Τελικά, είχε δίκιο ο Χαν
-Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι τα δύο θέματα που απομένουν είναι το εμπόλεμο και τα σύνορα!
Θέμα συνόρων με την Αλβανία (!) άνοιξε ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας με τις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ, γεγονός που έχει προκαλέσει απορίες κι ερωτηματικά. Πόσω μάλλον όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κατακεραύνωνε τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους για μικροκομματική εκμετάλλευση των δηλώσεων του επιτρόπου Γ. Χαν, ο οποίος έκανε λόγο για επικείμενη… αναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας. Οι εκ των υστέρων εξηγήσεις του Μεγάρου όχι μόνον δεν έπεισαν αλλά επέτειναν τα ερωτηματικά.
Ερωτηθείς σχετικά στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ για τις συνομιλίες Αθήνας – Τιράνων ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων, όπου βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση».
Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού προκάλεσαν έντονες α- ντιδράσεις στην Αθήνα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν εξηγήσεις και διευκρινίσεις. Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «μυστική διπλωματία» και κάλεσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να ενημερώσουν τα κόμματα και τον ελληνικό λαό για το τι συζητούν με την Αλβανία πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, διευκρίνιζαν ότι ο κ. Τσίπρας δεν αναφερόταν σ’ αυτά καθ’ αυτά τα σύνορα, αλλά στη… συντήρηση κάποιων πυραμίδων που βρίσκονται στα υφιστάμενα σύνορα των δύο χωρών! Διευκρίνιση που κάθε άλλο παρά άμβλυνε τις ανησυχίες που είχε προκαλέσει με τα λεγόμενά του ο κ. Τσίπρας.
Οι ίδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για τη σπουδή κάποιων να δημιουργήσουν θέμα εκ του μη όντος στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, που «θα ήταν αξιοθρήνητη, εάν δεν ήταν εθνικά επικίνδυνη». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίτροπος Γ. Χαν, που πρώτος μίλησε για αναδιάρθρωση των συνόρων, είναι τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού για όλα τα θέματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια, άρα γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία. Ήταν δε παρών στην υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Σκοπίων στις Πρέσπες.