δανειστές να δει την Ελλάδα να κάνει δύο βήματα πίσω.

Είναι ο μόνος τρόπος, εξορθολογίζοντας το σύστημα, βάζοντάς το σε σωστές ράγες, έτσι ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα σε αυτό το νέο αναπτυξιακό όραμα που πιστεύω ότι όλοι έχουμε επικεντρωθεί. Τα τελευταία τρία χρόνια στην ουσία συμμετέχουμε σε έναν μαραθώνιο αλλά ήμασταν αναγκασμένοι να τρέχουμε κατοστάρια. Έπρεπε να ληφθούν σκληρά μέτρα, όπου μέρος αυτών θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί και νωρίτερα.

Έπεσαν μαζεμένα.  Φτάσαμε στο επιθυμητό αυτό σημείο όπου βγαίνουμε πλέον από τη μνημονιακή επιτροπεία, τη χειρότερη δεκαετία που έχει ζήσει ο ελληνικός λαός, από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και πιστεύω ότι τώρα θα πρέπει να υπάρχει σύνεση, συναίνεση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το βήμα μπροστά. Και από πλευράς κυβέρνησης βλέπω να υπάρχει αυτή η διάθεση για συναίνεση και συνεργασία από την πλευρά της κυβέρνησης και βλέπω αυτή τη συνεργασία και από ευρωπαίους εταίρους.

Και το λέω ως αναπληρωτής πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων, όπου συμμετέχω σε τακτά διαστήματα σε συναντήσεις και διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, όπου έχω τη δυνατότητα συνάντησης και με επιτρόπους, και ευρωβουλευτές αλλά και άλλους αξιωματούχους. Βλέπω ότι έχει αλλάξει το κλίμα και η αντιμετώπιση της χώρας μας, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Και αυτό με ενθαρρύνει. Δεν είμαι από αυτούς που θα ισχυριστούν ότι 20 Αυγούστου τελειώνουν τα πάντα και θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε παλιές κακές συνήθειες. Αυτές ανήκουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Ακόμα διανύουμε την περίοδο της μακροοικονομικής ανάκαμψης. Πάντοτε, το μακροοικονομικό σκέλος προηγείται του  μικροοικονομικού. Το ίδιο όμως ισχύει και στην περίοδο της ύφεσης. Το όραμα της ανάπτυξης μπορεί να προέλθει μέσα από την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής της οικονομίας. Αυτή θα προέλθει από τον πρωτογενή κλάδο και βεβαίως από τη βιομηχανία. Τους τελευταίους δέκα μήνες υπάρχει μία συνεχής αύξηση στον δείκτη PMI, ο οποίος είναι ο δείκτης που προσμετρά τη δυναμική της βιομηχανίας της κάθε χώρας.

Βλέπουμε ότι υπάρχει μία συνεχόμενη ανοδική τάση. Στην απασχόληση είδαμε τη μείωση από το 27% στο 20,1%, και ελπίζω ότι αυτό το «2» θα φύγει από μπροστά πολύ σύντομα. Υπάρχει μια συνεχής αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο της βιομηχανίας. Από την άλλη βλέπουμε τις εξαγωγές, οι οποίες το πρώτο τρίμηνο έκλεισαν με ένα θετικό πρόσημο 8,1%. Εξαγωγή σημαίνει παραγωγή και εισαγωγή συναλλάγματος.

Η υπερφορολόγηση που έχει υποστεί ο ιδιωτικός τομέας κυρίως είναι ένα πολύ μεγάλο βαρίδι, και όχι μόνο για τον Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος συνεχίζει και επιμένει ελληνικά αλλά και για τους δυνητικούς επενδυτές, εγχώριους και ξένους.

Ένα θέμα που θα πρέπει να δούμε με την κυβέρνηση θα είναι  η αλλαγή και η ανταγωνιστικότητα του φορολογικού συστήματος. Αλλά πρώτιστα τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Μίχαλος σχολίασε και τις αντίθετες απόψεις που έχει κάποιες φορές ο ΣΕΒ.

Δικαίωμα του ΣΕΒ να χαράζει τη δική του πολιτική, σύμφωνα με τις επιθυμίες των μελών που εκπροσωπεί. Αλλά σε ότι αφορά τον επιμελητηριακό θεσμό, στο θέμα των συντάξεων, από τη στιγμή που υπάρχει δυνατότητα στην κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων, να μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτό το γεγονός, είναι σαφέστατα υπέρ του να μην μειωθούν οι συντάξεις από 01/01.

Για τον κατώτατο μισθό, έχουμε εκφράσει  σαφέστατα, τη γνώμη μας για την επαναφορά στα 751 ευρώ. Και αυτό θεωρώ ότι θα μπορούσε να γίνει, όπως και στην Πορτογαλία, μέσα σε 4 δόσεις, τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες. Για να είμαι ρεαλιστής θα έλεγα σε 4 εξαμηνιαίες δόσεις, ώστε να μπορέσει να αυξηθεί και να επανέλθει στα 751 ευρώ. Αυτή η αλλαγή θα πρέπει να συνοδευθεί και με κίνητρα που θα δοθούν στην επιχειρηματικότητα ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να καταφέρουν να επαναφέρουν τον μισθό σε αυτό το επίπεδο.

Ένας μεγάλος μου φόβος είναι όταν θα ξεδιπλωθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά η μεγάλη και βαθιά τραπεζική κρίση στην Ιταλία. Αυτός είναι ένας εξωγενής παράγοντας που οπωσδήποτε θα επηρεάσει και εμάς, διότι η ιταλική οικονομία είναι περίπου το 1/5 του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Εμείς έχουμε ένα μαξιλάρι της 24,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό μας επιτρέπει για δύο χρόνια να μην βγούμε στις αγορές, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Πρέπει να δοκιμάσουμε τον βηματισμό μας.

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι στη χώρα μας έχουμε μείνει πίσω στις υποδομές του πεντάστερου τουρισμού, και θα πρέπει να δώσουμε μία έμφαση σε αυτό. Γιατί, όταν έχεις έναν τουρίστα ο οποίος μένει κατά μέσο όρο 7 ή 8 ημέρες στην Ελλάδα, πρέπει ο στόχος να είναι να προσεγγίσουμε αυτές τις εισοδηματικές ομάδες που θα αφήνουν και μεγαλύτερα ποσά στη χώρα μας. Αυτό γίνεται μόνο μέσα από την ανάπτυξη του πεντάστερου τουρισμού. Στην ΕΕ των 28 χωρών είμαστε οι τελευταίοι σε αυτόν τον τομέα τουρισμού.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο kontranews.gr


Σχολιάστε εδώ