Μετά βαΐων και κλάδων τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ…
-Τα κάναμε όλα μια χαρά… -Και την ίδια ώρα, η Αθήνα κυνηγάει ρώσους πράκτορες -Ο Ζάεφ πανηγυρίζει για το μέλλον της «Μακεδονίας» και του «μακεδονικού λαού»
Με λάθος τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση να διαχειρισθεί τις μαύρες τρύπες που αφήνει η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ήδη παράγει αποτελέσματα, τα οποία είδαμε την Πέμπτη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό να παραπέμπει για τον Φεβρουάριο τη συζήτηση του θέματος με τον Π. Καμμένο, ενώ συγχρόνως η κυβέρνηση εμπλέκει στην υπόθεση σκοτεινά σενάρια με ρώσους πράκτορες, που επιχειρούν εκτός των άλλων να συκοφαντήσουν τους πολίτες που αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρώτα χαρακτηρίσθηκαν ακροδεξιοί και «εθνίκια» και τώρα κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι συνεργάζονται με τις… μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.
Η δραστηριοποίηση Ρώσων στη Βόρεια Ελλάδα και η προσπάθεια αύξησης επιρροής σε εκκλησιαστικούς παράγοντες, με μοχλό το Άγιο Όρος, αλλά και η σχέση των ρωσικών προξενείων με Συλλόγους Ποντίων και Παλιννοστούντων είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου πολλοί βουλευτές που έχουν εκλεγεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ (για ιδεολογικούς συναισθηματικούς λόγους) είχαν σχέσεις με εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες των ρωσικών διπλωματικών αρχών στην Ελλάδα και με πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις που οργάνωνε η ρωσική πρεσβεία και φυσικά αυτό δεν είναι μεμπτό, ενώ είναι επίσης γνωστή η συμπάθεια του πολιτικού χώρου που εκφράσθηκε μέσω των ΑΝΕΛ στη Μόσχα και στον Πρόεδρο Πούτιν.
Προφανώς η κυβέρνηση θα είχε σοβαρά στοιχεία στα χέρια της, πριν αποφασίσει την απέλαση των ρώσων διπλωμάτων με την κατηγορία ότι αποπειράθηκαν να δωροδοκήσουν κρατικό λειτουργό και κυρίως αναμειγνύονταν στην εσωτερική πολιτική της χώρας ενισχύοντας το κίνημα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, είναι επίσης προφανές ότι η αποκάλυψη της υπόθεσης εντάχθηκε σε μια επικοινωνιακή στρατηγική, ώστε ο κ. Τσίπρας και η ελληνική αντιπροσωπεία να εμφανισθεί με ένα ενδιαφέρον στοιχείο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου προβάλλει ακριβώς το γεωστρατηγικό διακύβευμα του προβλήματος της ονομασίας.
Έτσι πλέον ενοχοποιούνται όσοι διαφωνούν με τη συμφωνία στην Ελλάδα αλλά και η αντιπολίτευση στα Σκόπια ως ενεργούμενα της Μόσχας. Η υπόθεση αυτή όμως, κυρίως μέσω της ασάφειας με την οποία διακινήθηκε, απλώς ανοίγει ερωτηματικά και υπονομεύει μια στοιχειώδη συναίνεση που ίσως θα μπορούσε να υπάρξει στο εσωτερικό, ενώ θα φέρει την Ελλάδα έναντι σφοδρών πιέσεων εφόσον η συμφωνία δεν προχωρήσει, καθώς η ίδια η χώρα μας θα έχει αποκαλύψει και προβάλει τον κίνδυνο για παρέμβαση της Μόσχας, ώστε να ανατραπεί η συμφωνία.
Η πρόσκληση που απηύθυνε, με επίσημο τρόπο, στη διάρκεια επίσημης τελετής την Πέμπτη ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ στον Ζ. Ζάεφ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων έγινε με τη χρήση του προσωρινού ονόματος FYROM, ανατρέποντας ουσιαστικά την απόφαση του Βουκουρεστίου, που είχε θέσει ως προϋπόθεση την επίλυση του ονοματολογικού.
