The Guardian: Έχει τελικά η Ελλάδα ξεφύγει από τη μέγκενη της καταστροφής;

The Guardian: Έχει τελικά η Ελλάδα ξεφύγει από τη μέγκενη της καταστροφής;

Η χώρα σε λίγες εβδομάδες θέλει μία “καθαρή” έξοδο από το 3ο μνημόνιο – σχέδιο διάσωσης.

Η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της οδύσσειάς της. Μετά από οκτώ δραματικά χρόνια, απομένουν μόλις έξι εβδομάδες μέχρι η χώρα να βγει από το τρίτο και τελικό διεθνές πρόγραμμα διάσωσης. Αναγέννηση και ανάκαμψη είναι οι λέξεις-κλειδιά καθώς η ιστορική ημερομηνία πλησιάζει. Και η ανακούφιση έκδηλη στα πρόσωπα των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.

Η Έλενα Σμιθ στην ανταπόκρισή της στο theguardian.com, υποστηρίζει πως «στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, καμία χώρα δεν έχει λάβει τόσα χρήματα όσα η Ελλάδα» και συνεχίζει: «Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της. Η συμφωνία, που έκλεισε τον περασμένο μήνα, δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών του χρέους των 320 δισ. ευρώ κατά μία δεκαετία και παρέχει τον τόσο αναγκαίο ζωτικό χώρο για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Όμως, αυτή η συμφωνία θεωρείται από πολλούς ως ανεπαρκής ώστε να αποφύγει η Ελλάδα επανάληψη μιας κρίσης στο μέλλον».

Ο Τσίπρας, ο οποίος ήταν έως έναν βαθμό “οπαδός” της αντι-λιτότητας, τώρα… έγινε ένας οικονομικός ρεαλιστής, κάτι που εξέπληξε πολλούς. Και είναι διατεθειμένος να συνεχίσει αυτή τη δημοσιονομική πορεία – ακόμα και αν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές δημοσκοπήσεις υστερεί πολύ σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Η διάσωση είχε το τίμημά της», αναφέρει η Έλενα Σμιθ. «Οι όροι ήταν σκληροί, μη δημοφιλείς και σε ορισμένες περιπτώσεις τιμωρητικά επιθετικοί. Περικοπές μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές εξ αυτών αντιπαθείς, παρότι έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί προ πολλού, ήταν η βάση των αδιάκοπων απαιτήσεων των δανειστών. Αλλά ο οικονομικός «ζουρλομανδύας» έπνιξε την οικονομική ανάπτυξη. Από 120%, στο ξέσπασμα της κρίσης, η αναλογία χρέους – ΑΕΠ πλέον είναι περίπου 180%, μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ».

«Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί…

…να χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανακτήσει η χώρα το χαμένο εισόδημα και να επιστρέψει στο προ κρίσης βιοτικό επίπεδο. Ακόμα χειρότερα, το δημογραφικό πρόβλημα που επιδεινώνεται δεν βοηθά, καθώς η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων μετά τη Βουλγαρία στην Ε.Ε., με τον πληθυσμό να φθίνει σχεδόν κατά 3% ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης και των λιγότερων γεννήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης». Ενώ πολλοί φοβούνται ότι “εάν η Ευρώπη δεν εκραγεί, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιβιώσει, και αυτό θα ήταν καλό διότι αν δεν βρισκόμασταν στην Ευρώπη, αυτή η χώρα θα έμοιαζε πολύ περισσότερο στη Μέση Ανατολή όσον αφορά τον φανατισμό, τη βία και τη φτώχεια. Εάν αυξηθούν αυτές οι τάσεις διάλυσης και αμφισβήτησης της συνοχής της Ευρώπης, τότε το Grexit θα επιστρέψει στο τραπέζι. ”

“Η Ελλάδα πρόκειται να σταθεί και πάλι στα πόδια της”, δήλωσε με ενθουσιασμό την περασμένη εβδομάδα ο Πιερ Μοσκοβισί. “Θα είναι μια κανονική χώρα εντός Ευρωζώνης”, συνέχισε.

Στην ελληνική Βουλή, όμως, υπάρχουν ακόμη απορίες βουλευτών. “Από οικονομική άποψη υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν. Οι πιστωτές μας δεν θα φύγουν μακριά… Τον Ιανουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή ένας ακόμη γύρος περικοπών αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Ενώ έχουμε δημοσιονομικούς στόχους έως το 2060. Θα είμαι 90 τότε.”

Ωστόσο, η Σμιθ παρατηρεί ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περίπου κατά 20% και προσθέτει πως η αισιοδοξία αυξάνεται, κάνοντας αναφορά σε πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρηματιών.

ΠΗΓΗ: theguardian.com


Σχολιάστε εδώ