Δ. Τζανακόπουλος: «Πολιτική φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης από το 2019» (βίντεο)

Δ. Τζανακόπουλος: «Πολιτική φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης από το 2019» (βίντεο)

Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και τους δημοσιογράφους Σ. Μουρελάτου & Γ. Κούρ παραχώρησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι μετά και το τυπικό τέλος της μνημονιακής επιτροπείας την 21η Αυγούστου οι δυνατότητες για τις πολιτικές που θα μπορούν να ασκηθούν θα είναι αρκετά μεγαλύτερες.



Δεν άλλαξε η κατηγορία το 2015. Το δικαστήριο είχε αποφασίσει από το 2012 και μάλιστα πριν καν ο κ. Τσίπρας γίνει αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ 2 ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

 
• Σε αυτήν την υπόθεση καραμπινάτης πλέον παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Τουρκία φαίνεται να λειτουργεί με όρους που ξεπερνούν τα όρια. Είναι προφανές ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για να διαπραγματευτεί. Όμως είναι απαράδεκτο να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στη διπλωματία.
 
• Μετά τη συνάντηση του ΠΘ με τον κ. Ερντογάν κάνουμε την εκτίμηση ότι τα πράγματα έχουν κάπως, ελάχιστα, βελτιωθεί. Ωστόσο μέχρι αυτό να φανεί και να οδηγήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες χρειάζεται χρόνος. Χωρίς να μπορώ να είμαι βέβαιος, δεν είναι απίθανο να δούμε μια αλλαγή στάσης στο επόμενο διάστημα. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε όλα τα μέσα πίεσης.
 
ΜΕΤΡΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
 
• Μετά και το τυπικό τέλος της μνημονιακής επιτροπείας τον Αύγουστο, οι δυνατότητες για τις πολιτικές που θα μπορούν να ασκηθούν θα είναι αρκετά μεγαλύτερες. Όπως ξέρετε είναι ήδη ψηφισμένος ο νόμος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα μπουν σε τροχιά οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2019 ώστε να δούμε μια πολιτική στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης.
 
• Όπως ξέρετε, για την επόμενη χρονιά δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 750 εκ ευρώ ο οποίος αυξάνεται για τη μεθεπόμενη και πάει λέγοντας. Ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι λοιπόν διαρκής και τα μέτρα ελάφρυνσης θα είναι μόνιμα και όχι στη λογική του εφάπαξ επιδόματος. Στη ΔΕΘ ο ΠΘ θα περιγράψει τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες για το τέλος του 2018 και το 2019 και θα συγκεκριμενοποιήσει αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης.
 
• Το μέτρο των συντάξεων ήταν αποτέλεσμα της πίεσης του ΔΝΤ κατά τη 2η αξιολόγηση το οποίο είχε στηριχθεί στις απαισιόδοξες προβλέψεις του. Οι Ευρωπαίοι διαφωνούσαν με τη λήψη του μέτρου. Εμείς παρακολουθούμε την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών και από αυτήν εξαρτώνται οι αποφάσεις μας καθώς ξέρετε πως έχουμε τη δέσμευση να τηρούμε τους στόχους για 3,5% πλεόνασμα.
 
• Μετά την 21η Αυγούστου η παρακολούθηση θα έχει να κάνει μόνο με τους στόχους και όχι και με τα μέσα με τα οποία οι στόχοι θα επιτυγχάνονται. Εφόσον οι στόχοι τηρούνται η διακριτική ευχέρεια ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση. Περνάμε λοιπόν σε μια νέα μέρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιστρέφουμε στο παρελθόν της σπατάλης του δημοσίου χρήματος αλλά αντίθετα ότι θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τα πιο αδύναμα στρώματα.
 
• Η αναστολή του μέτρου του ΦΠΑ προκαλούσε ένα δημοσιονομικό κενό 24 εκ. ευρώ. Και για αυτό το λόγο μια ομάδα ακραίων του γερμανικού κοινοβουλίου υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα. Είναι προφανές πως δεν θα έμπαινε σε κίνδυνο το πρόγραμμα για 24 εκ ευρώ. Όμως μην ξεχνάτε ότι με τα ισοδύναμα μέτρα ανοίγει και η πόρτα το ΦΠΑ να παραμείνει μειωμένο και για το 2019.
 
• Η ΝΔ από τη μια καταγγέλλει για το κόψιμο των συντάξεων, για τους υψηλούς φόρους και για όλα όσα η χώρα ήταν υποχρεωμένη να κάνει εξαιτίας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και από την άλλη όταν το καταστροφολογικό της σενάριο καταρρέει χάνει την ψυχραιμία της καθώς βλέπει ότι η χώρα ολοκληρώνει τα προγράμματα.-
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΤΣΙΠΡΑ
 
Η ΝΔ εξέδωσε χθες μια ανακοίνωση η οποία είναι για ποινικό δικαστήριο. Ήταν ένα συκοφαντικό λιβελογράφημα στην προσπάθειά της να δείξει ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Η ΝΔ έχει βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολη θέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη NOVARTIS, τα προβλήματα με το πόθεν έσχες της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, με τα δάνεια του Κήρυκα Χανίων. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα είχε προαναγγείλει τα συκοφαντικά και ανυπόστατα δημοσιεύματα από το βήμα της Βουλής δηλαδή βρίσκεται σε συνεργασία με συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα.

Ως προς τις κατηγορίες της ΝΔ:

– Χαριστική ρύθμιση με επιτόκιο 6% δεν υπάρχει. Χαριστική ρύθμιση είναι η ρύθμιση μπαλόνι του Κήρυκα Χανίων
– Και ο προηγούμενος του νόμου Παρασκευόπουλου έλεγε το ίδιο πράγμα για το συγκεκριμένο ζήτημα.
– Δεν άλλαξε η κατηγορία το 2015. Το δικαστήριο είχε αποφασίσει από το 2012 και μάλιστα πριν καν ο κ. Τσίπρας γίνει αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης.
– Από το 2012 ο αδερφός του κ. Τσίπρα κατέθεσε το δίπλωμά του και δεν έχει καμία σχέση με έργα του δημοσίου.

Σχολιάστε εδώ