Μάλιστα στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής το 2008 είχε υπάρξει πίεση της τελευταίας στιγμής για να αποδεχθεί η Αθήνα την πρόσκληση προς τα Σκόπια με την προσωρινή ονομασία αλλά το είχε απορρίψει ο κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος από λάθος εκτίμηση δεν πίστευε ότι θα υπάρξει ελληνικό βέτο.
Βεβαίως, για τους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι γεγονός ότι στην απόφαση του ΝΑΤΟ αναφέρεται ρητά ότι η ολοκλήρωση και κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνδέεται με την πλήρη υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την έγκρισή της στο δημοψήφισμα και την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών από τη Σκοπιανή Βουλή. Κρίσιμος παράγοντας όμως για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να τεθεί σε ισχύ είναι και η έγκρισή της από την Ελληνική Βουλή στο τέλος της διαδικασίας, μαζί με το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Την ώρα όμως που στο εσωτερικό της Συμμαχίας δινόταν πανηγυρικός τόνος για την πρόσκληση της FYROM σε ενταξιακές συνομιλίες και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι «εύχεται να πετύχει η διαδικασία στα Σκόπια», ο κ. Καμμένος δήλωνε ότι η συμφωνία δεν θα εφαρμοσθεί ποτέ, όχι μόνο γιατί δεν θα εγκριθεί, κατά την εκτίμησή του, στο δημοψήφισμα και δεν θα υπάρξει πλειοψηφία στη γειτονική χώρα να εγκρίνει στη Βουλή τις συνταγματικές αλλαγές αλλά και γιατί δεν θα υπάρξει, όπως είπε, Ελληνική Βουλή να ψηφίσει αυτήν τη συμφωνία, ακόμη κι αν τα Σκόπια υλοποιήσουν όλες τις δεσμεύσεις τους.
Και τα δύο σενάρια κατάρρευσης της συμφωνίας που προβλέπει ο κ. Καμμένος θα δημιουργήσουν όμως νέα δεδομένα, καθώς θα έχουν ήδη υπάρξει τετελεσμένα από τη μέχρι τότε υλοποίηση της συμφωνίας. Και μπορεί φυσικά η οριστική ένταξη στο ΝΑΤΟ να συνδέεται με την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, σε περίπτωση μάλιστα που ο εκτροχιασμός της συμφωνίας θα οφείλεται στην Ελληνική Βουλή, να αποκρούσει η Αθήνα τις πιέσεις που θα υπάρξουν…
Και, φυσικά, μέχρι να βρεθεί λύση ο κ. Ζάεφ θα δηλώνει ότι «όπως η Ελλάδα αποδέχτηκε τους όρους ‘‘μακεδονική γλώσσα’’ και ‘‘μακεδονικός λαός’’, έτσι και εμείς αποδεχτήκαμε τον όρο ‘‘έλληνες Μακεδόνες”, με τις ιδιαιτερότητες της πολιτιστικής κληρονομιάς τους» (στο IBNA) ή ότι «ακόμα και τα θέματα ταυτότητας έχουν καλυφθεί και υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος και ομαλός τρόπος για το πώς επιλύουμε θέματα ταυτότητας. Στο άρθρο 7 παράγραφος 2 και 3 διαχωρίζουμε τους έλληνες Μακεδόνες από τους δικούς μας ‘‘Μακεδόνες’’» (Euronews).
Αλλά και ο κ. Δημητρόφ θα περηφανεύεται ότι με τη συμφωνία θα συνεχίσουν να είναι «Μακεδόνες» και να μιλούν τη «μακεδονική γλώσσα»… Και ο κ. Ζάεφ και ο κ. Δημητρόφ, εντός του ΝΑΤΟ και στις επαφές με την ΕΕ για την προετοιμασία των ενταξιακών συνομιλιών, θα συνεχίσουν να δηλώνουν, όπως έκαναν προχθές στην επίσημη παρουσία τους στο ΝΑΤΟ, περήφανοι εκπρόσωποι της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και του «μακεδονικού λαού».
Κωνσταντίνος Τσάκαλος