Θα παραλάβουμε ναρκοπέδιο…

Θα παραλάβουμε ναρκοπέδιο…

…αν κερδίσουμε τις εκλογές, λένε στη ΝΔ,

Διάχυτη είναι η ανησυχία στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ενώ προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση το 2019 στο οικονομικό και το κοινωνικό πεδίο. Ανησυχία που προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις δεδομένου ότι έρχονται εκλογές, με αυξημένες τις πιθανότητες να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία.

«Ως πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης θα κληθεί να βαδίσει μέσα σε ένα ναρκοπέδιο και ανά πάσα στιγμή θα υπάρχει ο κίνδυνος μιας έκρηξης», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο κορυφαίου κομματικού παράγοντα με μακρά εμπειρία στα πολιτικά πράγματα.

Σε ανύποπτο χρόνο ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είχε εκμυστηρευτεί την αγωνία του λέγοντας ότι «η κυβέρνηση ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας» και «δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα παραλάβουμε την επομένη των εκλογών». Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη τείνει να γίνει βάσιμη πεποίθηση η αρχική εκτίμηση ότι η κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας κινούνται και αποφασίζουν με στόχο τη… δεξιά παρένθεση.

«Δεν προσπαθούν να μη χάσουν με διαφορά τις επόμενες εκλογές, αλλά να περιορίσουν το εύρος της νίκης της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. «Παράλληλα, με σειρά αποφάσεων και δεσμεύσεων έναντι ξένων, κι όχι μόνον, επιχειρούν να διαμορφώσουν ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες για την επόμενη κυβέρνηση ούτως ώστε να μην κατορθώσει να ανταπεξέλθει και σε σύντομο χρονικό διάστημα να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, αυτήν τη φορά με την απλή αναλογική», επισημαίνουν.


 Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΝΔ να αποτελέσει δεξιά παρένθεση


Εθνικά θέματα: Η συμφωνία με τα Σκόπια, το ψυχροπολεμικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ευθύνη του Τ. Ερντογάν, οι διεκδικήσεις της Αλβανίας στην Ήπειρο και το Ιόνιο συνιστούν ένα «τρίγωνο του διαβόλου» που θα κληροδοτήσει η σημερινή κυβέρνηση στην επόμενη. Αν η συμφωνία με τα Σκόπια κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή πριν από τις εκλογές, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να την υλοποιήσει. Αν πάλι όχι (όπως πιστεύουν στη ΝΔ), θα χρειαστεί να τη φέρει εκείνη προς έγκριση. Δεδομένου ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θεωρεί κακή τη συμφωνία και επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα, είναι απορίας άξιον τι θα πράξει ως ο επόμενος πρωθυπουργός. Θα έχει μάλιστα να αντιμετωπίσει και τις ισχυρές πιέσεις του ξένου παράγοντα που επιθυμεί διακαώς να κλείσει με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο η εκκρεμότητα αυτή.

Οικονομία: Στην Πειραιώς θεωρούν ότι ο στόχος των υψηλών πλεονασμάτων, η έλλειψη σοβαρών επενδύσεων, η υψηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την οικονομία και δεν τη βοηθούν να πάρει τις αναγκαίες ανάσες. Αυτό συνεπάγεται χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ανεργία.

Κοινωνία: Οι επικείμενες νέες μειώσεις στις συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και μιας σειράς επιδομάτων θα επιτείνουν τα προβλήματα -επιβίωσης σε αρκετές περιπτώσεις- που αντιμετωπίζουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Όσο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει κατά ένα έτος την ισχύ του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, στην Πειραιώς θεωρούν ότι στόχος του κ. Τσίπρα είναι να πετάξει την «καυτή πατάτα» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, η οποία θα είναι σίγουρα αυτή που θα εφαρμόσει τη μείωση του αφορολογήτου για την οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Προσφυγικό: Η αποδοχή εκ μέρους του πρωθυπουργού, κατ’ απαίτηση της Άνγκ. Μέρκελ, για τη φιλοξενία απροσδιόριστου αριθμού προσφύγων που βρίσκονται επί γερμανικού εδάφους οξύνει περαιτέρω τα υφιστάμενα προβλήματα. Η έλλειψη των αναγκαίων υποδομών σε συνδυασμό με την αδιαφανή δραστηριότητα των πάσης φύσεως μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) καθιστά ακόμη πιο ζοφερό το προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.

Δημόσια ασφάλεια: Ψηλά στην ατζέντα του Κυρ. Μητσοτάκη, αν και όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, βρίσκονται τα ζητήματα της ασφάλειας. Η έξαρση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη επικράτεια, η ανεξέλεγκτη δράση ομάδων όπως, π.χ., ο Ρουβίκωνας, το αυτόνομο κρατίδιο των Εξαρχείων, κ.ά., καθιστούν μεν αναγκαία την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, αμφίβολη ωστόσο την επιτυχία τους. Στην Πειραιώς είναι βέβαιοι ότι όλες αυτές οι ομάδες αναρχικών, αντιεξουσιαστών, κουκουλοφόρων κ.λπ., θα εντείνουν τη δράση τους αν στην εξουσία είναι η Νέα Δημοκρατία και θα επιδιώξουν τη σύγκρουση μαζί της.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ

 


Σχολιάστε εδώ